CGO: Vukčević i Škrelja dodatno dovode u pitanje legitimnost izbora

"Vukčević je za predsjednika DIK-a izabran u martu prošle godine, jer je dotašenjem predsjedniku DIK-a, Budimiru Šaranoviću, mandat istekao 7.oktobra 2018.godine. Stoga je nejasno kako to Škrelja sad može unaprijed i sa sigurnošću tvrditi da će ovaj postupak biti tako brz i efikasan", navodi se u saopštenju
1338 pregleda 0 komentar(a)
Radulović, Foto: CGO
Radulović, Foto: CGO

Centar za građansko obrazovanje (CGO) konstatovao je u saopštenju, "da su neusaglašene izjave i interpretacije zakona od strane predsjednika Administrativnog odbora, Luiđa Škrelje, i predsjednika Državne izborne komisije (DIK), Đorđija Vukčevića, ubjedljiv odraz stanja u kojem se nalaze institucije koje treba da kontrolišu najvažniji proces u jednom demokratskom društvu odnosno izborni proces".

"Iz izjave Vukčevića proizilazi da je Skupštinu Crne Gore obavijestio 10. oktobra 2019.godine o tome da stiče starosnu penziju, što je tačno, ali je sporno njegovo tumačenje da može ostati na sadašnjoj poziciji dok Skupština drugačije ne odluči. Takođe, postavlja se pitanje: zašto Skupština nije ništa preduzela više od tri mjeseca da izabere novog predsjednika, a posebno znajući da je 2020.izborna godina?", navodi se u saopštenju.

Kako dodaju, "u situaciji koju je nesumnjivo izazvala Skupština moguće su dvije solucije. Prva je paraliza DIK-a do izbora novog predsjednika, što je i najizglednija posljedica ove situacije. Druga je da Skupština odluči da ne poštuje zakon koji je sama donijela i da Vukčevića „ostavi“ na funkciji sve do izbora novog predsjednika DIK-a, a što i on faktički sugeriše. Naravno, možemo hipotetički razmišljati i o trećoj i koja bi jedino bila zakonita iako je nemoguća – da se Vukčević nekako podmladi."

Kako navode u saopštenju, "nejasnoće se dalje produbljuju sa navodom predsjednika Administrativnog odbora, Luiđa Škrelje, koji sa sigurnošću tvrdi da će „DIK do marta imati novog predsjednika“".

Kako dodaju u saopštenju, treba podsjetiti na činjenicu da je sadašnji predsjednik DIK-a izabran poslije dva bezuspješno raspisana konkursa, tako da se na izbor novog predsjednika čekalo više od četiri mjeseca.

"Vukčević je za predsjednika DIK-a izabran u martu prošle godine, jer je dotašenjem predsjedniku DIK-a, Budimiru Šaranoviću, mandat istekao 7.oktobra 2018.godine. Stoga je nejasno kako to Škrelja sad može unaprijed i sa sigurnošću tvrditi da će ovaj postupak biti tako brz i efikasan", navodi se u saopštenju.

"Simptomi zastoja u radu DIK-a su već vidljivi, jer nakon izbijanja afera, ova institucija je prestala da u zakonskom roku dostavlja tražene informacije po Zakonu o slobodno pristupu informacijama", navodi se u saopštenju.

"Vremena je sve manje a ova situacija ukazuje na to da ćemo u izbornoj godini imati neko iznuđeno rješenje na tako odgovornoj funkciji, a to može imati vrlo ozbiljne posljedice na legitimitet izbornog procesa", zaključeno je u saopštenju CGO.

Bonus video: