LOKALNI IZBORI U VIŠE OPŠTINA

Opozicija uspavana, DPS već na terenu

Krajem aprila su lokalni izbori u Tivtu, na jesen u Kotoru, Budvi, Andrijevici, Gusinju. EK tražila da oni budu kad i parlamentarni, ali od toga zasad nema ništa
15955 pregleda 44 komentar(a)
Jedni brinu za crkvu, drugi ne znaju šta će, treći čekaju: Opozicija, Foto: Boris Pejović
Jedni brinu za crkvu, drugi ne znaju šta će, treći čekaju: Opozicija, Foto: Boris Pejović

Opozicione partije još ne znaju da li će i pod kojim uslovima učestvovati na lokalnim izborima u više opština i tvrde da je o tome prerano govoriti, iako su već krajem aprila prvi u nizu - u Tivtu.

Nakon toga predstoje izbori u Budvi, Kotoru, Andrijevici, Gusinju... Glasanje za lokalnu vlast u tim opštinama održano je prije četiri godine istovremeno sa parlamentarnim izborima, pa se procjenjuje da će tako biti i sada.

Demokratska partija socijalista, krajem prošle godine završila je partijski kongres, kada se definišu strateške stvari, među kojima su one koje se tiču izbora. One se zatim samo operacionalizuju na terenu, rečeno je nezvanično Vijestima”.

Iako je rok za raspisivanje izbora u Tivtu počeo da teče (30 do 90 dana prije održavanja) predsjednik države još nije objavio kada će se oni održati. Na pitanje kada će raspisati izbore, “Vijestima” je iz kabineta predsjednika odgovoreno da će to biti “shodno Ustavu Crne Gore, Zakonu o izboru odbornika i poslanika i Zakonu o lokalnoj samoupravi”. Predsjednica opštinske izborne komisije u Tivtu Marija Sijerković (DPS) rekla je da još nema nikakvih informacija u vezi sa tim: “Posljednji rok za održavanje izbora je 26. april, odnosno 15 dana prije nego što se završe mandati aktuelnim odbornicima”, objasnila je ona.

Prema nezvaničnim informacijama “Vijesti”, DPS u Tivtu planira nova imena na listi o kojoj će se građani izjašnjavati.

Za održavanje lokalnih izbora u jednom danu zalagala se Delegacija EU tokom rada Odbora za reformu izbornog zakonodavstva, ali je to privremeno skupštinsko tijelo ostalo bez rezultata. U Izvještaju o napretku Evropske komisije za 2019. navodi se da se “lokalni izbori i dalje ne odvijaju istog dana u cijeloj zemlji, već u kontinuitetu što posmatranje izbora čini komplikovanim, čime se ostavlja dovoljno prostora za tvrdnje o nepravilnostima koje se ne mogu nezavisno ocijeniti”.

Izvršni direktor GP URA Zoran Mikić podsjeća da su oni još u junu 2018, sa Demokratama, predložili i predstavili tadašnjem komesaru za proširenje Johanesu Hanu održavanje svih lokalnih i parlamentarnih izbora u jednom danu, odnosno održavanje opštih izbora. “Takvo rješenje je prihvatljivo i predstavnicima međunarodne zajednice i većini političkih subjekata”, navodi on u izjavi za “Vijesti”.

“U ovakvoj atmosferi opcija odlaganja izbora nakon probijanja svih rokova za dogovor mora biti na stolu. To je model koji smo imali u pojedinim zemljama okruženja i nije nešto što je nepoznato u političkom životu. U ovom trenutku nema dovoljno vremena da se dogovore izborne reforme i da se iste implementiraju do redovnih lokalnih i državnih izbora”, kazao je Mikić

Većina partija koje su “Vijesti” juče kontaktirale, uključujući i vladajući DPS, nijesu odgovorili na pitanja u vezi predstojećih lokalnih izbora. Opozicione stranke kažu da sve zavisi od “većih”, odnosno od Demokratskog fronta i Demokrata.

Ukoliko veće opozicione partije odluče da bojkotuju tivatske izbore, to je signal i za ostale lokalne i parlamentarne. Ako izađu na izbore u Tivtu, to znači da je priča o bojkotu besmislena, navodi sagovornik “Vijesti”.

U DF-u juče nijesu bili spremni na razgovor o ovoj temi, navodeći da im je sada prioritet borba za poništenje Zakona o slobodi vjeroispovijesti.

Potpredsjednik Demokrata Vladimir Martinović ocijenio je da se oni zalažu za stvaranje uslova za fer izbore, ali tek nakon dogovora države sa crkvama i vjerskim zajednicama. “Ukoliko ne dođe do dogovora sa crkvama i vjerskim zajednicama i odlaganja izbora do stvaranja uslova za održavanje fer, slobodnih i poštenih izbora, Demokrate će se zalagati za njihov bojkot, navodi on.

On je ocijenio da u atmosferi tenzija i pod uslovima koji omogućavaju DPS-u još jednu u nizu izbornih krađa, bojkot i zahtjev za odlaganje izbora su legitimni: “Naravno, bojkot kao instrument demokratskog pritiska na vlast ima smisla u punom kapacitetu, samo ukoliko u njemu učestvuje cjelokupna parlamentarna opozicija”. Objasnio je da su ranije predložili Zakon o Vladi kojim bi se riješilo pitanje vlasti nakon njenog isteka mandata.

Zoran Mikić kaže da ne treba učestvovati u farsi: “Ako ne možemo da imamo pristojan izborni proces, vraćanje u jednopartijski sistem je naša realnost”.

DIK, kao partijsko tijelo, odlučuje i bez kvoruma

Predsjednik Državne izborne komisije Đorđije Vukčević stekao je uslove za penziju, a Administrativni odbor bi ove sedmice trebalo da raspiše konkurs za njegovog nasljednika.

“Neophodna je temeljna reforma nadležnosti i načina funkcionisanja DIK-a, a prvi koraci bi trebalo da budu njena depolitizacija i profesionalizacija”, kazao je Zoran Mikić. On, kao i Martinović i Demos saglasni su da je DIK “partijsko tijelo DPS-a”, podsjetivši da su rezultate predsjedničkih izbora proglasili sa spornim kvorumom.

“DIK je u svim do sada sprovedenim izbornim procesima bio zaštitnik manipulativnih radnji DPS-a i rezultata postignutih prekrajanjem izborne volje građanja”, kaže Vladimir Martinović.

Preporučujemo za Vas