Božović: Krv mojkovačkih junaka je temelj bratstva Srbije i Crne Gore

Ambasador Božović je rekao da je pobjeda vojske Kraljevine Crne Gore nad daleko brojnijom i bolje opremljenom okupatorskom vojskom Austrougarske na Mojkovacu pobjeda nad pobjedama
8830 pregleda 69 komentar(a)
Božović, Foto: Ambasada Srbije
Božović, Foto: Ambasada Srbije
Ažurirano: 10.01.2020. 14:50h

Krv mojkovačkih div junaka i vitezova je vječna zaloga i temelj bratstva i prijateljstva Srbije i Crne Gore, poručio je ambasador Srbije u Crnoj Gori, Vladimir Božović, koji je u ime Republike Srbije, Predsjednika, Vlade i Ambasade Republike Srbije položio vijenac na spomenik junacima Mojkovačke bitke.

Sveštenici Budimljansko-nikšićke eparhije Srpske pravoslavne crkve su održali pomen svim poginulim junacima i njihovom komandantu serdaru Janku Vukotiću.

Božović je, kako je saopšteno iz ambasade, rekao da je pobjeda vojske Kraljevine Crne Gore nad daleko brojnijom i bolje opremljenom okupatorskom vojskom Austrougarske na Mojkovacu pobjeda nad pobjedama.

"Ona je ušla u anale svjetskog ratovanja i predstavlja jednu od najznačajnijih bitaka u ostvarenju veličanstvenog cilja odbrane odstupnice srpske bratske vojske i vojnih operacija savezničkih snaga u Prvom svjetskom ratu’’, kazao je Božović.

Ambasador Srbije je istakao da je “bitka na Mojkovcu Termopile Velikog rata, a serdar Janko Vukotić novi Leonida saveznika i kreatora nove moderne Evrope".

"Mojkovačka pobjeda je Hristolika žrtva i podvig. Podvig niko ne može pobijediti, kao ni Hrista i duh naroda. Krv Mojkovačkih div junaka i vitezova je vječna zaloga i temelj bratstva i prijateljstva Srbije i Crne Gore. Vječna im slava i hvala. Neka vječno živi bratsvo i prijateljstvo Srbije i Crne Gore", poručio je Božović.

Božović je, kako je saopšteno, obišao i Osnovnu školu “Aleksa Bećo Đilas” u Mojkovcu i tom prilikom uručio pakete knjiga za učenike i školsku biblioteku.

Bonus video: