Razgovarali i o aktuelnim prilikama u zemlji

Đukanović primio Kemp: Bregzit neće uticati na odnose sa Ujedinjenim Kraljevstvom

Kako saopštavaju, "predsjednik je uvjeren i u nastavak partnerstva dvije države u okviru NATO, kao i na bilateralnom planu, ističući oblasti odbrane, bezbjednosti, pravde i carinskih službi u kojima je u prethodnom periodu ostvarena odlična saradnja"
3108 pregleda 9 komentar(a)
Đukanović i Kemp, Foto: Kabinet Predsjednika
Đukanović i Kemp, Foto: Kabinet Predsjednika

Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović primio je ambasadorku Ujedinjenog Kraljevstva  u Crnoj Gori Alison Kemp, na njenu inicijativu u svijetlu izlaska UK iz EU i definisanja okvira budućih odnosa sa Crnom Gorom u tom kontekstu, saopšteno je iz Kabineta Đukanovića. 

"Đukanović je zahvalioambasadorki na inicijativi za susret i čestitao na uspješno obavljenim izborima u Velikoj Britaniji koji su stvorili uslove za realizaciju odluke donešene na referendumu. Uz žaljenje zbog napuštanja EU, on je iskazao puno poštovanje za tu odluku koja će, kako je kazao, imati posljedice na Uniju kojoj Crna Gora želi da pripada, ali neće uticati na naše odnose sa UK i želju da sa Ujedinjenim Kraljevstvom gradimo najbolje odnose", navodi se u saopštenju. 

"Podsjetio je na značajne benefite prisustva Velike Britanije u Crnoj Gori i regionu uz želju za nastavak saradnje na svim poljima. U tom kontekstu osvrnuo se i na poruke podrške evropskoj perspektivi Crne Gore iz Londona tokom njegove prošlogodišnje posjete, naglašavajući i dalje jednako snažno uvjerenje da je jedina dobra perpektiva za Crnu Goru i Zapadni Balkan puna integracija u EU", dodaje se u saopštenbju. 

Kako saopštavaju, "predsjednik je uvjeren i u nastavak partnerstva dvije države u okviru NATO, kao i na bilateralnom planu, ističući oblasti odbrane, bezbjednosti, pravde i carinskih službi u kojima je u prethodnom periodu ostvarena odlična saradnja. Crna Gora ostaje snažno zainteresovana za dalje jačanje bilateralne saradnje i njeno širenje posebno na planu ekonomije" poručio je Đukanović, saopšteno je iz Kabinneta.

"Ambasadorka Kemp je uz izraze prijateljstva prema Crnoj Gori naglasila da iako Ujedinjeno Kraljevstvo izlazi iz EU, ostaje potpuno posvećeno podršci reformama u Crnoj Gori baziranim na zajedničkim vrijednostima kroz savezništvo u NATO i proces evropske integracije Crne Gore. "Iako izlazimo iz EU, ne napuštamo Evropu, a sasvim sigurno ne napuštamo Zapadni Balkan", kazala je Kemp. Na toj liniji najavila je dalju apsolutnu podršku reformama u Crnoj Gori, uključujući odbranu i bezbjednost, vladavini prava i slobodnim i odgovornim medijima. Uz to, UK će, u saradnji sa Ministarstvom obrazovanja, nastaviti da radi na implementaciji programa škole 21. vijeka u svim osnovnim školama u Crnoj Gori. Ovaj program uključuje obuku iz programiranja, kritičkog razmišljanja, kreativnosti i rješavanja problema", dodaju u saopštenju. 

Sagovornici su dali punu podršku izradi ugovora o parterstvu, trgovini i saradnji  između dvije zemlje koji se pregovara i čije se usaglašavanje uskoro očekuje, a koji će regulisati odnose dvije zemlje po izlasku UK iz EU, navodi se u saopštenju. 

Dodaju da je "zajednički  ocijenjeno da će predstojeći samit COP26 koji se krajem ove godine održava u Glazgovu biti dobra prilika za kreiranje ili preoblikovanje snažnijeg globalnog odgovora na izazove u oblasti klimatskih promjena sa kojima se suočavamo, i u kojoj Ujedinjeno Kraljevstvo namjerava da intenzivira saradnju sa Crnom Gorom". 

Saopšteno je da su neka od tema razgovora bile su i aktuelne prilike u Crnoj Gori u kontekstu usvajanja Zakona o slobodi vjeroispovjesti i uvjerenja. 

"Ambasadorka Kemp je ocijenila da Crna Gora ima apsolutno suvereno pravo da donosi zakone kojim reguliše i uređuje bilo koje pitanje. U ovom slučaju, fokus je sada na implementaciji. Iskazala je visoke ocjene za uzdržanost koju je policija kao državni organ pokazala tokom nedavnih protesta", saopšteo je iz kabineta.

"Crna Gora može računati na podršku Ujedinjenog Kraljevstva u borbi protiv malignih uticaja", zaključeno je u saoptenju.