"KOMENTAR KOJI UGROŽAVA USPOSTAVLJANJE NORMALNIH ODNOSA"

MVP: Rusija se na neprihvatljiv način miješa u unutrašnje stvari Crne Gore

"Zakon je u cjelini usaglašen sa mišljenjem Venecijanske komisije Savjeta Evrope, a sa njim se saglasile sve vjerske zajednice i svi njihovi predstavnici u Crnoj Gori osim SPC"
13556 pregleda 66 komentar(a)
Sa protesta zbog usvajanja Zakona o slobodi vjeroispovijesti, Foto: Boris Pejović
Sa protesta zbog usvajanja Zakona o slobodi vjeroispovijesti, Foto: Boris Pejović

Rusija se na neprihvatljiv način miješa u unutrašnje stvari Crne Gore, saopšteno je iz Ministarstva vanjskih poslova.

Iz MVP su reagovali na navode Ministarstva vanjskih poslova Rusije da u Crnoj Gori jača pritisak na SPC, kako bi se u potpunosti istisnula.

"Komentarom Departmana za informacije i štampu Ministarstva vanjskih poslova Ruske Federacije povodom Zakona o slobodi vjeroispovijesti i uvjerenja i pravnom položaju vjerskih zajednica još jednom se, poslije izvjesnog zatišja, na žalost potvrđuje kontinuitet neprihvatljivog, teško razumljivog i flagrantnog miješanja Rusije u unutrašnje stvari jedne suverene, sekularne, evropske države, članice NATO i kandidata za članstvo u EU", saopšteno je iz MVP-a.

Kako navode, sve se dešava "samo zbog toga što je Crna Gora, kao samostalna i suverena zemlja donijela jedan pravni akt".

"Što je ukinula ideološki zakon star 50 godina i zamijenila ga zakonom koji je u saglasnosti sa svim poznatim međunarodnim standardima kojima se reguliše ova oblast. Zakon je u cjelini usaglašen sa mišljenjem Venecijanske komisije Savjeta Evrope, a sa njim se saglasile sve vjerske zajednice i svi njihovi predstavnici u Crnoj Gori osim SPC. Suprotno navodima ruskog MID-a, usvojenim zakonom se u Crnoj Gori na demokratski način regulišu sva pitanja iz ove oblasti, uključujući i pitanje vlasništva nad vjerskim objektima, što ne ugrožava ničije pravo na njihovo korišćenje".

Iz MVP-a ističu da su se nadali "da su iz događaja iz oktobra 2016. izvučene određene pouke".

"I da su odnosi Crne Gore i Rusije oprezno i korak po korak krenuli normalnijim tokom. Komentari ruskog MID-a poput ovoga o kome je riječ ozbiljno ugrožavaju ovakav trend", zaključuje se u ragovanju.

Preporučujemo za Vas