"Vratiti CG na kurs normalnosti i pristojnosti, Vlada izbornog povjerenja prvi zadatak"

Poručili su da vjeruju da bi Vlada izbornog povjerenja nepristrasno, profesionalno i odgovorno s jedne strane obezbijedila pretpostavke za državu pravne sigurnosti, a s druge uozbiljila pregovaračku poziciju države Crne Gore u procesu pristupanja Evropskoj uniji.
4160 pregleda 2 komentar(a)
Detalj iz Skupštine Crne Gore, Foto: BETAPHOTO/SKUPSTINA CRNE GORE/IGOR SLJIVANCANIN/MO
Detalj iz Skupštine Crne Gore, Foto: BETAPHOTO/SKUPSTINA CRNE GORE/IGOR SLJIVANCANIN/MO
Ažurirano: 13.01.2020. 14:10h

Grupa angažovanih građanki i građana Crne Gore pozvali su danas predstavnike "formalne opozicije i civilnog sektora da u duhu solidarnosti, a polazeći od principa patriotizma, odgovornosti i profesionalizma, postignu konsenzus oko izlaska iz ozbiljne političke krize i vrate Crnu Goru na kurs pristojnosti i normalnosti".

“Smatramo da su depolitizacija organa javne uprave, profesionalizacija sudstva i tužilaštva, borba protiv korupcije i organizovanog kriminala, prvi zaista slobodni i opšti izbori, zaštita životne sredine i upravljanje prirodnim resursima i javnim prostorom, prioritetne oblasti koje obavezuju sve nas.Vjerujemo da je uspostavljanje izvršnog organa –Vlade izbornog povjerenja, koji će povratiti povjerenje građanima prvi i osnovni zadatak svih odgovornih činilaca društveno-političkog sistema", navodi grupa građana u "Pozivu na normalnost".

Dodaju da vjeruju da bi Vlada izbornog povjerenja nepristrasno, profesionalno i odgovorno s jedne strane obezbijedila pretpostavke za državu pravne sigurnosti, a s druge uozbiljila pregovaračku poziciju države Crne Gore u procesu pristupanja Evropskoj uniji.

"Ukoliko se ne obezbijedi institucionalni okvir za puno poštovanje i zaštitu osnovnih ljudskih prava i sloboda i ne omoguće uslovi za prve slobodne izbore, tj. ne ispune se prethodne pretpostavke, neophodno je ući u proces bojkota svih izbornih procesai nenasilne blokade zarobljenih institucija", navodi se u Pozivu.

"Poziv na normalnost" potpisali su dr Marko Begović (Njemački sportski univerzitet, Institut za sport „Play theGame“ - Danska, sportska akademija „Hellas“ - Švedska), zatim ekonomista, bivši poslanik i predsjednički kandidat Mladen Bojanić, profesor filozofije i kolumnista Stefan Đukić, dramski pisac Ljubomir Đurković (Slovenija), arhitekta Biljana Gligorić, direktor ECIT Fondacije i predavač na Vesalius koledžu (Belgija) dr Petar Marković, ekspert za društvene medije Hanja Marović, (Njemačka), kompozitor Ivan Marović (Njemačka), doc. dr Biljana Maslovarić, dr med. Dušan Matković (Kuvajt), profesorka filozofije Jasminka Milošević, prof. dr Nikola Perović (Ujedinjeni Arapski Emirati), reditelj Srđan Stanojević, prof.dr Mara Sćepanović i dr Maša Šćepanović (Univerzitet Karlos III, Madrid)

Bonus video: