Za dogovor Vlade i Mitropolije potrebni obostrani ustupci

Duško Marković najavio poziv Amfilohiju za razgovor oko Zakona o vjeroispovijesti, Episkopski savjet MCP iskazao spremnost, ali “na način koji će potpuno uvažavati obje strane”
14179 pregleda 687 komentar(a)
Razgovor do kraja sedmice: Marković i Amfilohije, Foto: Gov.me, Gov.me
Razgovor do kraja sedmice: Marković i Amfilohije, Foto: Gov.me, Gov.me

Dijalog između Vlade i Mitropolije crnogorsko-primorske oko Zakona o slobodi vjeroispovijesti, ako do njega dođe, podrazumijevao bi određeni kompromis, rekao je analitičar Dragiša Janjušević.

On je za “Vijesti” procijenio da bi to mogao biti novi zakon, koji bi poništio postojeći ili amandmani koji će neutralisati sporne članove, ali da je važno da postoji otvorenost dvije strane da sjednu za isti sto.

Premijer Duško Marković najavio je da će se do kraja sedmice zvanično obratiti mitropolitu crnogorsko-primorskom Amfilohiju za nastavak razgovora, ali juče iz Vlade nije odgovoreno na pitanja - šta se od njega očekuje ako su obije strane ukopane na početnim pozicijama.

Episkopski savjet sinoć je saopštio da “i ovoga puta iskazuje svoju punu spremnost da se o Zakonu razgovara, ali na način koji će potpuno uvažavati obje strane u dijalogu”. “Ukoliko crnogorske vlasti smatraju da mogu samostalno da nameću teme i rješenja, kao što su to ranije radili i danas čine, pozivajući na dijalog samo o primjeni Zakona - sa pravom ćemo smatrati da se radi o fingiranju poziva za dijalog, što će biti odgovornost Vlade. Pravoslavna Crkva je zainteresovana da Crna Gora u svom pravnom sistemu ima najbolji mogući zakon koji uređuje pitanja vjerskih sloboda i pravnog položaja vjerskih zajednica”, objavljeno je na sajtu Mitropolije, nakon sjednice episkopa u Nikšiću. Oni su demantovali da je do sada bilo razgovora sa državnim zvaničnicima. Premijer je juče ponovio da nema povlačenja zakona i kritikovao sveštenstvo Mitropolije da je vjernicima prijetilo da ne podržavaju zakon, jer će “njihove porodice biti proklete i izopštene iz pravoslavlja”.

Iz MCP-a juče su objavili da otkazuju litiju planiranu za danas na Cetinju, umjesto koje će služiti moleban i molitvu u Cetinjskom manastiru. Sve to da se ne bi dalje, kako su naveli, produbljivale tenzije nakon što su im iz Uprave policije, skrenuli pažnju da je litija bezbjednosno rizična.

“Mitropolija pokazuje dobru volju radi dobrobiti svih građana Cetinja i Crne Gore i uvažava sugestiju Uprave policije, koja je umolila Mitropoliju da se od litije uzdrži u ovom trenutku”, navodi se u saopštenju.

Na Cetinju je juče grupa građana, kako tvrde, organizovala šetnju “kao odgovor na najavu MCP da će održati litiju”. “Cetinjani su mirnom šetnjom i ovoga puta pokazali da su složni u namjeri da očuvaju vjekovnu tradiciju grada pod Lovćenom,” objavio je Cetinjski list.

Dan ranije, šef vladine Službe za odnose s javnošću Srđan Kusovac podijelio je na svom Fejsbuk nalogu fotografiju na kojoj grupa momaka drži transparent na kojem piše “Na Cetinje nema šetnje”. Premijer je juče, gostujući na Javnom servisu, rekao da je Mitropolija legitimna adresa za dijalog, poručivši da će o Zakonu razgovarati sa akterima unutar Crne Gore i da o tome ne može odlučivati nijedan predsjednik, pa ni prvi čovjek Srbije Aleksandar Vučić.

Vučić je ranije saopštio da crnogorske vlasti treba da razgovaraju sa predstavnicima Srpske pravoslavne crkve (SPC), čije je sjedište u Beogradu, a ne sa predstavnicima Mitropolije crnogorsko-primorske.

Marković je kazao da će Vlada insistirati na dijalogu, te da vjeruje da će mitropolit i njegovi saradnici to razumjeti i “odoljeti pritisku politizacije”. On je poručio i da je Zakon nemoguće povući, navodeći da se može osporiti jedino na Ustavnom sudu ili amandmanima Skupštini.

Nakon sjednice Episkopskog savjeta saopšteno je da je “tekst inicijative doveden u završni fazu nakon što su obavljene ozbiljne konsultacije sa najširim krugom pravnih stručnjaka”. Podsjeća se i da Ustavni sud “može i sam pokrenuti postupak ocjene ustavnosti pravnih akata, osobito imajući u vidu jedan broj očigledno neustavnih odredbi ovog zakona, i to, prije svega, onih koji se tiču istorijski stečenog pravnog subjektiviteta Crkava i vjerskih zajednica i neprikosnovenosti prava njihove svojine”.

Analitičar Janjušević ocijenio je da je, ukoliko dođe do pregovora, najvjerovatnije rješenje formiranje amandmana koji bi sporne članove ili ublažili ili neutralisali.

Na osnovu takvog inoviranog zakona, bi se, kako je istakao, radilo na temeljnom ugovoru koji bi Vlada trebalo da potpiše sa Mitropolijom.

On je naglasio da je utisak javnosti takav da su obje strane toliko “tvrde” u stavovima i nepomične, navodeći da smo u Crnoj Gori dosta puta do sada vidjeli takve situacije. Rekao je da Vlada zbog izborne godine vjerovatno pokušava da dobije na vremenu i da skrene pažnju javnosti sa gorućih tema.

Ambasador Crne Gore pri Savjetu Evrope Zoran Janković juče je generalnoj sekretarki Savjeta Evrope Mariji Pejčinović Burić predao pismo ministra vanjskih poslova Srđana Darmanovića, u kome je informiše o situaciji u Crnoj Gori nakon usvajanja zakona. On se osvrnuo se “na neprihvatljive političke poruke iz zemlje neposrednog susjedstva, slučajeve ugrožavanja nacionalnih simbola, svakodnevno plasiranje lažnih vijesti usmjerenih protiv Crne Gore, kao i pokušaje izazivanja panike, nereda i nestabilnosti u zemlji”.

Generalna sekretarka SE kazala je da prati razvoj događaja i istakla da dijeli zabrinutost zbog postojanja primjera zloupotrebe slobode izražavanja, te ocijenila pozitivnim puštanje na slobodu novinara koji su privedeni zbog plasiranja lažnih vijesti, sa ciljem, kako su utvrdili nadležni organi, da ugroze javni red i mir.

“Povampiruju se strasti koje nikom dobra donijeti neće”

Iz MCP-a su saopštili da se na Cetinju “ponovo povampiruju neke strasti koje nikom dobra donijeti neće”.

“Ova crkva božija je uvijek bila uz svoj narod i ovoga će puta prigrliti svu svoju cetinjsku djecu, i onu koja će doći na moleban i molitvu u Cetinjski manastir u četvrtak i onu koja sad ne znaju šta rade, jer se Božija ljubav i vjera nije dotakla njihovog srca.... Ne smijemo dozvoliti da nas više ništa podijeli, ovako već jadne i podijeljene. Ne smijemo da sipamo so na ranu jedni drugima, a rana svi imamo i previše, koje nijesu zacijeljene Bogami poodavno, a bratska so na ranu najviše i najduže peče! Naše je da dođemo na moleban u četvrtak, da se pomolimo Gospodu za sve ljude u Crnoj Gori, za vlast da je Gospod urazumi da povuče ovaj bezakoni zakon koji nas je podijelio i po dubini i po širini,” navode iz MCP.

Iz Mitropolije je juče saopšteno i da će se danas održati moleban u Cetinjskom manastiru, kako je i bilo najavljeno, ali da litije do Ćipura neće biti.

Navode da im je iz policije saopšteno da imaju pouzdane informacije da bi u toku litije moglo doći do ozbiljnog narušavanja reda i mira, te da bi za njeno održavanje morale biti angažovane brojne policijske snage. Mitropolija je, navode, upoznala policiju da sa strane Crkve, kao ni i u drugim gradovima, ne bi bili inicirani nikakvi incidenti.

Prva litija na Cetinju bila je zakazana za danas, u znak protesta protiv usvajanja Zakona o slobodi vjeroispovijesti.

Marković: Srbija mora shvatiti da smo samostalna država

Otpor Mitropolije prema Zakonu, premijer je objasnio njihovom željom da budu izvan pravnog sistema Crne Gore. Marković je kazao da je nakon 1986. došlo do nezakonitog prepisivanja imovine na sveštenike Mitropolije crnogorsko-primorske.

“Odgovornost nose državni službenici, posebno u katastru, jer su ti upisi nezakoniti i nisu pokriveni dokazima o vlasništvu, odnosno pravnom poslu”, rekao je Marković, poručivši da će se svaki slučaj ispitati.

Istakao je da su razočaravajuća dešavanja nakon usvajanja Zakona o slobodi vjeroispovijesti, navodeći da se nije radilo o otporu ovom aktu već da je on prerastao u obračun sa Crnom Gorom: “Taj atak i neviđenu propagandu, nosili su akteri unutar zemlje, ali najdrastičnije i najbrutalnije akteri iz susjedne Srbije”.

Ocjenjujući trenutne odnose Srbije i Crne Gore, Marković je kazao da je od uspostavljanja nezavisnosti ovo najlošiji period: “Ne našom zaslugom”. On je poručio da neće dozvoliti Srbiji da se miješa u unutrašnja pitanja Crne Gore, navodeći da je moraju gledati kao suverenu državu i shvatiti da je ona samostalna.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je juče da će se sresti u Izraelu sa predsjednikom Crne Gore Milom Đukanovićem i da očekuje da će razgovarati o Zakonu o slobodi veroispovijesti. “Nemamo zakazan susret, ali ako se ukaže prilika ja ću da učinim nešto da se to pomene”, rekao je Vučić RTS-u. On je rekao i da ne zna kakav rezultat može da se očekuje po tom pitanju, s obzirom na to da su pozicije dvije zemlje dijametralno suprotne.

“Cetinje - čist obraz i srce Crne Gore”

Jučerašnja šetnja na Cetinju
Jučerašnja šetnja na Cetinju(Foto: RTC Cetinje)

Jučerašnja protestna šetnja krenula je od spomenika „Lovćenska vila“ na Cetinju, gdje su okupljeni uzvikivali „E Viva Montenegro“ i „Ne damo te, Cetinje“, a nastavljena je do kružnog toka, gdje je pjevana himna i crnogorske pjesme. Okupljeni su nosili crnogorske zastave. Kako je prenijela RTV Cetinje, građani su na skupu uzvikivali “Branićemo ovih dana Crnu Goru od dušmana” i “E viva Montenegro”.

U ime grupe građana, Predrag Vušurović kazao je da je Cetinje čist obraz i srce Crne Gore i da je to njihov miran protest protiv najavljenog skupa.

On je, kako se navodi, najavio da će sličnih okupljanja biti i ubuduće ukoliko bude potrebe i poručio je da će na sve slične inicijative odgovoriti mirno i dostojanstveno.

Predsjednik Crkvene opštine Cetinje: Policija rekla da će pasti krv

Cetinjski manastir
Cetinjski manastir(Foto: MCP)

Predsjednik Crkvene opštine Cetinje Rajko Radusinović kazao je “Vijestima” da je mitropolit Amfilohije uvažio molbu čelnika policije da na Cetinju ne održe litiju - jer su ih obavijestili da im ne mogu garantovati bezbjednost.

“Na sastanku sa direktorom Uprave policije Veselinom Veljovićem, načelnikom Centra bezbjednosti Podgorica Milovanom Pavićevićem i rukovodiocem Odjeljenja bezbjednosti Cetinje Igorom Popovićem bili smo otac Gojko Perović, otac Obren Jovanović i ja. Rekli su nam da nam ne mogu garantovati bezbjednost, jer imaju informaciju da će pasti krv. Naš mudri đed, mitropolit Amfilohije, sagledao je situaciju, procijenio da nam ne treba da nečim, što bi po riječima odgovornih ljudi iz policije eventualno moglo da se desi, bacimo sjenku na ove mirne i dostojanstvene litije koje se održavaju u svim gradovima Crne Gore i gradovima čitavog zemljinog šara. Bio sam protiv toga, ali su mudri ljudi - mitropolit, sveštenici Gojko i Obren, tako odlučili”, kazao je Radusinović. Rekao je i da dobro zna sugrađane sa Cetinja i da garantuje da niko od njih nije pisao parole koje su se pojavile od kad je najavljena litija na Cetinju.

“Niko sa Cetinja nije pisao saopštenja niti parole, jer oni znaju da mi nismo četnici i da ne nosimo kame. Nosimo samo krstove, ikone i svijeće. Mi na litiju nismo pozvali nikog osim Cetinjane, a danas su na Cetinje došli Nikšićani koji su frustrirani desetinama hiljada njihovih sugrađana koji učestvuju u litijama, da brane Cetinje od mene, autentičnog Crnogorca kojem je deset generacija i sa očeve i majčine strane rođeno u Crnoj Gori, oca Gojka Perovića, Crnogorca iz Cuca ili oca Obrena Jovanovića, Crnogorca iz Bjelopavlića. Moje pouzdane informacije da su danas na Cetinju protestovali profesionalni vojnici, u civilu, a ne Cetinjani sa kojima živimo prijateljski, kao sugrađani”, rekao je on.

Ocijenio je da i neodržavanje litije govori dovoljno: “Krstonosni molitveni hod održan je u Vukovaru, Ulcinju, Gusinju, širom Crne Gore i svijeta, ali je, kada je najavljeno da će se održati na Cetinju neko iz vrha vlasti odlučio ‘da zaštiti’ Crnu Goru od vjernika sa Cetinja. Čija je to odluka pokazao je šef vladine Službe za odnose sa javnošću Srđan Kusovac, objavljujući na svom fejsbuk profilu da na Cetinju nema šetnje. No, ovo je, nažalost, još jedna negativna epiozoda koja će odjekniti širom svijeta - da se na Cetinju mirnom litijom ne može izraziti protest protiv diskriminatorskog zakona. Ovo je trebalo da bude značajna litija za sve, jer bi pokazala demokratski kapacitet Crne Gore, ali sve se dešava po Božjoj volji, pa i otkazana litija koja pokazuje u kakvoj državi živimo”, rekao je on.

On kaže da se “vara onaj koji misli da se ljubav prema Crnoj Gori iskazuje pjevanjem pjesama koje su pjevale 12. jula 1941. i uzvikivanjem tadašnje parole “Viva vero Montenegro”. “Ali omladinu je lako zavesti i navesti na to da takvim klicanjem brane Crnu Goru od ljudi kao što smo mi. Od mene, koji sam svugdje afirmisao i Cetinje i Crnu Goru, a to sam najbolje radio desetinama projekata koje sam realizovao u državi, i desetinama na Cetinju za koje nikada dinara nisam naplatio. Za mene je to ljubav prema Crnoj Gori i patriotizam”, rekao je on.

Bonus video: