Rudović: Nema ulaska u EU ni 2025. bez demokratskih promjena

On je, odgovarajući na pitanje da prokomentariše poruke predsjednika Evropske komisije (EK), Žan Klod Junkera koje saopštio prilikom posjete Crnoj Gori, kazao da niko ko prati proces evropskih integracija nije ni očekivao da će bilo koji zvaničnik EU reći precizan datum mogućeg ulaska Crne Gore u Uniju
11 komentar(a)
Neđeljko Rudović, Foto: Građanski pokret URA
Neđeljko Rudović, Foto: Građanski pokret URA
Ažurirano: 28.02.2018. 17:02h

Crna Gora neće ući u Evropsku uniju (EU) ni 2025. godine bez političkih promjena koje su nužan međukorak za stvaranje uslova za zatvaranje poglavlja u pregovorima sa EU, ocijenio je potpredsjednik Građanskog pokreta URA, Neđeljko Rudović.

On je kazao da se tu dolazi u klasičnu kontradikciju, jer dobar dio EU zvaničnika faktički koči političke promjene tako što ne žele da uvaže argumente opozicije o uzurpaciji vlasti i pomognu organizovanje slobodnih izbora.

“Dozvoljavaju da ih postojeća vlast koristi kao prvu odbrambenu liniju pred argumentima o političkom nasilju, čime ne nanose štetu samo Crnoj Gori nego i samoj EU”, rekao je Rudović agenciji MINA.

To se, kako je ocijenio, vidi po relevantnim anketama koje pokazuju da EU u zemljama Balkana nije popularna kao što je bila.

On je, odgovarajući na pitanje da prokomentariše poruke predsjednika Evropske komisije (EK), Žan Klod Junkera koje saopštio prilikom posjete Crnoj Gori, kazao da niko ko prati proces evropskih integracija nije ni očekivao da će bilo koji zvaničnik EU reći precizan datum mogućeg ulaska Crne Gore u Uniju.

“To je prije svega politička odluka, koja zavisi od procjene vodećih zemalja Unije i naravno, nije nužno vezana za to da li je i kada neka zemlja stvarno spremna da se pridruži EU”, precizirao je Rudović.

On je kazao da država na to ima mali uticaj samo u dijelu koji se odnosi na zahtjeve koje mora ispuniti, sa ciljem da pokuša da to učini u što kraćem roku.

“Jasno je da će pritisak Brisela rasti i da postojeća vlast nije u stanju da ispuni kriterijume, prije svega kada govorimo o 'stvarnim rezultatima' u borbi protiv korupcije”, smatra Rudović.

To, kako je objasnio, naravno znači da svi vide da je ono što se do sada dešavalo selektivna primjena zakona koja odslikava nemoć institucija u odnosu na kreatore nakaradnog sistema i krupne igrače koji stoje na vrhu piramide moći.

“Oni su, kao očigledni uzurpatori državnog aparata, formirali kastu nedodirljivih i pokušaće da i dalje ostanu nedostupni pravdi”, dodao je Rudović.

To će, kako je zaključio, samo po sebi značiti nužno zaostajanje u procesu evropskih integracija i onemogućiće zatvaranje ključnih poglavlja i samim tim poziv za člnastvo u EU.

Bonus video: