Zogović: Ugovor može potpisati samo SPC, ne eparhije i MCP pojedinačno

Poslanik DF-a je u objavi na Fejsbuku podsjetio da je 2011. tadašnji premijer, Igor Lukšić, potpisao u Vatikanu temeljni ugovor Crne Gore i Svete Stolice, kojim se reguliše odnos s Katoličkom crkvom
13457 pregleda 71 komentar(a)
Zogović, Foto: Savo Prelević, Savo Prelević
Zogović, Foto: Savo Prelević, Savo Prelević
Ažurirano: 14.01.2020. 19:05h

Ako bi došlo do potpisivanja temeljnog ugovora, nakon povlačenja Zakona o slobodi vjeroispovijesti, to može učiniti samo Srpska pravoslavna crkva, a nikako eparhije ili Mitropolija crnogorsko-primorska (MCP) pojedinačno, kazao je poslanik Demokratskog fronta, Milun Zogović.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić poručio je ranije danas da vlasti Crne Gore moraju voditi dijalog u vezi sa zakonom sa Srpskom pravoslavnom crkvom, naglasivši da je MCP dio crkve čije je sjedište u Beogradu. "Molim SPC da obrati pažnju na to da neko sjutra ne bi rekao da naši manastiri pripadaju mitropoliji ili eparhiji", kazao je Vučić.

Zogović je u objavi na Fejsbuku podsjetio da je 2011. godine tadašnji premijer, Igor Lukšić, potpisao u Vatikanu temeljni ugovor Crne Gore i Svete Stolice, kojim se reguliše odnos s Katoličkom crkvom.

"Ne sa Kotorskom biskupijom, niti Barskom nadbiskupijom, nego sa Svetom Stolicom. Ako bi došlo do potpisivanja temeljnog ugovora, naravno, nakon povlačenja zakona, to može učiniti samo Srpska pravoslavna crkva, a nikako Eparhije ili Mitropolija pojedinačno svako za sebe. Sasvim je svejedno, ko bi bio od Episkopa ovlašćen od strane SPC da u njeno ime potpiše temeljni ugovor. I tu nema ništa sporno, u pitanju je podla zamisao crnogorskog režima, da kroz usta ministra pravde Zorana Pažina ponudi podvalu kojom se tri Eparhije i Mitropolija istržu iz Srpske pravoslavne crkve i tretiraju kao posebne (odvojene) samostalne jedinice. Crkva je prepoznala podvalu i već odgovorila. Prvo povlačenje Zakona, pa onda ugovor sa Srpskom pravoslavnom crkvom", kazao je Zogović.

Bonus video: