VLADAJUĆA PARTIJA DOSTAVILA ODLUKU O VISINI ČLANARINE ZA 2020. GODINU

DPS-u od euro do sedam odsto primanja

Nešto više, sedam odsto od primanja, mjesečno su obavezni da uplaćuju DPS-u funkcioneri koji su članovi upravnih odbora, savjeta, odbora direktora preduzeća i ustanova
7018 pregleda 2 komentar(a)
DPS partija sa najviše prihoda od članarine (Ilustracija), Foto: Vijesti
DPS partija sa najviše prihoda od članarine (Ilustracija), Foto: Vijesti

Funkcioneri Demokratske partije socijalista (DPS) sa državnog i lokalnog nivoa, obavezni su da plaćaju mjesečno članarinu vladajućoj stranci u iznosu od tri odsto primanja.

To piše u Odluci o visini članarine za 2020. godinu, koju su političke partije u obavezi da dostavljaju Agenciji za sprečavanje korupcije (ASK).

Nešto više, sedam odsto od primanja, mjesečno su obavezni da uplaćuju DPS-u funkcioneri koji su članovi upravnih odbora, savjeta, odbora direktora preduzeća i ustanova.

Zaposleni u Direktoratu DPS-a plaćuju mjesečnu članarinu od jedan odsto od primanja.

Članovi partije koji su u stalnom radnom odnosu u državnim i organima lokalne samouprave, javnim ustanovama i preduzećima, u državnoj, opštinskoj, mješovitoj ili privatnoj svojini, plaćaju čanarinu mjesečno u iznosu od jednog eura. Nezaposleni članovi DPS-a, penzioneri i studenti oslobođeni su plaćanja članarine.

DPS godinama od svih partija prihoduje najviše novca po osnovu članarine. U finansijskom izvještaju za 2018. navedeno je da DPS od članarine prihodovao 186.138 eura, što je za oko 54 hiljade eura više nego godinu ranije.

Iste godine SNP je po osnovu članarine prihodovao 4.295 eura, a Bošnjačka stranka više od 26.000 eura. I funkcioneri SNP-a koji obavljaju funkcije u državnim, organima lokalne samouprave i uprave, javnim preduzećima i ustanovama, obavezni su da dio zarade izdvoje partiji.

Poslanici SNP-a obavezni su da mjesečno partiji uplaćuju 100 eura od kojih će, kako je navedeno u obrazloženju, 50 biti usmjereno za Fondaciju Momčilo Vučetić, a druga polovina za potrebe sprovođenja izborne kampanje.

Odbornici SNP-a dužni su da uplaćuju mjesečno partiji 4 odsto od odborničke naknade, osim odbornika kojima je to jedino primanje.

Javni funkcioneri koji kao kandidati SNP-a obavljaju funkciju u državnim organima ili lokalnim upravama uplaćivaće četiri odsto od mjesečnog primanja.

Funkcioneri koji su izabrani u ime Liberalne partije na državnom i lokalnom nivou partiji će uplaćivati mjesečno tri odsto od primanja. Članovi partije koji su u stalnom radnom odnosu plaćaju članarinu od najmanje jednog eura. Penzioneri, nezaposleni i studenti oslobođeni su plaćanja članarine.

Članarina u Ujedinjenoj Crnoj Gori je na dobrovoljnoj osnovi i ne može biti manja od pet, ni veća od 50 eura.

Članovi Demokratske Crne Gore neće plaćati članarinu u ovoj godini zbog, kako je navedeno, ograničenog materijalnog stanja članova.

Članarinu neće plaćati ni članovi Demokratske narodne partije, Nove srpske demokratije, Radničke partije. Podaci za visinu članarine Socijaldemokrata, Bošnjačke stranke i Demosa još nijesu objavljeni na sajtu Agencije.

Preporučujemo za Vas