Mitropolit Amfilohije: Kukala nam majka, ako se na ovom zakonu gradi budućnost Crne Gore

Prema riječima mitropolita crnogorsko-primorskog, “donijet je bezakoni zakon u Crnoj Gori kojim se otimaju hramovi božji"
16029 pregleda 143 komentar(a)
Mitropolit Amfilohije, Foto: Vuk Lajović
Mitropolit Amfilohije, Foto: Vuk Lajović

Mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije kazao je da je tragično ono što se dešava u Crnoj Gori, jer je Zakon o slobodi vjeroispovijesti, koji je sada donijet, postojao za vrijeme “prokletog Cara Dukljanina”.

“To treba da znaju svi u Crnoj Gori. On je bio donio zakon i oteo sve hramove hrišćanske i ubijao hrišćane. Sada imamo povratak prokletom zakonodavstvu Cara Dukljanina. Da li se na tome gradi budućnost Crne Gore? Kukala nam majka”, poručio je mitropolit, koji je jutros služio liturgiju u paštrovskom manastiru Duljevo iznad Svetog Stefana.

Mitropolit je naglasio da sva zavještanja onih koji su sebe ugradili u svetinje ostavljaju prokletstvo na one koji ih oskrnave.

"Sva ta zavještanja ostavljaju prokletstvo na one koji ih otuđe. Pitam - kojoj državi, kojoj vlasti, kojoj sili zemaljskoj sveta Moračka i druge svete larve Svetog Vasilija, Petra Cetinjskog... jedno bi trebalo da znaju ovi naši koji donose takve bezakone, da se bore protiv onoga što je vječno. Oni se kunu u vječnu Crnu Goru, a lišavaju je svega što je vječno. To je bezumlje, bespamet. Zadužbine će ostati svetinje, bez obzira na toliko okupatora koji su ovdje prošli. Niko od njih nije donio tako bezumni zakon što siu ovi donijeli, ni turski, ni mletački ni austrougatski okupator. Niko od njih takvo bezumlje nije donosio, kao ovi sto danas donijeli ovaj zakon”, poručio je Amfilohije.

mcp
Služio liturgiju u paštrovskom manastiru Duljevo(Foto: Vuk Lajović)

Prema njegovim riječima, “donijet je bezakoni zakon u Crnoj Gori kojim se otimaju hramovi božji".

“Ko su ti koji donose takve zakone? Oni su zatrovani bolešću, najopakojom bolešću koja je vladala ovim prostorima, to je brozomora. Ona truje ljudske duše, ubija Boga u ljudima, ideologija bogoubilačka i bratoubilačka. Sve što je gradila od Drugog svetskog rata, ostale su samoruševine. Na tim i takvim ruševinama novi bogomorci i nove bratoubice nastavljaju da grade na ničemu. Sve su rasprodali, još su im samo ostali hramovi, da rasprodaju, da potroše... kao što su sva preduzeća prodali i ostavili toliki narod bez hljeba”, kazao je Amfilohije.

Kazao je da prvi put u istoriji Crne Gore ima “gomila lažnih sveštenika, učitelja”. “Oni su takođe zatrovani brozomorom i htjeli bi da se vrate crkvi na potpuno pogrešan način. Oni su ti kojima treba obezboženi naši glavari sjutra ove svetinje predati. Ko su ti, koji gaze po zavještanjima vjekovnim. Ne može na onome što nije božje da se gradi ljudska istorija. Sve što je u Crnoj Gori izgrađeno časno i uzvišeno, ono je izgrađeno na Hristu”, kazao je mitropolit.

Mitropolit Amfilohije
Mitropolit Amfilohije(Foto: Vuk Lajović)

On je ustvrdio da su vlastoljublje i strastoljublje dva otrovna ploda ljudska na kojima se gradi sve ono što je ništavno, prolazno”

“Kao što vidite i u našoj Crnoj Gori na tome se gradi budućnost, na tom odbacivanju Hrista. Na odricanju od njega, na donošenju zakona sličnim onima koji du ubili Arhiđakona Stefana, kazao je Amhilohije

Mitropolit je kazao da se “danas nastavlja progonjenje Hrista gospoda, čak i u ovoj našoj Evropi koja je bila hrišćanska.”.

“Danas ta Evropa postaje sve manje hrišćanska, pa i mi odavde u tu i takvu sve manje hrišćansku, antihristovsku Evropu i mi se uključujemo”, poručio je mitropolit.

Bonus video: