"IZMJENAMA KRIVIČNOG ZAKONIKA NEĆE BITI UNAPRIJEĐENA ZAŠTITA"

Šaranović: DPS želi da profitira na temelju crnih fondova, šta je sa 97.500 eura iz koverte Stijepovića...

Prema njegovim riječima, krivična odgovornost je svedena na odgovorne osobe u partijama, a to su obično predsjednici i poslovni direktori, koji suprotno zakonu pribavljaju finansijska sredstva za finansiranje tih partija
2649 pregleda 2 komentar(a)
Šaranović, Foto: Filip Roganović
Šaranović, Foto: Filip Roganović
Ažurirano: 18.01.2020. 12:55h

Izmjenama Krivičnog zakonika neće biti unaprijeđena krivično pravna zaštita, jer Demokratska partija socijalista (DPS) želi da profitira na temelju crnih fondova, ocijenio je poslanik Demokrata Danilo Šaranović.

U Zakonu o dopunama Krvičnog zakonika navodi se da će javni funkcioner koji silom, prijetnjom, ili na drugi način utiče da se političkom subjektu daju sredstva za finansiranje izborne kampanje ili političkog subjekta kazniti zatvorom od tri mjeseca do pet godina.

Te dopune usvojio je crnogorski parlament krajem prošle godine.

Šaranović je agenciji MINA rekao da je DPS jednostrano usvojio izvjesne kozmetičke izmjene Krivičnog zakonika, koje je, kako je naveo, nijesu imale podršku opozicije, i dokaz su da je ta partija jednostranim akcijama pobjegla od izborne reforme, jer ima strah od fer izbora.

„Do danas su norme Krivičnog zakonika ostajale obične proklamacije bez realnog dejstva na odvraćanje, zato što institucije pravne države nijesu radile svoj posao“, kazao je Šaranović.

On je upitao šta je bio odgovor države na kupovine ličnih karata, da li su institucije ispitale šta je na terenu učinjeno sa onih 97, 5 hiljada eura iz koverte Slavoljuba Stijepovića i koliko je osoba osuđeno za krivična djela protiv izbornih prava i sloboda.

Prema njegovim riječima, ukoliko je vjerovatnoća primjene krivične sankcije ravna nuli zbog nepostupanja institucija, onda je uzalud propisano krivično djelo, jer bez visoke vjerovatnoće primjene zakonskih normi nema ni generalne ni specijalne prevencije.

„Drugim riječima, neće biti odvraćeni ni potencijalni ni stvarni počinioci protivpravnih i štetnih djela koja podrivaju same temelje pravnog sistema i osnovne demokratske vrijednosti“, kazao je Šaranović.

Ključni problem nije, kako je objasnio, sadržina Krivičnog zakonika, nego njegovo nesprovođenje uvijek, svuda i na neselektivan način.

„Demokrate su se založili za kriminalizaciju protivzakonitog finansiranja radi snažnije prevencije tog vida izbornog kriminala, a i iznijeli predloge o tome kako da se izvrši reforma tog segmenta krivičnog zakonodavstva“, kazao je Šaranović.

Kako je istakao, evidentno je da je DPS pokazao strah i veliku želju da se izbjegne usvajanje tih rješenja, jer znaju da bi zahvaljujući tim normama njihovi izvršioci izbornog kriminala pronašli siguran put do zatvora u Spužu, tako da su izbjegli sveobuhvatnu izbornu reformu i bez opozicije usvojili kozmetičke izmjene.

„Upravo te izmjene služe da se stvori privid zakonitosti i pravne države, a koncipirane su tako da nikakvu realnu težinu neće imati, te će kao takve biti ništa drugo do mrtvo slovo na papiru“, rekao je Šaranović.

Prema njegovim riječima, krivična odgovornost je svedena na odgovorne osobe u partijama, a to su obično predsjednici i poslovni direktori, koji suprotno zakonu pribavljaju finansijska sredstva za finansiranje tih partija.

Komentarišući šta se dešava sa onima koji po zakonu nemaju status odgovornog u partiji, a suprotno zakonu pribavljaju novac i druga sredstva u ime i za račun i za potrebe te partije, Šaranović je naveo, da njih ta zakonska izmjena ne tretira, jer je dobro poznat princip da "nema krivičnog djela bez zakona".

Prema njegovim riječima, oni koji nemaju status odgovornog lica u partiji a suprotnu zakonu pribavlajju novac i druga sredstva, ostaju izvan zone krivične odgovornosti, i onda, kako je dodao, smisao novih zakonskih rješenja neće ničemu služiti.

„Ni Stijepović nije imao status odgovornog u partiji u smislu Zakona o finansiranju političkih subjekata i izbornih kampanja, tako da je jasno je da su ove izmjene Krivičnog zakonika obična simulacija i bacanje prašine u oči javnosti“, zaključio je Šaranović.

Preporučujemo za Vas