Pejoviću ne treba da traže zamjenu

U opoziciji i civilnom sektoru smatraju da evropske integracije treba ponovo da budu u okviru Ministarstva vanjskih poslova
201 pregleda 3 komentar(a)
aleksandar andrija pejović, srđan darmanović, Foto: Filip Roganović
aleksandar andrija pejović, srđan darmanović, Foto: Filip Roganović
Ažurirano: 28.02.2018. 16:43h

Premijer Duško Marković ne treba da traži zamjenu za Aleksandra Andriju Pejovića, već da ukine Ministarstvo evropskih poslova (MEP) koje je i formirano samo kako bi se zadovoljili pojedinačni, klanovski ili partijski interesi. Umjesto toga, kako smatraju u nevladinom sektoru i opoziciji, treba se vratiti prethodnom konceptu kada je postojalo Ministarstvo vanjskih poslova i evropskih integracija (MVPEI).

Izvršni direktor CEMI-ja Zlatko Vujović kaže da je bilo prilično iznenađujuće kad je Marković MVPEI podijelio na dva dijela. Ministarstvo za evropske poslove formirano je nakon odluke bivšeg premijera Mila Đukanovića da evropske integracije više ne budu dio Ministarstva vanjskih poslova

“U praksi se pokazalo da imamo dva ministarstva vanjskih poslova i postalo je sve više vidljivo da novo ministarstvo pokušava da potisne ministarstvo vanjskih poslova u obavljanju vanjskih poslova. Vjerujem da je stvaranje ove konfuzije nanosilo štetu Crnoj Gori, posebno kada bi ministar evropskih poslova nespretno komentarisao geostrateške odnose, pa čak hvalio politiku Rusije, Kine i Turske”, tvrdi Vujović.

I funkcioner SDP-a Ivan Vujović smatra da je novo ministarstvo vještački inkorporirano u sistem, čime su se proizveli sistemski problemi kroz preplitanje nadležnosti sa drugim ministarstvima.

“U Crnoj Gori mnogo toga je prilagođeno pojedinačnim ili partijskim interesima, pa je i formiranjem posebnog ministarstva trebalo zadovoljiti interese jednog klana u DPS-u, kao i ambiciju Pejovića da bude ministar. O tome koliko je rješenje o posebnom ministarstvu cjelishodno niko nije vodio računa. Vjerovatno se vodilo računa da se otvori još koje ministarstvo kako bi se pojačala DPS kvota u Vladi, osjetno oslabljena ogromnim klijentelističkim apetitima satelit saveznika”, kaže Vujović.

Posebna priča, smatra on, je neustavna uredba kojom je Pejović akumulacijom funkcija krunisan za apsolutnog šefa kada je u pitanju EU. Pejović je zbog toga, nakon upozorenja Agencije za sprečavanje korupcije, podnio ostavku.

“I baš taj momenat je tipičan za DPS-svako treba da ima svoj feud u kojem će biti neprikosnoveni gazda, a za zakone i Ustav ćemo lako. Mali problem za DPS velikaše je u tome što sa feudalnom logikom ne mogu prema Briselu, što mnogi od njih priželjkuju”, kaže Vujović.

I Vujović smatra da je pozicija Pejovića predstavljala simbol odnosa snaga unutar DPS-a: “Kao i što njegova smjena, takođe oslikava promijenjen odnos snaga u DPS”.

Izvršna direktorka CGO Daliborka Uljarević podsjeća da su i ranije preporučivali da Vlada mora biti modernija, kompaktnija i učinkovitija.

“Nažalost, sa formiranjem ove Vlade dobili smo još glomazniji aparat i širi prostor za “udomljavanje” koalicionih partnera ili “balansiranje” unutar DPS struja. Ilustrativan primjer toga je i formiranje MEP-a koje nema nikakvo utemeljenje u postojećim potrebama društva ili uporednoj praksi država koje su bile u ovoj fazi pregovora sa EU. Sa nadležnostima je bilo i ostaće, i sa manje ambicioznim ministrom, u stalnom sukobu sa drugim ministarstvima”, smatra Uljarević

Ona je pojasnila da bi MEP trebalo rasformirati, a postojeće službe pripojiti onim ministarstvima ili organima gdje prirodno pripadaju. Glavnog pregovarača, smatra ona, treba vezati za kabinet premijera čime bi mu se dalo na političkoj težini ali se ne bi urušavao postojeći sistem organizacije.

Marković još traži novo rješenje

Marković je juče kazao da je Pejović bio u konfliktu interesa zbog pogrešnog tumačenja zakona. Na pitanje na koji način će Vlada odgovarati jer se Pejović našao u konfliktu interesa, Marković je kazao da konflikt interesa nije rezultat namjere. On je pozvao nevladin sektor da pomogne u kreiranju javnih politika, i da se ne bavi politikom.

"Dakle, Vlada poštuje odluku ASK-a i sada je na meni da riješim to pitanje kadrovski i organizaciono. Ovdje nema odgovornosti za Vladu. Vlada samo pokazuje da je sposobna da primjenjuje zakone i poštuje sve institucije", rekao je Marković nakon sastanka sa predsjednikom EK.

Iz Centra za građansko obrazovanje (CGO) kazali su da se nadaju kako će se institucije efikasno odnijeti prema svim slučajevima koje budu procesuirali, ali i da će utvrditi odgovornost zbog neustavne Odluke o uspostavljanju strukture za pregovore sa EU.

Bonus video: