Carević bez podrške za poništenje zakona

Premijer juče ponovio spremnost na dijalog sa Mitropolijom
23883 pregleda 32 komentar(a)
Marko Bato Carević, Foto: Vuk Lajović, Vuk Lajović, Vuk Lajović, Vuk Lajović
Marko Bato Carević, Foto: Vuk Lajović, Vuk Lajović, Vuk Lajović, Vuk Lajović

Premijer Duško Marković kazao je juče da “Vlada ostaje otvorena za inkluzivni dijalog i podršku u primjeni zakona svim vjerskim zajednicama, kao i za razgovor sa MCP o uslovima za zaključivanje temeljnog ugovora, kad za to iskažu spremnost“.

Da li će i kada inicirati razgovore iz Vlade nijesu odgovorili na pitanja “Vijesti”, koja su upućena u petak.

Iz Mitropolije crnogorsko-primorske ranije je rečeno da se “može razgovarati” ali da protesti neće prestati dok zakon ne bude povučen iz primjene.

U opštinama gdje su na vlasti partije koje su opozicija na državnom nivou, Budvi i Beranama, inicirano je donošenje deklaracija čiji je cij povlačenje zakona.

Gradonačelnik Budve Marko Bato Carević (Demokratski front) koji je prije dva dana inicirao hitnu sjednicu lokalnog parlamenta na kojoj bi se glasalo o njegovom predlogu - Deklaraciji za poništenje Zakona o slobodi vjeroispovijesti, nema podršku odlučujućeg koaliconog partnera – Crnogorske od čija tri odbornika zavisi kvorum.

Potpredsjednik Opštine Budva Vladimir Bulatović, lider budvanskog odbora Crnogorske, rekao je za “Vijesti”, da bi Skupština izglasavanjem takvog dokumenta pokazala pravno neznanje. Carević je u inicijativi naveo da su “primjenom zakona ugroženi manastiri, hramovi i crkve i diskriminiše veliki broj vjernika SPC i svih kojih se nacionalno izjašnjavaju kao Srbi”.

Vladimir Bulatović kaže da razumije potrebu vjernika da se promijenio dio članova zakona, ali da je pitanje “da li treba pokazati potpuno pravno neznanje, obesmisliti parlament i baviti se političkim marketingom”.

“...Svi zakoni naše države se donose i mijenjaju samo na jednom mjestu, a to je Skupština Crne Gore i to glasanjem poslanika koji su dobili mandate na izborima. Svaki pokušaj mijenjanja tog ustrojstva vidimo kao začetak anarhističkog ponašanja, koje je za nas kao građanski orijetisanu partiju apsolutno neprihvatljivo. Zamislite da nam se na sviđa Zakon o krivičnom postupku i krenemo da usvajamo deklaraciju da taj zakon se stavi van snage. Da li to znači da će građani ići naoružani po ulicama i zavoditi njima prihvatljiva pravila ponašanja. Anarhističko ponašanje bilo kojeg političkog subjekta nije nam prihvatljivo i neće dobiti našu podršku“, kazao je funkcioner Crnogorske za „Vijesti”.

Lider budvanskog (opozicinog) DPS Predrag Jelušić slaže se da je bespredmetno da Skupština opštine razmatra bilo kakve odluke koje nijesu u njenoj nadležnosti. “Uz svo uvažavanje ove teme, zna se koja je nadležnost lokalne uprave. Ona ima mnogo drugih poslova kojima treba da se bavi svakodnevno, od komunalnog uređenja grada, infrastrukture, brojnih drugih projekta koji su od interesa građana u cilju boljeg funkcionisanja grada. Za to su dobili mandat, za to su plaćeni i imenovani da rade te poslove”, kazao je Jelušić “Vijestima”.

Odbornica vladajuće GP URA Božena Jelušić je inicijativu ocijenila kao sakupljanje političkih poena: “Kao što je samo donošenje ovako osjetljivog zakona u osvit izbora sumnjivo kao politički potez, tako se otvara prostor da na sličan način djeluju opozicione partije. U prvom redu DF, ali i Demokrate”, navela je ona za “Vijesti”. DF u Beranama zatražio je od predsjednika Skupštine opštine Novice Obradovića (Demokrate) da zakaže vanrednu sjednicu na kojoj bi se razgovaralo o predlogu za suspendovanje Zakona o slobodi vjeroispovijesti. Predsjednik DF-a u Beranama Radojica Živković rekao je “Vijestima” da očekuje da sjednica bude brzo sazvana: „Mi smo pripremili rezoluciju za povlačenje tog zakona i želimo da se ona usvoji u Skupštini opštine Berane. Odbornici već potpisuju tu rezoluciju.“

On je dodao da su Beranci masovnim izlaskom na ulice pokazali da je taj zakon neprimjenljiv u ovom gradu.

Predsjednik budvanskog parlamenta Krsto Radović (Demokrate) je za 20. septembar zakazao skupštinski kolegijum u vezi sa Carevićevom inicijativom. Kvorum za održavanje sjednice i donošenje Deklaracije zavisi od tri odbornika Crnogorske. Molebani i litije koje organizuje Mitropolija crnogorsko-primorska sa zahtjevom povlačenja zakona, nastavljaju se danas.

Marković: Imali smo opsežne konsultacije od 2015.

Marković je juče na sastanku sa ambasadorima država članica Evropske unije koji je organizovala Ambasada Hrvatske podsjetio na ranije navode Vlade da su od nacrta zakona 2015. do usvajanja održane “opsežne i detaljne konsultacije sa vjerskim zajednicama i drugim zainteresovanim subjektima u Crnoj Gori”. Podsjetio je da je i Venecijanska komisija dala preporuke koje su, rekao je, prihvaćene.” Njime se implementiraju temeljna ustavna načela o slobodi vjeroispovijesti i jednakosti svih pred zakonom i potvrđuje sekularni karakter crnogorskog društva i države, kao i jednakopravnost svih vjerskih zajednica”, naveo je premijer.

Bulatović: Borite se za religijska pitanja bez derogiranja države

“Religijska pitanja su duboko intimna stvar i svi građani po tom pitanju mogu da se udružuju i rade na afirmaciji svojih stavova, bez prava da svojim djelovanjem ugrožavaju one koji misle drugačije, a za to postoje mnogobrojni načini koji ne derogiraju ustrojstvo države. Pred nama kao gradskom upravom je mnogo važnih tekućih pitanja koja treba da donesu dobrobit našim građanima,” rekao je Vladimir Bulatović.

Bonus video: