TRAŽE HITNE IZMJENE ZAKONA

Protest za otvorene liste

Džaković, nezavisni odbornik u Skupštini Opštine Budva, kazao je da su Crna Gora i Srbije jedine države u Evropi koje nemaju otvorene liste već se i dalje glasa po starom sistemu
4525 pregleda 8 komentar(a)
Sa protesta, Foto: Luka Zeković
Sa protesta, Foto: Luka Zeković

Grupa građana koju su predvodili Vasilije Miličković, Božidar Vujičić, Momir Joksimović i Stevan Džaković održali su večeras protest ispred Skupštine tražeći da se hitno izmijeni zakon kojim se biraju poslanici i uvedu otvorene liste.

Oni su nosili transparent sa ispisanom preporukom OEBS-a da se Zakon o izboru odbornika i poslanika uskladi sa Ustavom kako bi građani konačno imali jednako i neposredno biračko pravo.

Džaković, nezavisni odbornik u Skupštini Opštine Budva, kazao je da su Crna Gora i Srbije jedine države u Evropi koje nemaju otvorene liste već se i dalje glasa po starom sistemu.

On smatra da su sve partije u Crnoj Gori "organizovane kriminalne grupe".

"Imaju dvije solucije- ili otvoreno plaćeno rade za režim protiv kojeg se navodno bore ili su toliko glupi da to rade džabe. Najveće štetočine i neprijatelji Crne Gore su lideri opozicije. OEBS je rekao da je ovo neustavna Skupština, ako OEBS drugačije tumači ovu preporuku broj 3, neka dođu u medije pa neka kažu o čemu pričaju", poručio je Džaković na protestu pod nazivom Narod hoće da glasa otvorene liste.

Vujičić je kazao da godinama ukazuju da je Skupština neustavna što potvrđuje preporuka OEBS-a, a ako je Skupština neustavna ni zakoni koje je donijela nijesu pravno valjani, pa ni Zakon o slobodi vjeroispovjesti koji je ovoliko donio problema Crnoj Gori.

"Ne mirimo se sa tim da nam se i dalje krade biračko pravo. Mi ćemo se i dalje protiv toga boriti kako budemo znali i umjeli, demokratskim sredstvima", poručio je Vujičić.

otvorene liste protest
Sa protesta(Foto: Luka Zeković)

Miličković je ocijenio da Crnu Goru zarobljenom drže dva lidera opozicija – Aleksa Bečić (Demokrate) i Andrija Mandić (DF) koji u svojim političkim programima imaju zacrtane otvorene liste.

"Prije bi ruku sebi otkinuli nego ih kandidovali, čime daju strašnu moć Milu Đukanoviću. Svjesni su oni koliku moć ima Milo Đukanović kada on bira poslanike, a ne birači DPS-a. Svjesni su i poslanici opozicije Mandićevi i Bečićevi – ne smiju se živi čuti zato što ih oni biraju. Imaćete isti sastav poslanik u oktobru kao i danas", smatra Miličković.

On je najavio borbu do izbora kako bi pridobili što više građana da ih podrže "u bojkotu ovih lažnih izbora sa Mandićem i Bečićem, a o mafijaškom režimu ne treba puno govoriti".

"Sve što se sada dešava u Crnoj Gori su bitke za mandate. Bez otvorenih luista spasa nam nema", poručio je Miličković.

Joksimović (Partija udruženih penzionera i invalida) kazao je da je Skupština “postala sprdnja” a trebalo bi da bude simbol pravde, pravičnosti i vladavine prava.

"U posljednjih nekoliko godina preko 300 članova zakona oboreno je pred Ustavnim sudom. Skupština više ne liči na dom predstavnika naroda, već interesnih političkih grupa. Političke partije su postale profitabilne organizacije koje ne biraju građani zato poslanici i ne odgovoraju građanima nego ih biraju lideri političkih partija", naveo je Joksimović. Skupština je, kako je dodao, postala cirkus igrača vlasti i opozicije posebno donošenjem Zakona o slobodi vjeroispovjesti.