Prekinuta sjednica SO Budva, Carević: Na sceni kotorski scenario

Lider budvanskog odbora Crnogorske i potpredsjednik Opštine Vladimir Bulatović kazao je da odbornici te partije nijesu došli na skupštinsko zadijedanje iz revolta na koji je način sjednica odložena, kada je u četvrtak bio blokirao grad, te naglasio da će odbor te partije večeras donijeti odluku da li će podržati da sjutra bude izglasan budžet
24538 pregleda 32 komentar(a)
Ažurirano: 30.12.2019. 12:29h

Sjednica budvanskog parlamenta prekinuta jer vladajuća koalicija nije obazbijedila kvorum.

Odbornici vladajuće Crnogorske nijesu došli na sjednicu, nakon čega su odbornici opozicionog DPS i SD napustili salu, pa je šef parlamenta Krsto Radović prekinuo zasijedanje.

Na dnevnom redu je bio ključni dokument - budžet za 2020.

Ovo je nastavak krize u budvanskoj vlasti. Sjutra je poslednji rok da budžet bude usvojen.

Odbornica DPS Snežana Kuč kazala je da ta partija nece davati kvorum, te su nakon toga odbornici te partije napustili zasijedanje.

Pavićević apelovao na Crnogorsku: Glasajte za budžet

Predsjednik Crnogorske Vladimir Pavićević apelovao je na odbornike Crnogorske u SO Budva da učestvuju u raspravi na sjednici SO Budva koja je zakazana za danas i da glasaju za budžet opštine za 2020. godinu.

“Apelujem na odbornike Crnogorske u SO Budva da učestvuju u radu budvanske skupštine, da obezbijede kvorum za rad i da glasaju za budžet Budve za 2020. godinu. Interes građana Budve je da se sjednica održi i da se usvoji budžet. A interes građana treba da bude prioritet broj jedan svih aktera u budvanskoj politici”, poručio je Pavićević.

Carević: Na sceni kotorski scenario

Gradonačelnik Budve Marko Bato Carević optuzio je koalicione partnere iz redova Crnogorske, a i iz Demokratske Crne Gore da su neodgovorni, te naglasio da se pribojava da je na sceni kotorski scenario.

“U pitanju je neodgovoran odnos koalicionih partnera, ne samo Crnogorske, već i Demokrata. Prvo, pitamo se zbog čega je sjednica u petak odložena, bez konsultacije sa Demokratskim frontom. Smatrali smo da nije trebalo odlagati. Danas sno trebali usvojiti najvažniji dokument, budžet za 2020., jer od toga zavisi razvoj ovoga grada”, kazao je Carević nakon sjednice.

On je pozvao koalicione partnere da budu odgovorni prema gradjanima Budve.

“ Puno smo toga obećali , puno je bilo priče i krizike na račun DF, a ono što je sigurno da je Demokratski front uvijek na visini svog zadatka i da odgovorno radi u interesu gradjana. Ovakvi postupci nijedu u interesu gradjana, velika je neizvjesnot, jer sjutra je poslednji dan da se budzet usvoji. Neprihvatljivo je da mi treba brinemo ko će se od odbornika pojaviti u ovako važnom trenutku. Zato pozivam sve koalicione partbere da se uozbilje, jer ovo pokazuje veliku neodgovornost. Ako bi se vratili na optužbe koje su nama oni uoućivali da saradjujemo sa DPS, evo sada prilike da vidimo ko je sa kim koalicija”, poručio je Carević.

Carević kaže da ne želi da vjeruje da postoje neke druge koalicije, koje su se DF pripisivale.

“Liči na to, vrijeme će pokazati u narednom periodu , ali u svakom slučaju da će koalicioni partneri shvatiti da je jako važno da se usvoji Budzet. U suprotnom, biće direktno ruše je vladti. Bojim se da ovo lagano liči na scenario u Kotoru, ali u svakom slučaju DF je tu i nikada neće dozvoliti da se tako nešto desi”, kazao je Carević.

Spekulise se da bi sjednica, ukoliko sjutra ne bude odrzana, mogla biti zajazana za 10.januar. Ukoliko ne bude usvojen budzet, Carevic će dobijeti Odluku o privremenom finansiranju, kojim grad može funkcionisati do kraja marta, sa tim da ima pravo da mjesecno trosi 12-tinu budžeta iz 2029. To bi uvelo grad u velije probleme što se tiče realizacije investiciha kao i isplate plate radnicima.

Bulatović: Crnogorska iz revolta nije došla na sjednicu, večeras donosimo odluku da li ćemo glasati za budžet

Vladimir Bulatović
Vladimir Bulatović(Foto: Crnogorska)

Lider budvanskog odbora Crnogorske i potpredsjednik Opštine Vladimir Bulatović kazao je da odbornici te partije nijesu došli na skupštinsko zadijedanje iz revolta na koji je način sjednica odložena, kada je u četvrtak bio blokirao grad, te naglasio da će odbor te partije večeras donijeti odluku da li će podržati da sjutra bude izglasan budžet.

Poštovani,

“Ova press konferrencija je sazvana od strane Predsjednika OO i odbornika Crnogorske Budva, a kao reakcija na Proteste u Budvi koji su doveli do inicijalnog odlaganja 29 skupštine opštine Budva.

Ovdje i sada kažemo, a to ćemo ponoviti svuda, da je naša partija prije svega gradjanska i kao takva baštini vrijednosti tolerancije , gradjanskog reda i vladavine zakona. Stoga apsolutno ne možemo da podržimo način organizovanja poslednje blokade grada i otkazivanja zakazane 29. skupštine opštine Budva, a pogotovu ne u svijetlu sledećih činjenica:

- Kamenuju se sugradjani koji sa malom djecom žele da prodju svojim domovima

- Politički izabrani predstavnici ,koji upravljaju gradom u ime svih gradjana, predvode proteste

- Proglašava se vanredno stanje

- Otkazuje se zasijedanje skupštine na skupu koji nije prijavljen u skladu sa zakonom”, kazao je Bulatović.

Ta partije, kako je naveo, razumije sve ljude koji nisu zadovoljni tekstom zakona i koji smatraju da je mogao biti donesen kvalitetniji , transparentniji i bolji zakon. “Razumijemo i one koji smataju da je bio period od 4 godine od kada se isti zakon pominje , te da u tom periodu je moglo biti transparentnije šta se dešava u njegovoj pripremi. Razumijemo i gradjane vjernike koji su zabrinuti za primjenu navedenog zakona.

Razumijemo i njihovu želju da se tim povodom oglase .

Isto tako razumijemo da je potrebno da na ulicama crnogorskih gradova vladda red i mir, a onima koji su nezadovoljni poručujemo da postoje mnogi drugi načini iskazivanja nezadovoljstva u skladu sa zakonom na miran i civilizovan način

Posebno smo sigurni da voljeti državu ne znači da si nevjernik, niti da ljubav prema vjeri i crkvi znači da nisi pripadnik jedne države. Način na koji su i jedni i drugi poslanici u skupštini Crne Gore komentarisali zakon, držeći nas sve budne do duboko u noć, je upravo doveo do toga , da smo opet podijeljeni po nacionalnoj i vjerskoj osnovi, da se osjeća miris 90-tih u vazduhu, a to je nešto što je za našu partiju neprihvatljivo, jer ne želimo da nam svima propadne još 20 godina života”, istakao je Bulatović.

Prema njegovim riječima “Možemo da se dijelimo samo na dobre i loše, i tu prestaju sve podjele.”.

“A ono što možemo svi zajedno da uraddimo jeste da unaprijedimo zakone kroz formalne procese.

Ako smo zabrinuti šta će država da uradi sa drzavnom imovnom, da li će ista prijeći u ruke stanog kapitala ili domaćih pojedinaca preko skrivenih off shore kompanija, ajde da se borimo da se izglasa zakon kojom se prodaja državne imovine može desiti samo 2/3 voljom skupštine Crne Gore.

Nazivali su nas privjescima DPS, Špijunima UDBE, Homoseksualnom partijom, Portparolima Demokrata, zaštitnicima Srba i DF.

Jedina prava istina u svemu tome jesta da smo Pripadnici gradjanske partije koja voli svoj grad i svoju državu, koja ima svoj stav po pitanjima ovog grada i načina života naših sugradjana i da od toga nećemo odstupiti.

Zahvaljući ovako raspirenim strastima, nismo bili u prilici da čujemo drugačija vidjenja koja se odnose na Zakon o radu koji nas sve tangira, nismo uspjeli da čujemo razmjenu mišljenja oko prodaje aerodroma i subvencija MA., a smatramo da su teme koje se tiču ekonomije one koje odrredjuju kvalitet naših života u budućnosti.

Koristimo priiku još jednom da sve koji imaju potrebu da se okupe i iskažu svoje nezadovoljstvo stanjem u državi to urade na primjeren i miran način uz apsolutniu toleranciju i ne ugrožavanje svojih sugradjana, a u skladu sa porukom koja bi trebala da nas nosi u vrijeme božićnih praznika”, zaključio je Bulatović.

Iz Crnogorske kazali da, što se tiče sjednice Skupštine opštine, su odbornici te partije sjutra na raspolaganju.

Bonus video: