"Učešće Venecijanske komisije u izradi Zakona o slobodi vjeroispovijesti od ključne važnosti"

Ambasador Crne Gore pri Savjetu Evrope, Zoran Janković, sastao se danas sa generalnom sekretarkom Savjeta Evrope, Marijom Pejčinović Burić
2364 pregleda 2 komentar(a)
Savjet Evrope (Ilustracija), Foto: Shutterstock
Savjet Evrope (Ilustracija), Foto: Shutterstock

Učešće Venecijanske komisije u izradi Zakona o slobodi vjeroispovijesti ili uvjerenja od ključne je važnosti, ocijenili su iz Savjeta Evrope, pozdravljajući poziv Vlade na dijalog zainteresovanim stranama.

Ambasador Crne Gore pri Savjetu Evrope, Zoran Janković, sastao se danas sa generalnom sekretarkom Savjeta Evrope, Marijom Pejčinović Burić.

On joj je predao pismo ministra vanjskih poslova Srđana Darmanovića i informisao detaljnije o situaciji u Crnoj Gori nakon usvajanja Zakona o slobodi vjeroispovijesti ili uvjerenja i pravnom položaju vjerskih zajednica.

Janković je podsjetio na proceduru izrade i donošenja zakona u cilju uspostavljanja modernih standarda u oblasti vjerskih zajednica.

"On je naveo da je njime zamijenjen zakon iz 1977. godine. Osvrnuo se i na neprihvatljive političke poruke iz zemlje neposrednog susjedstva, slučajeve ugrožavanja nacionalnih simbola, svakodnevno plasiranje lažnih vijesti usmjerenih protiv Crne Gore, kao i pokušaje izazivanja panike, nereda i nestabilnosti u zemlji", kaže se u saopštenju.

Pejčinović Burić kazala je da prati razvoj događaja u Crnoj Gori.

"Pozdravila je poziv Vlade za nastavak dijaloga sa zainteresovanim stranama, ali i blagovremeno uključivanje Venecijanske komisije tokom izrade zakonskog teksta i poštovanje svih preporuka ovog tijela. Dodala je da je to od ključne važnosti za Savjet Evrope".

Pejčinović Burić je istakla da dijeli zabrinutost zbog postojanja primjera zloupotrebe slobode izražavanja.

Ona je ocijenila pozitivnim puštanje na slobodu novinara koji su privedeni zbog plasiranja lažnih vijesti, sa ciljem, kako su utvrdili nadležni organi, da ugroze javni red i mir.

Sagovornici očekuju da će protestne šetnje u organizaciji Mitropolije crnogorsko-primorske i njihovih vjernika zadržati karakter mirnih okupljanja.

Bonus video: