Piramida moći: Ko je u silaznoj, a ko u uzlaznoj putanji

Veliki je broj pojedinaca koji su prethodno važili za moćne i uticajne, a u međuvremenu taj njihov uticaj je oslabio
37142 pregleda 14 komentar(a)
Knežević i Marović, Foto: Instagram/Boris Pejović
Knežević i Marović, Foto: Instagram/Boris Pejović
Ažurirano: 01.01.2020. 12:29h

Uticaj nije trajna stvar, pa svjedočimo da su neki pojedinci koji su prethodno važili za moćne i uticajne, u međuvremenu iz različitih razloga oslabili.

Nekada najuticajni biznismen u Crnoj Gori, Duško Knežević, mogao je da nasluti da će pasti u nemilost objavama tabloida iznajmljenih iz Srbije prije nekoliko godina.

Duško Knežević
Duško Knežević(Foto: Filip Roganović)

Nakon pokretanja brojnih istraga koje su kasnije rezultirale optužnicama, otkrio je veliki broj detalja o sumnjivim poslovima vlasti, prije svega Mila Đukanovića. U Londonu se bori protiv izručenja Crnoj Gori.

Svetozar Marović, nekada drugi čovjek države, se sada u Beogradu liječi od depresije, dok ga u Crnoj Gori čeka četvorogodišnja zatvorska kazna zbog organizovanog pljačkanja budavnske kase.

Svetozar Marović
Marović(Foto: Savo Prelević)

Prethodno je u zatvoru proveo godinu dana i priznao je da je šef organizovane kriminalne grupe. Budva još nema precizne podatke o veličini pohare.

Nekadašnji premijer Igor Lukšić je potpuno nestao iz javnosti, nakon što je prvo derogiran postavljanjem na mjesto ministra, a ubrzo je napustio i Vladu i DPS.

Igor Lukšić
Lukšić(Foto: Savo Prelević)

Od svih na silaznoj putanji je time najmanje pogođen kao šef velike revizorske kuće za ovaj region.

Veliki uticaj Dragana Brkovića istopio se u brojnim propalim poslovima, ali i dalje uspijeva da izbjegne brojne stečajeve.

Dragan Brković
Dragan Brković(Foto: Filip Roganović)

Tolerišu mu se ogromni dugovi, čak je uspio i da sazove dva skupštinska odbora gdje bi se o tome raspravljalo.

Petar Ivanović je svoj ministarski mandat potrošio na svađe sa medijima i bio je siguran pik da neće biti u sastavu Markovićeve Vlade.

Petar Ivanović
Petar Ivanović(Foto: Filip Roganović)

Danas je poslanik, koji je sazivao odbore na inicijativu kolege sa liste Brkovića. Ostaće upamćen po tome što je njegovo ministarstvo dalo jednom mediju “ekskluzivnu” informaciju o tome koje je mlijeko pokvareno, umjesto da obavijesti cijelu javnost.

Za sada je dobro ušuškan u kabinetu Mila Đukanovića uprkos aferi sa kreditima Abu Dabi kojom se tužilaštvo bavi već uhodanim tempom - polakote.

Bivši “podgorički šerif” Miomir Mugoša je poslije vladanja u glavnom gradu postao ambasador. Sada je pod istragama i prijeti vještacima koji tvrde da je oštetio grad za milione.

Miomir Mugoša
Miomir Mugoša(Foto: Boris Pejović)

Nedavno je i KIPS-u dosuđen milionski iznos zbog postupaka gradske administracije dok je vodio Mugoša. Spisak štete koju je napravio za svoga zemana, još nije konačan.

Akter afere “Koverta”, bivši višestruki ministar, gradonačelnik Podgorice, potpredsjednik Skupštine, a sada generalni sekretar predsjednika Crne Gore, Slavoljub Stijepović je optužen da je dio organizovane kriminalne grupe Duška Kneževića.

Slavoljub Stijepović na sjednici skupštine
Slavoljub Stijepović(Foto: Luka Zeković)

Specijalno tužilaštvo ga tereti za pranje novca.

Uspon moći

Oni čije vrijeme dolazi su uvijek nepredvidiva kategorija, ali se može razabrati nekoliko imena koji pojačavaju svoj uticaj.

Tu je prije svega Blažo Đukanović, sin predsjednika Crne Gore koji uz pomoć državnih subvencija razvija posao malih hidroelektrana.

Blažo Đukanović
Blažo Đukanović(Foto: Boris Pejović)

Nikola Rakočević, sin Gorana Sita Rakočevića se, iako mlad, smatra najuticajnijim u poslaničkom klubu DPS-a.

Nikola Rakočević
Nikola Rakočević(Foto: Boris Pejović)

Biznismen Brano Martinović preko Glosarija ostvaruje milionski profit i drži više od 30 odsto farmaceutskog tržišta.

Sportista Stefan Savić koji je zaradio milione u fudbalu je počeo da ulaže u posao malih hidroelektrana.

Stefan Savić
Savić(Foto: Savo Prelević)

U političkoj sferi je zanimljiv i ministar obrazovanja Damir Šehović čija popularnost ide u kontrasmjeru u odnosu na kolege iz Socijaldemokrata i partije u cjelosti.

Damir Šehović
Šehović(Foto: Savo Prelević)

Kada je u pitanju ekonomska sfera, rast uticaja ostvaruje Vlastimir Golubović koji je od Privredne komore Crne Gore napravio vrlo uticajno udruženje.

Bonus video: