Zeković: Tužioci neka rade posao pa neće imati razloga za strah

SDP poručio Državnom tužilaštvu da poradi na samostalnosti i nezavisnosti
3010 pregleda 8 komentar(a)
Zeković, Foto: Zoran Đurić, Zoran Đurić
Zeković, Foto: Zoran Đurić, Zoran Đurić

Potpredsjednik Socijaldemokratske partije Bojan Zeković poručio je juče tužiocima da oni dovode u pitanje pravni poredak u državi neadekvatnim radom i da adresa za njihovu zabrinutost nije SDP, odnosno njegov Predlog izmjene zakona o državnom tužilaštvu.

“Samostalnost Državnog tužilaštva i nezavisnost u radu državnih tužilaca je nesporna, ali takva ovlašćenja podrazumijevaju i odgovornost onih kojima je data. Posebno ukoliko nemaju izvorni demokratski legitimitet, već svoj legitimitet baziraju na podršci poslanika koji su ih birali, a od čijeg uticaja strahuju sada, kada se postavi pitanje rezultata,” kaže Zeković za “VIjesti”.

Šef poslaničkog kluba SDP-a Raško Konjević predložio je izmjene zakona, kojima se, između ostalog, inicira odgovornost vrhovnog i glavnog specijalnog tužioca u slučajevima kada ignorišu poziv Skupštine - kao što se dešavalo krajem prošle godine. Kada bi zakon dobio podršku, poslanici bi u takvim prilikama razmatrali da li su VDT i GST dostojni obavljanja funkcije jer ne poštuju ustavna ovlašćenja Skupštine, odnosno njenu kontrolnu ulogu. SDP smatra, kako navode u predlogu, i da poslanici treba da postanu članovi Tužilačkog savjeta.

Udruženje tužilaca i proširena sjednica VDT-a u petak su, nakon zajedničke sjednice, objavili da su zabrinuti zbog tog predloga i da su se obratili najvišim državnim zvaničnicima Dušku Markoviću, Ivanu Brajoviću i Milu Đukanoviću.

Oni su u reagovanju naveli da bi ta rješenja ugrozila ustavna načela o jedinstvu i samostalnosti tužilaštva i nezavisnosti u radu tužilaca i otvorila prostor za nedopustivi politički uticaj. Apeluju na zvaničnike da imaju u vidu te stavove kada budu davali mišljenje na predlog zakona i izražavaju nadu da “nikome nije u interesu da pravni poredak države dovede u pitanje”.

Bojan Zeković, koji je učestvovao u izradi SDP predloga, navodi da “nema potrebe da Državno tužilaštvo traži zaštitu od Đukanovića, već neka ostvaruje svoju ustavnu i zakonsku funkciju”.

“Neka odgovori potrebi društva za krivičnim progonom izvršilaca krivičnih djela koji su nanijeli milionske štete Crnoj Gori, i tako pokaže samostalnost i nezavisnost u radu. Kada Državno tužilaštvo krene tim putem i prijeti da ugrozi one sa političkom moći, Đukanović im poruči, kao prije par godina, da su se “malo zanijeli”. Tada nijesmo čuli da im je ugrožena samostalnost i nezavisnost u radu, ne smetaju funkcioneri iz izvršne vlasti u Tužilačkom savjetu, nijesmo još saznali ko iz uprave protiv Državnog tužilaštva vodi “specijalni rat”, ali bi dva direktno izabrana predstavnika građana “ugrozila pravni poredak”,” kaže potpredsjednik SDP-a.

Na dnevnom redu sjednice Odbora za pravosuđe 27. januara je vladin predlog izmjena Zakona o državnom tužilaštvu, dok SDP-ov nije uvršten.

U najznačajnijim predmetima gubili povjerenje

“Javnost godinama očekuje odgovore, i ja sam ih tražio od Državnog tužilaštva, šta je preduzeto u slučajevima Telekom, Limenka, Zlatica, Solana, Carine, Kolašin… najznačajnijim predmetima na kojima se gubi i stiče povjerenje. Umjesto krivičnog progona odgovornih za višemilionsku štetu koja je pričinjena građanima, imamo objašnjenja kako tumač za mađarski prevodi tri godine, vještaci za KAP i Zlaticu, izrađuju nalaze 4-5 godina, za zastare krivičnog gonjenja niko ne snosi odgovornost… a Šarićima i Kalićima građani plaćaju milionske odštete”, navodi Zeković.

Bonus video: