SNP: Nadležni dužni da blagovremeno obavijeste javnost o svim anomalijamma

"Po mnogim pitanjima od značaja u Vladi je muk, a do reakcije dolazi tek kada javnost primijeti da se crnogorske institucije ne miješaju u svoj posao", saopšteno je uz SNP-a
964 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Arhiva Vijesti, Arhiva Vijesti, Arhiva Vijesti, Arhiva Vijesti, Arhiva Vijesti, Arhiva Vijesti, Arhiva Vijesti, Arhiva Vijesti, Arhiva Vijesti, Arhiva Vijesti, Arhiva Vijesti, Arhiva Vijesti, Arhiva Vijesti, Arhiva Vijesti, Arhiva Vijesti, Arhiva Vijesti
Ilustracija, Foto: Arhiva Vijesti, Arhiva Vijesti, Arhiva Vijesti, Arhiva Vijesti, Arhiva Vijesti, Arhiva Vijesti, Arhiva Vijesti, Arhiva Vijesti, Arhiva Vijesti, Arhiva Vijesti, Arhiva Vijesti, Arhiva Vijesti, Arhiva Vijesti, Arhiva Vijesti, Arhiva Vijesti, Arhiva Vijesti

Nakon najave Ministarstva održivog razvoja i turizma da će u narednih 15 godina u životnu sredinu uložiti milijardu eura, reagovali su iz SNP-a.

"Ovakvih priča smo se naslušali tokom prethodnih godina, a rezultata i dalje nema", saopšteno je iz te partije.

"Ako je tačno da je u prethodne tri godine u razne projekte vezane za očuvanje životne sredine uloženo preko 200 miliona eura, postavlja se pitanje zašto se prva ekološka država na svijetu i dalje davi u smeću koje „krasi“ korita naših rijeka, te divljim deponijama kojima se turisti „dive“ dok obilaze Crnu Goru. I dalje ne znamo zašto je Tara dovedena do nivoa bare zahvaljujući „uspješnom“ projektu izgradnje auto-puta, zašto je Durmitor zamalo postao otvoreni šank koji bi donosio profit privilegovanim pojedincima, zašto smo jedva uspjeli da zaštitimo ulcinjsku Solanu, itd. ", navodi se u saopštenju SNP-A.

"Možda je Vlada u pravu. Možda su krivi građani koji njene uspjehe ne vide od zagađenog vazduha koji nas ovih dana guši. S druge strane, simptomatično je da upravo nadležne institucije do juče nisu vidjele i osjetile to isto zagađenje o kojem bruji cijeli region", saopšteno je iz SNP-a.

Dodaju da su "nadležne institucije dužne da blagovremeno i adekvatno informišu javnost o svim anomalijama i problemima sa kojima se kao društvo suočavamo. U konkretnom slučaju povećanog zagađenja vazduha, nadali smo se da im nije potrebno sugerisati da je to neophodno naročito ažurno raditi u zimskim mjesecima, kada dolazi do pojačane upotrebe individualnih i grupnih ložišta".

Kako kažu, odavno u našoj zemlji nije iznenađenje kada pojedine institucije ćute ili ne reaguju na pojave i probleme koji su u njihovoj nadležnosti. "Po mnogim pitanjima od značaja u Vladi je muk, a do reakcije dolazi tek kada javnost primijeti da se crnogorske institucije ne miješaju u svoj posao", saopšteno je uz SNP-a.

"Dok nastavljaju da nas uvjeravaju da će riješiti problem zagađanja u Pljevljima, nadležni takođe nisu primijetili da se spisku gradova koji pate od aerozagađenja pridružilo i Bijelo Polje. Valjda čekaju da dune vjetar i rasprši PM10 čestice, pa da kažu da je to bio samo subjektivni osjećaj građana, naročito onih koje ovih dana gledamo na ulicama", dodaju u saoptenju.

"Umjesto mahanja nepostojećim rezultatima, Ministarstvu održivog razvoja i turizma i ostalim odgovornim organima bi bilo bolje da tačno i precizno obavještavaju građane o nivou zagađenja vazduha, a ne da ostavljaju prostor pojedinim medijima da, manipulišući informacijama, zastrašuju vjernike koji ovih dana masovno učestvuju u veličanstvenim litijama širom Crne Gore", zaključeno je u saopštenju.

Bonus video: