Opozicija o barskom Komunalnom: Metla poskupi prije izbora

Milenko Cebalović (SNP) je pitao gdje se deponuje životnjski otpad iz velikih prodavnica i zašto se ne rješava problem lutajuće stoke
188 pregleda 1 komentar(a)
SO Bar, Foto: Radomir Petrić
SO Bar, Foto: Radomir Petrić
Ažurirano: 27.02.2018. 19:42h

Nakon salvi otužbi opozicije da su komunalci većinu aktivnosti i budžeta za ovu godinu pripremili za izbornu kampanju, Skupština opštine Bar usvojila je program rada preduzeća “Komunalne djelatnosti” za 2018.

Nazvavši to opštinsko preduzeće “DPS bastionom“, Savo Vujošević (Demos) je pitao da li će Komunalno zapošljavati radnike pred izbore i da li će i ovog puta “imati 300 do 500 odsto veći angažman na terenu“.

“Je li povećanje troškova metlanje za 30.000 eura u odnosu na lani zbog izborne godine? Za gorivo ide 340.000 eura, 10.000 više nego lani, a u planu je odvoz 900 kontejnera manje. Ovo navodi na sumnju na moguće zloupotrebe tih sredstava u izborima. Prošlo je osam mjeseci otkako ste DOO, a još nema procjene imovine iako je rok za to bio 120 dana. Tražim zakonski postupak protiv lica koja su bila dužna da to riješe kao odluku Skupštine”.

Predsjednik SO Radomir Novaković Cakan pitao je da li se veliki sezonski problem sa otpadom u Sutomoru i na Velikom Pijesku može riješiti podzemnim kontejnerima, a onda skrenuo pažnju na problem nedostatka fizičke radne snage u preduzeću.

“Vršilac dužnosti direktora ima savjetnika, dva pomoćnika i zamjenika. Ako Opština izdvaja 1,2 miliona eura za ovo preduzeće godišnje, želim da znam gdje završavaju. Koliko ima administracije u Komunalnom, i da li oni u jednom momentu mogu biti operativci? Znam da ono nije privatno već državno preduzeće, ali, u mojoj firmi se svi po potrebi posla dopunjavamo”.

V.d. direktora Komunalnog Nevenka Orlandić odgovorila je da preduzeće ima veliki problem sa lokacijama i brojem kontejnera za otpad.

Ocijenila je da problem odlaganja kabastog otpada neće biti brzo riješen i da je neophodna nabavka vozila za podzemne kontejnere: “Neopohodna nam je fizička radna snaga, naročito u sezoni, i moraćemo se snalaziti ne bude li je na birou rada. Što se smanjenog odvoza tiče, intencija nam je da što više otpada recikliramo”.

Milenko Cebalović (SNP) je pitao gdje se deponuje životnjski otpad iz velikih prodavnica i zašto se ne rješava problem lutajuće stoke.

Marko Brnjada (DPS) predložio je da se sa Nacionalnim parkom Skadarsko jezero sklopi ugovor o čišćenju priobalja po istom modelu kao sa “Morksim dobrom” za obalu.

Mitrović: Prijeti prekid saobraćaja između Bara i Sutomora

Na početku sjednice, Bogić Beli Mitrović (DF) je upozorio da se stanje nedavno obrušene dionice magistrale kroz Zeleni pojas pogoršava: “Nevrijeme je krenulo i prijeti nam prekid saobraćaja između Bara i Sutomora“.

Gradonačelnik Zoran Srzentić kasnije je saopštio da je glavni republički inspektor za puteve naložio da investitor i izvođač radova koji su doveli do klizišta “u utorak počnu sanaciju puta“.

Bonus video: