Dakić: CG posvećena izradi koncepta odvraćanja i odbrane

"Dakić je iskazao podršku daljem razvoju NATO koncepta odvraćanja i odbrane, kao i konceptu ratovanja, koji će predstavljati osnov za izradu plana procjene sadašnjih i budućih izazova Alijanse", navodi se u saopštenju
891 pregleda 1 komentar(a)
Sa sjednice, Foto: Vlada CG
Sa sjednice, Foto: Vlada CG

Načelnik Generalštaba, Dragutin Dakić učestvuje na sjednici NATO Vojnog komiteta, najvišeg vojnog tijela Alijanse, koja se održava 14. i 15. januara u Briselu, saopšteno je iz Ministarstva odbrane.

"Dakić je iskazao podršku daljem razvoju NATO koncepta odvraćanja i odbrane, kao i konceptu ratovanja, koji će predstavljati osnov za izradu plana procjene sadašnjih i budućih izazova Alijanse", navodi se u saopštenju.

Kako se kaže u saopštenju, "on je naglasio je da će Crna Gora ostati posvećena finalnoj izradi koncepta odvraćanja i odbrane, zahvalivši se na transparentnosti i konsultacijama koju je SHAPE imao sa članicama Alijanse".

Kako dodaju, "generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg na otvaranju sjednice istakao je posvećenost i opredijeljenost saveznika za zajedničko dijeljenje tereta i dostizanje dogovorenog nivoa izdvajanja za odbranu, a načelnici generalštabova imali su priliku da sa Stoltenbergom diskutuju i razmjene mišljenja o prioritetnim pitanjima i izazovima sa kojima se NATO susrijeće."

Kako saopštavaju, "komandanti misija “Resolute Support”-Avganistan, “NMI”- Irak (Nato Mission in Iraq) i “KFOR”-Kosovo predstavili su načelnicima generalštabova izazove, procjene i planove budućeg rada u njihovim zonama odgovornosti".

"Tokom diskusije o NATO konceptu za odvraćanje i odbranu evro-atlantske oblasti i konceptu ratovanja, koji su proistekli iz nove NATO vojne strategije, postavljeni su vojni prioriteti kao i njihov pristup trenutnim i budućim prijetnjama. Sve ovo omogućiće NATO komandantima pravovremeno reagovanje u bezbjednosno promjenjivim okruženjima", saopšteno je iz Ministarstva odbrane.

"Na sjednici načelnici generalštabova diskutovaće o konceptu NATO odvraćanja i odbrane Evro-atlanstke oblasti, operacijama, misijama i aktivnostima koje Alijansa sprovodi u svojoj zoni odgovornosti. Plan je da posljednjeg dana komiteta usvoje zaključke, definišući prioritete djelovanja u narednom periodu", zaključuje se u saopštenju Ministarstva odbrane.

Bonus video: