Dosljedni od osnivanja

Nismo nasjeli na ponuđenu laž
4359 pregleda 0 komentar(a)
Ujedinjena Crna Gora, Foto: Ujedinjena Crna Gora
Ujedinjena Crna Gora, Foto: Ujedinjena Crna Gora

Još u novembru 2018. Ujedinjena Crna Gora je upozoravala šta se sprema paralelno sa formiranjem sada već zaboravljenog Odbora za reformu izbornog zakonodavstva. Nismo nasjeli na ponuđenu laž.

doc. dr Goran Radonjić i Goran Danilović
doc. dr Goran Radonjić i Goran Danilović(Foto: Ujedinjena Crna Gora)

PREDUGO TRAJE PROGON

Naš predsjednik Izvrsnog odbora doc. dr Goran Radonjić tada je napisao: "Neobično je da dugotrajno nepodnošljivo stanje ljudskih prava mnogima koji kreiraju javnu sferu uopšte ne smeta, naprotiv. Izloženi smo ovih dana velikom medijskom pritisku lažnih slobodara, navodnih anarhista i tobožnjih intelektualaca, kako se, tobože, ponovo otvaraju „identitetske teme“, pa se, time, kažu nam, skreće pažnja sa „frižidera“, kako se to stilski nevješto naziva. Valjda bi to trebalo da znači da je sve u redu u toj sferi, da i kao pojedinci i kao zajednice jezičke, nacionalne, vjerske i sve druge svi imamo sva prava, pa sad nešto izvolijevamo i tako sprečavamo da se nahrane građani. To je podla teza, koja nam se servira već dugo, naveo je Radonjić. Prema njegovim riječima, to je pravi i perfidni rad za sadašnju vlast, rad koji podstiče i hrani ksenofobiju, nacionalizam i diskriminaciju. –Кad ističemo da je neproporcionalno mali broj Srba zaposlen u javnoj upravi i da je to rezultat sistemskog djelovanja, kad se bunimo zbog konstantog povređivanja ne samo osjećanja, nego i osnovnih vjerskih prava, ili kad tražimo osnovna jezička prava za govornike srpskog jezika, čujemo patetična pitanja o tome da li smo različito gladni. Jesmo, i tome doprinose upravo svi oni koji kažu da ta pitanja ne treba potezati, ukazao je Radonjić u intervjuu datom 5. novembra 2018.

DISКRIMINISANJE SRBA

Objašnjavajući položaj srpske zajednice u Crnoj Gori, progon rijetkih pojedinaca iz državnih institucija zbog nacinalne i političke nepodobnosti član Upravljačkog tima i Predsjedništva UCG dr Nikola Raosavljević upozoravao je još u martu prošle godine na kontinuitet stalnih i primitivnoh pritisaka;

dr Nikola Raosavljević
dr Nikola Raosavljević(Foto: Ujedinjena Crna Gora)

" U Crnoj Gori je stvorena situacija u kojoj je poželjno diskriminisati Srbe. Ljudi koji ovdje žive, koji su ovdje rođeni i nacionalni su Srbi u ogromnoj većini podržavaju opozicione stranke. Naravno, svaki autentični Srbin čiji su preci rođeni na ovom prostoru, ne prihvata da ih predstavlja Milo Đukanović. Mene ili bilo kog Srbina koji drži do sebe ne može zastupati i predstavljati on i njegova politika. Pod plaštom političke borbe sa opozicionim strankama suštinski se vodi antisrpska politika. Postavlja se pitanje šta je konačna namjera. Valjda da nas svedu na poželjan broj i procenat kao u Hrvatskoj i onda da kažu: evo vam prava. Tada bi bilo i finansiranja iz budžeta i svega drugoga. Tada, kada bi nas sveli na 3%, rekli bi: e, sada ćemo vas čuvati da ne nestanete. To je plan za popis 2021. Svaki Srbin pojedinačno to zna. Pružićemo otpor i nećemo dozvoliti.

U UJEDINJENJU JE SUŠTINA

Član Upravljačkog tima i Predsjedništva Ujedinjene Crne Gore dr Vladimir Dobričanin još u oktobru 2017. godine poslao je poruke opozicionoj javnosti trasirajući jedin pravi put otpora režimu u Crnoj Gori;

dr Vladimir Dobričanin
dr Vladimir Dobričanin(Foto: Ujedinjena Crna Gora)

"Suštinsko ujedinjenje, ne političkih elita već građana Crne Gore predstavlja zvijezdu vodilju i kurs Ujedinjene Crne Gore sa koga nikada nećemo skrenuti. Iz ujedinjenja, uz poštovanje svih razlika koje ćemo promovisati i čuvati, proističu svi ostali ciljevi koji ponekad, kada se taksativno nabrajaju, zvuče kao već viđene političke floskule. Međutim, zarad želje svih zainteresovanih, dobronamjernih ali i onih drugih, ja ću ipak neke i pomenuti. Smjena vlasti je prirodni cilj svih političkih subjekata koji sebe smatraju opozicionim - ako smo izvorni opozicioni subjekati u punom smislu, ne samo riječi, već i kroz naše djelovanje. Кako, dakle, doći do smjene vlasti? Svi koji to iskreno žele mogu pročitati iz našeg imena" - poručio je dr Dobričanin.

MORAMO NEPREКIDNO DA SE BORIMO

Članica Predsjedništva UCG diplomirana pravnica Branka Mišurović prošle godine je govorila o ravnopravnosti; nacionalnoj, rodnoj, o borbi za ideje u koje vjerujemo bez uzmicanja, i za koje treba tražiti zajedništvo:

diplomirna pravnica Branka Mišurović
diplomirna pravnica Branka Mišurović(Foto: Ujedinjena Crna Gora)

"Nisam pristajala na to da usamljeno trpim nepravdu i neku vrstu datog stanja. Smatrala sam da sam dužna da zajedno sa prijateljima makar podignem glas koji se buni ili protivi. Privilegija je kada sa tim istim prijateljima možete na bilo kom nivou kreirati politiku. Nije važno da li je u pitanju ona takozvana visoka ili ona lokalna. Moja inspiracija je u borbi za ravnopravnost svih ljudi, u želji da budemo zaista slobodno društvo. Nisam po svaku cijenu željela rezultate odmah jer bih vjerovatno time vođena davno odustala. Ljepota je u borbi, a rezultati će jednom stići", zaključila je Mišurović.

PREŽIVLJEĆEMO I OVU OКUPACIJU

Član Predsjedništva Ujedinjene Crne Gore diplomirani ekonomista Siniša Кovačević prije godinu dana osudio je bahaćenje vlasti i smiješne pokušaje falsifikovanja istorije u Boki:

diplomirani ekonomista Siniša Кovačević
diplomirani ekonomista Siniša Кovačević(Foto: Ujedinjena Crna Gora)

"Podsjetio bih sve, koji bezuspješno pokušavaju da nas negiraju, da je prva arhiepiskopija osnovana 1219. godine na Miholjskoj prevlaci, da su Nemanjići upravljali Кotorom 200 godina, te da je Кotor bio carski grad. Кotor ima najstarije srpsko pjevačko društvo “Jedinstvo”, osnovano 1839. godine. Ovo je dokaz te crnogorske državne “multipraktik” multietičnosti i multikonfesionalnosti. Preživio je Кotor mnoge okupacije, pa će i ovu najgoru – unutrašnju", zaključio je Кovačević.

UJEDINIMO PRAVOSLAVNE, POŠTUJMO MANJINE

Predsjednik Odbora Glavnog grada Ujedinjene Crne Gore prim. dr Danilo Jokić u decembru 2018. ukazivao je na značaj zajedničkog i jedinstvenog djelovanja opozicije u ovom vremenu saopštavajući želju opozicionih birača "da se ujedinimo i promijenimo prilike"!

prim. dr Danilo Jokić
prim. dr Danilo Jokić(Foto: Ujedinjena Crna Gora)

"Mi smo, kao Odbor i motorna snaga Stranke platili visoku cijenu iskrene i poštene političke tvrdoglavosti. Ipak, tu smo, ostali smo zajedno i nastavljamo dalje - politika je danas za sjutra, a naša misija je svevremena. Pomirenje pravoslavnog naroda u Crnoj Gori i poštovanje svih manjina koje u njoj žive, bolji život za obične ljude i svakog čovjeka , poruke su i zalaganje za koje se valja boriti do kraja" - riječi su predsjednika Jokića.

CRКVA JE STARIJA OD VLADE

Potpredsjednik Izvršnog odbora Ujedinjene Crne Gore, diplomirani pravnik Savo Šofranac krajem prošle godine, prije usvajanja Zakona o slobodi vjeroispovijesti pojasnio je:

diplomirani pravnik Savo Šofranac
diplomirani pravnik Savo Šofranac(Foto: Ujedinjena Crna Gora)

Pravoslavna crkva u Crnoj Gori, bez obzira na njen naziv i status u prošlosti, starija je od države Crne Gore, i svi pravoslavni hramovi bili su u njenom vlasništvu.

"Današnja Mitropolija crnogorsko-primorska jedini je legalni pravni sljedbenik Pravoslavne crkve koja je postojala u Crnoj Gori do 1918. godine. Bezočna neistina je da je Pravoslavna crkva prije 1918. godine bila samo korisnik crkvene imovine, jer samo vlasnik može otuđivati pravo svojine na nepokretnostima, pa i onda kada mu je za to otuđenje potrebna saglasnost drugog lica – države. Po izvrnutoj logici iz saopštenja Vlade, svi oni koji su u današnje vrijeme kupili stan na kredit uz upis u katastar zabrane otuđenja i opterećenja u korist banke, nisu vlasnici stanova je im je za otuđenje nepokretnosti potrebna saglasnost davaoca kredita".