Vučić na vratima, a kome je milo?

Preko medija nezvanično najavljena posjeta predsjednika Srbije u jeku uzavrele atmosfere zbog Zakona o vjerskim slobodama i prvi put nakon sedam godina vlasti. U Đukanovićevom kabinetu nemaju “zvaničnu najavu o privatnom dolasku predsjednika Srbije Aleksandra Vučića u Crnu Goru”
27219 pregleda 61 komentar(a)
Srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić i patrijarh SPC Irinej, Foto: Betaphoto
Srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić i patrijarh SPC Irinej, Foto: Betaphoto

“Dobrodošao je i Aleksandar Vučić i svi dobronamjerni ljudi koji poštuju i ponašaju se u duhu pravoslavlja i tog svetog dana”, rekao je “Vijestima” Dragoslav Šćekić gradonačelnik Berana, gdje bi predsjednik Srbije najvjerovatnije mogao nalagati badnjake ukoliko bude došao na sjever države - kao što je to nagovješteno.

Vučić će provesti Badnji dan “sa Srbima, pravoslavnim vjernicima na sjeveru Crne Gore”, objavio je juče Tanjug, pozivajući se na nezvanične informacije iz kabineta predsednika Srbije.

“Vijestima” nije odgovoreno da li je ta informacija tačna, a do zatvaranja novina ona nije demantovana, ali ni zvanično potvrđena iz Predsjedništva Srbije, kao ni Ministarstva inostranih poslova Srbije.

Moguće mjesto Vučićeve posjete su i Pljevlja, koja pripadaju Mileševskoj eparhiji, čije je sjedište u Prijepolju.

O motivima i trenutku posjete, na vjerski praznik kada su podignute tenzije zbog usvajanja Zakona o vjerosipovijesti - politički analitičar iz Crne Gore Dragiša Janjušević kaže: “Ona je u funkciji je političkih manipulacija u obije države, koje ove godine očekuju parlamentarni izbori”.

Vučić i Irinej
Nakon susreta sa patrijarhom SPC Irinejom, nagoviješteno nalaganje badnjaka na sjeveru Crne Gore(Foto: Predsednik.rs)

Njegov kolega iz Srbije, izvršni direktor Cesida Bojan Klačar vjeruje da je to samo podrška Srbima koji su nezadovoljni usvojenim Zakonom o slobodi vjeroispovijesti.

Vučić nije dolazio u Crnu Goru od dolaska na vlast u Srbiji Srpske napredne stranke - prije sedam godina. Iz kabineta predsjednika Crne Gore Mila Đukanovića sinoć su objavili da nemaju “zvaničnu najavu o privatnom dolasku predsjednika Srbije Aleksandra Vučića u Crnu Goru”.

“Prema tome, zasada nemamo ni komentar”, piše u saopštenju iz Đukanovićevog kabineta.

U Vladi, kako su rekli “Vijestima”, takođe nijesu upoznati sa mogućom posjetom, kao ni Uprava policije koja po zakonu mora da obezbijedi pratnju i bezbjednosne uslove za dolazak visokog državnog zvaničnika.

Sagovornik iz političkih krugova rekao je “Vijestima” da se Vučić očekuje nekoliko dana kasnije u zvaničnoj posjeti i da će mu domaćin navodno biti Milo Đukanović kako bi se razgovaralo o odlaganju primjene Zakona o vjeropispovijesti. Taj propis već je objavljen u “Službenom listu” Crne Gore od 31. decembra 2019. i počnje da važi osmog dana od dana objavljivanja, odnosno 8. januara.

Srbijanski portal “Blic” juče je objavio nezvaničnu vijest da će predsjednik Srbije “prisustvovati nalaganju badnjaka i time pokazati” da je to prilika da se još jednom ukaže na jedinstvo srpskog naroda u očuvanju srpskih svetinja i srpske crkve”. Agencija Tanjug potvrdila je informaciju pozivajući se na Predsjedništvo Srbije. Vučić je za to, navode mediji u Srbiji, dobio blagoslov patrijarha SPC Irineja, prilikom razgovora u Patrijaršiji u Beogradu 31. decembra prošle godine.

“Čuli smo riječi razuma, riječi smirivanja, riječi koje znače podršku srpskom narodu. Ono na čemu je patrijarh insistirao i mi smo se saglasili je neophodnost punog jedinstva srpskog naroda i da zajednički razumijemo sa kakvim se nacionalnim problemima suočavamo, istovremeno poštujući državne granice drugih zemalja”, rekao je Vučić. On je, kako piše na sajtu srbijanskog predsjednika, prenio da je sa patrijarhom razgovarao o neophodnosti očuvanja svetinja, crkava i manastira, te da je patrijarh rekao da razmišlja o tome da se u narednom periodu formira stručna međunarodna komisija koja bi mogla i u međunarodnim forumima, institucijama i organizacijama na najbolji mogući način da štiti interes SPC i srpskog naroda, i u Crnoj Gori”.

“Što se države tiče, mi ćemo, u svakom slučaju, pomoći i zajednički djelovati i po savjetima njegove svetosti”, dodao je Vučić.

Blagoslov da brane imovinu crkve dobili su i lideri Demokratskog fronta u Crnoj Gori Milan Knežević i Andrija Mandić, a dan nakon toga oni su isprovocirali incident u Skupštini Crne Gore nakon koga su uhapšeni. U odustvu DF-a, vladajuća koalicija u poslanici SDP-a su izglasali zakon četiri dana prije Nove godine, usljed čega su počeli protesti u Crnoj Gori.

Jedan od lider Demokratkog fronta Milan Knežević rekao je juče “Vijestima” da se raduje dolasku, za koji je saznao iz medija. Za Tanjug je Knežević dodao da će “ukoliko Vučić provede Badnji dan sa Srbima u Crnoj Gori, to biti snažna poruka o zajedništvu i neraskidivim, bratskim vezama između srpskog i crnogorskog naroda”.

Đukanović
Kome odgovara dizanje tenzija: Đukanović(Foto: Predsjednik.me)

Predsjednik Srpskog nacionalnog savjeta Crne Gore Momčilo Vuksanović, očekuje da će veliki broj Srba dočekati Vučića u Crnoj Gori. “Dolazak predsjednika Srbije 6. januara da sa Srbima na sjeveru Crne Gore proslavi Badnje veče bio bi veliki događaj za srpski narod u Crnoj Gori”, kazao je on za Tanjug.

Srbi u Crnoj Gori su Vučićevu posjetu očekivali i ranije, kaže Vuksanović i dodaje da je zbog svih okolnosti važno da predsjednik Srbije posjeti sunarodnike u Crnoj Gori.

Vučić je ranije na RTS-u rekao da “ Beograd nema krivicu u dešavanjima u Crnoj Gori, osim što izražava brigu za srpski narod i SPC “.

On je dodao da želi da se ponaša ozbiljno, odgovorno i da ne “doliva ulje na vatru”, ali i da ne kvari odnose sa Crnom Gorom.

U Srbiji su nakon usvajanja zakona u Skupštini Crne Gore organizovani protesti koji su održani i ispred ambasade Crne Gore u Beogradu i sa kojih je, uz kritiku vlasti u Podgorici, zatraženo i da se ambasador Crne Gore Tarzan Milošević proglasi nepoželjnom osobom.

Predsjednik Odbora za dijasporu i Srbe u regionu Skupštine Srbije, Miodrag Linta, pozvao je juče vlast u Crnoj Gori da pokrene suštinski dijalog sa Srpskom pravoslavnom crkvom i opozicijom o donošenju novog Zakona o slobodi vjeroispovijesti.

Rektor cetinjske Bogoslovije Gojko Perović najavio je u izjavi za TV Vijesti inicijativu za ocjenu ustavnosti Zakona o vjerskim zajednicama.

Ako Vučić bude nalagao badnjake na sjeveru, Pljevlja ili Berane najbliža opcija

Zvaničnici, ali i policija, crkveni zvaničnici u Pljevljima, Beranama, Bijelom Polju -gdje su prethodnih dana organizovani protesti i litije zbog donošenja Zakona, juče nijesu imali najave da dolazi predsjednik Srbije. Sjedište episkopa budimsko–nikšićkog Joanikija je u Beranama, u manastiru Đurđevi stupovi. Protesti u toj opštini bili među najbrojnijima. Predsjednik SO Dragoslav Šćekić (SNP) rekao je “Vijestima da ne zna gdje tačno dolazi Vučić, da je čuo da je to sjever Crne Gore.

Pljevlja pripadaju Mileševskoj eparhiji episkopa Atanasija, čiji navodno Vučić ima blagoslov. Protesti u toj opštini takođe su među najmasovnijima od prvog dana.

Klačar: Do sada odolijevao pritiscima i kritikama desnice

“Zasada još ne znamo grad i detalje posjete, da bismo donijeli konačan sud. Ukoliko ta posjeta bude organizovana u duhu dobrih namjera i spremnosti za dijalog, ona se može ocijeniti kao dobra i kao korak naprijed u okolnostima koje su prepune tenzija”, rekao je “Vijestima” izvršni direktor Cesida Bojan Klačar

On navodi da se “Vučić do sada držao kao umjerena strana, pokušavajući da ne doliva ulje na vatru iako je izložen napadima dijela javnosti kako je zvanični Beograd reagovao suviše mlako. U Srbiji su reakcije dosta emotivne, među delom javnosti bliskoj desnici i sa naglašenom retorikom, pa su sve oči uprte u Vučića kao dominantog političara. On zasada odolijeva tim pritiscima. Ukoliko posjeta bude prošla u nekim političkim porukama, sa ciljem zaoštravanja odnosa između Srbije i Crne Gore, to bi bila loša poruka zvaničnog Beograda. Ja sumnjam da će se to desiti, već da je cilj Vučića da pruži podršku Srbima koji su nezadovoljni usvojenim Zakonom”.

Upitan da li je nakon sedam godina Badnji dan pravi trenutak za posjetu i da li je to dolijevanje ulja na vatru, Klačar kaže: “Potrebno je sačekati detalje posjete. Ako posjeta ima za cilj obraćanje vjernicima i pružanje podrške u njihovim pravima, to ne bi trebalo da stvori efekat dolivanja ulja na vatru, ako Vučić ostane na stvarima koje je izricao prije nekoliko dana”.

Janjušević: Politički trik i kontrolisane tenzije dvojice predsjednika

“Vučićev dolazak je još jedan politički trik jednog i drugog predsjednika kako bi se obojica u predstojećoj izbornoj godini, i Đukanović i Vučić, dočekali što bolje i kako bi se njihove političke pozicije održale dosta kontrolisano. I u Srbiji u Crnoj Gori vlast potresaju velike afere. U Srbiji je to “Krušik”, lažni doktorati, korupcija, u Crnoj Gori to je afera”Koverta” i mnoge druge koje su čitavu godinu obilježile. Obojici odgovara savršeno ovoliko podgunute tenzije po pitanju vjerskih osjećanja, zbog kojih su sve druge teme pale u zaborav”, kaže Dragiša Janjušević za “Vijesti”.

On procijenjuje da će se tenzije kontrolisati do ivice konflikta, i kada oni procijene, da je treba baciti u zaborav, a to bi moglo trajati do kraja godine.

On navodi da Vučić želi da pošalje poruku da je uz srpski narod u Crnoj Gori, “što je jeftin marketinški trik da bi se konsolidovalo srpsko biračko tijelo”:

“Mislim da će paralelno slati poruke i Srbima u opoziciji da na neki način treba izaći na izbore, da je to još jedan od prećutnih dogovora dvojice predsjednika i da je to njegova glavna uloga u posjeti”, navodi Janjušević, komentarišući eventualni dolazak Vučića nakon sedam godina vlasti u Srbiji.

Bonus video: