TRAŽIĆE IZMJENU ČLANA 97 USTAVA

URA: Umjesto predsjednika svih crnogorskih građana imamo partijskog predsjednika

"On umjesto da sabira i predstavlja cio crnogorski narod i podstiče na prevazilaženje podjela u društvu radi sasvim suprotne stvari. Crnoj Gori u budućnosti treba predsjednik svih njenih građana i u formalnom i praktičnom smislu“, navodi se u saopštenju GP URA.
2487 pregleda 3 komentar(a)
GP URA, Foto: GP URA
GP URA, Foto: GP URA

Građanski pokret URA najavio je danas da će tražiti podršku svih poslanika zbog izmjene Ustava u članu 97 u kojem u ovom trenutku nije predviđeno da predsjednik Republike Crne Gore ne smije istovremeno biti i član političke partije.

Traže da se članu 97, doda i formulacija kojom bi predsjednik države bio dužan da nakon stupanja na dužnost da ostavku na članstvo u partiji i o tome prilikom polaganje zakletve obavijesti Skupštinu Crne Gore.

"Danas imamo najilustrativniji primjer koliko je važna ova formulacija u članu 97, jer nažalost umjesto predsjednika svih crnogorskih građana imamo partijskog predsjednika koji je ujedno i predsjednik stranke. On umjesto da sabira i predstavlja cio crnogorski narod i podstiče na prevazilaženje podjela u društvu radi sasvim suprotne stvari. Crnoj Gori u budućnosti treba predsjednik svih njenih građana i u formalnom i praktičnom smislu“, navodi se u saopštenju GP URA.

Iz te partije kažu i da je praksa zemalja Evropske unije da državni funkcioner bude zakonski onemogućen da akumulira moć na različitim pozicijama u javnom životu.

"Formulaciju kojom bi se dopunio član 97 Ustava Crne Gore, a što kao stranka predlažemo, nalazimo u našem neposrednom okruženju. Naime, u Hrvatskoj je u njihovom Ustavu u članu 96 jasno predviđeno da predsjednik nakon stupanja na funkciju ne smije biti i član partije“, pojašjavaju oni.

Dodaju da je ovakva inicijativa nešto što je zalog za budućnost i cijene da predstavlja unapređenje trenutnog stanja koje propisuje Ustav Crne Gore i vjeruju da će prijedlog naići na podršku svih odgovornih poslanika i subjekata u crnogorskome društvu.

Preporučujemo za Vas