Tvrde da hibridne prijetnje stižu iz Srbije i Rusije

NATO tim za djelovanje protiv ovih prijetnji bio je krajem novembra u Crnoj Gori, navodi Ministarstvo
5261 pregleda 28 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Rfe
Ilustracija, Foto: Rfe
Ažurirano: 21.01.2020. 08:13h

Crna Gora je u NATO-u prepoznata kao zemlja pod velikim hibridnim uticajem, prije svega od Srbije i Rusije, tvrde iz Ministarstva odbrane.

Oni su za “Vijesti” naveli da je krajem novembra prošle godine u Crnoj Gori boravio NATO kontrahibridni tim, u kome su bili “eksperti iz zemalja članica NATO-a koji se bave pitanjima strateških komunikacija, očuvanja kritične infrastrukture, pitanjima sajber odbrane...”

Predstavnici vlasti posljednjih mjeseci ukazuju na ovu problematku i opasnost od hibridnog rata, dok analitičari navode da je to “vrsta eufemizma, odnosno ogoljena propaganda u kojoj nema skrupula da se neko optužujete za sve i svašta”.

U Strategiji nacionalne bezbjednosti hibridni rat se pominje kao novi oblik savremenog ratovanja: “Hibridne prijetnje, kroz sve pojavne oblike i specifične mehanizme meke sile, predstavljaju novi oblik savremenog ratovanja. Složeni mehanizmi hibridnog djelovanja, koje može obuhvatati snažnu propagandu, sajber napade, formiranje parainstitucija, organizacija i medija, a sve češće i miješanje u izborne procese, nameću potrebu izgradnje i unapređenja kapaciteta za suprotstavljanje i jačanje otpornosti na ovaj bezbjednosni izazov”, navodi se.

Na pitanje koje hibridne prijetnje je detektovao NATO kontrahibridni tim i koje mjere se preduzimaju, iz MO navode da njihov cilj nije bio da detektuje prijetnje, već da pomognu u jačanju nacionalnih kapaciteta za prepoznavanje prijetnji i suočavanje sa njima.

“Hibridni uticaj smo i ranije prepoznali, prije svega tokom prethodnih parlamentarnih izbora, tako da Crna Gora već od tada radi na jačanju institucionalnih kapaciteta i uspostavljanju odgovarajućeg legislativnog okvira, pa ćemo u tom pravcu i nastaviti aktivnosti”, navodi se iz MO.

Podaci o hibridnim prijetnjama tretiraju se kao tajni, pa je skupštinski Odbor za odbranu i bezbjednost o tome raspravljao u decembru iza zatvorenih vrata.

Bonus video: