PG biro: DF namjerno plasira netačne informacije o jednokratnim davanjima

"Podsjećamo ih da je budžetom predviđeno 240.000 eura na godišnjem nivou izvajanja za socijalne jednokratne pomoći što je za 30.000 eura manje u odnosu na prethodnu godinu"
83 pregleda 2 komentar(a)
Glavni grad, Foto: Luka Zeković
Glavni grad, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 27.02.2018. 20:19h

Iz PG biroa kazali su da Demokratski front namjerno plasira netačne informacije o jednokratnim davanjima.

Odbornici Demokratskog fronta u Skupštini Glavnog grada pozvali su Agenciju za spriječavanje korupcije da reaguje u slučaju zloupotrebe resursa u izborne svrhe.

"Netačne su tvrdnje Demokratskog fronta da su jednokratne socijalne pomoći zloupotreba uoči izbora, jer Glavni grad, kao i svaka druga opština u Crnoj Gori, redovno daje jednokratne socijalne pomoći, jednako kao i opštine u kojima DF učestvuje u vlasti, naravno, srazmjerno budžetu i broju stanovnika. Demokratski front namjerno plasira netačne informacije o jednokratnim davanjima, kao da se radi o nečemu novom, a ne o sredstvima koja su planirana budžetom ove, kao i svake prethodne godine. To bi DF morao da zna ako je i jednom pogledao budžet Glavnog grada, što su bili u obavezi kao odbornici u lokalnom parlamentu. Podsjećamo ih da je budžetom predviđeno 240.000 eura na godišnjem nivou izvajanja za socijalne jednokratne pomoći što je za 30.000 eura manje u odnosu na prethodnu godinu. Dakle, sama ova činjenica demantuje Demokratski front da se radi o predizbornim zloupotrebama, obzirom na to da je iznos prošle godine, koja nije bila izborna, bio značajno veći. Sredstva predviđena po ovom osnovu od 240.000 eura, kada se podijeli na 12 mjeseci, je oko 20.000 eura mjesečno, dakle, za prva dva mjeseca 40.000 eura", saopšteno je iz PG biroa.

U saopštenju je rečeno da su ovi podaci javno dostupni - "Glavni grad ih je, shodno svojoj zakonskoj obavezi, objavio."

"Radi javnosti podsjećamo da se radi o pomoći za 257 lica u januaru za koja je izdvojeno 20.150 eura i 227 lica u februaru za koja je opredijeljeno 19.980 eura. Tvrdnja da nema podataka kome su sredstva opredijeljena govori o elemetranom nepoznavanju sopstvenih zakona. Naime, u skladu sa Zakonom o zaštiti podataka o ličnosti, Glavni grad ne smije davati podatke o tome ko je korisnik jednokratne materijalne pomoći. Dakle, Zakon eksplicitno nalaže da se ti podaci ne smiju objavljivati kao dio zaštite podataka o ličnosti. U skladu sa navedenim, nadležni Sekretarijat je morao čak i da izradi posebnog programa koji, prilikom izrade analitičkih kartica, izostavlja lične podatke lica, kako bi ispunio uslov propisan pomenutim Zakonom. Što se tiče poziva tužilaštvu da ispita davanja, Glavni grad se pridužuje pozivima ne samo prema tužilaštvu, već svim institucijama u skladu sa zakonima, pa i odbornicima Demokratskog fronta, da pregledaju davanja i odluče koga da maknu – da li samohranu majku, ili pomoć za bolesno dijete, ili lice sa invaliditetom... Samo preko nevladinih organizacija koje se bave ovim pitanjem, poput Banke hrane, mjesečno stiže na desetine zahtjeva. Uvidom u analitičke kartice Glavnog grada vidi se da je najmanji iznos koji je isplaćen za jednokratne socijalne pomoći 50 eura, a najveći 200 eura. Pomoć od 200 eura je isplaćena samo jednom, 12. februara", kazali su iz PG biroa.

U saopštenju se dodaje da, što se tiče putnih naloga, svaki odbornik ukoliko odgovorno vrši svoju funkciju bi moralo da zna da se putni nalog izdaje u periodu do mjesec dana, što je propisano članom 11, 12, stav 3 Pravilnika o uslovima i načinu korišćenja motornih vozila Glavnog grada Podgorice koji je objavljen na sajtu Glavnog grada.

"Ukoliko odbornicima ne odgovara takav način mogli su da iniciraju izmjene ovog dokumenta, umjesto populističkog širenja očiglednih neistina. Još jednom ističemo da svi organi, službe i druge institucije Glavnog grada poštuju zabrane i organičenja propisane Zakonom o finansiranju političkih subjekata i izbornih kampanja (koje se odnose na lokalne samouprave), ali i obavezu da na svojoj internet stranici objavljuju analitičke kartice sa svih računa. Svrha ovih zakonskih rješenja nije blokada života i funkcionisanja sistema, već upravo ograničenje i kontrola trošenja budžetskih sredstava, što Glavni grad poštuje" zaklljučili su iz PG biroa.

Bonus video: