Zenović: Predlog Zakona o eksproprijaciji nastavak otimačine privatne imovine

Zenović je naglasio da je neophodno organizovati javne rasprave u svim opštinama i gradovima Crne Gore zbog značaja koji ovakav akt ima po građane i iz razloga što utiče na njihov materijalni položaj i zaštitu Ustavom garantovanih prava
135 pregleda 2 komentar(a)
Đorđe Zenović, Foto: Demokratska Crna Gora
Đorđe Zenović, Foto: Demokratska Crna Gora
Ažurirano: 19.07.2018. 12:26h

Prije dva dana su poslanici Demokratske partije socijalista u Skupštini Crne Gore dostavili Skupštini Predlog izmjena i dopuna Zakona o eksproprijaciji, što predstavlja nastavak dosljedne politike ove partije na otimačini privatne imovine po nerealnim cijenama, a zarad preprodaje "strateškim investitorima", navodi se u saopštenju odbornika budvanskih Demokrata, Đorđa Zenovića.

Ovo se vidi prije svega na primorju, tvrdi Zenović, a rezultiralo je sa jedne strane gigantskim betonskim mastodonima na pjeni od mora ili nedovršenim, ruiniranim soliterima, dok su se sa druge strane punili džepovi "čelnih ljudi DPS-a preko leđa građana i njihove imovine".

"Predlog ovog akta u sebi sadrži elemente svih onih izleta prethodnih saziva Skupštine i Vlade Crne Gore, prije svih Lex specialis-a za Buljaricu, Zakona o eksproprijaciji kojim je bio predviđen i kraći rok za izuzimanje nepokretnosti po nerealnim cijenama, Zakona o planiranju i izgradnji objekata, Zakona o državnoj imovini, itd. Ukratko, sadrži skraćeni rok za eksproprisanje privatne nepokretnosti po čuvenoj pravničnoj naknadi i izvršnost rješenja o eksproprijaciji odmah po pravosnažnosti, bez obzira na žalbu vlasnika nepokretnosti koja ne odlaže izvršenje. Drugim riječima, ono što Vlada prve familije proglasi kao javni interes biće oduzeto od vlasnika i država će stupiti u posjed objekta eksproprijacije u roku od 30 dana od početka postupka, a vlasniku nepokretnosti ostaje upravno sudska zaštita kojom neće više štititi svoju imovinu, već će dokazivati postojanja prava na imovini koja će tada već biti u svojini države, odnosno obaranja odluke Vlade o proglašenju javnog interesa. A svi znaju kako se u zarobljenoj državi završavaju postupci koji se pokreću protiv države, posebno svi oni imaoci prava na restituciju imovine. Dakle, usvajanjem ovih izmjena vlasnik imovine gubi pravo da u opštem upravnom postupku dokazuje svoje pravo, već će biti upućen na upravni spor, koji kao takav iziskuje znatno veće troškove", poručuje Zenović.

On ističe da su u obrazloženju ovakvog predloga ponovo njegovi formalni predlagači jer naglasli "čuvene floskule o javnom interesu i odstranjivanju biznis barijera".

"U uređenim i demokratskim društvima se zna težina i značaj ovih pojmova, dok u našoj državi oni znače otimačinu privatne imovine zarad lakše preprodaje sumnjivim investitorima, a sve to bez jasnog plana investicije i svrhe koja se postiže proglašenjem javnog interesa", kazao je on.

Zenović je naglasio da je neophodno organizovati javne rasprave u svim opštinama i gradovima Crne Gore zbog značaja koji ovakav akt ima po građane i iz razloga što utiče na njihov materijalni položaj i zaštitu Ustavom garantovanih prava.

"Jer, ukoliko ovaj predlog prođe Skupštinu Crne Gore to će značiti otimanje imovine građana Crne Gore i uništavanje najekskluzivnijih prirodnih resursa, a za nas Budvane prije svih – Buljarice, ostrva Sveti Nikola, Kraljičine plaže, Slovenske plaže, Jaza, itd", zaključio je odbornik Demokrata u Budvi, Đorđe Zenović.

Bonus video: