Danilović: Koliko inspektora i agenata pristupa svim podacima građana

Danilović upozorava da je farsično objašnjenje o izmjeni Zakona o biračkom spisku
7038 pregleda 4 komentar(a)
Goran Danilović, Foto: Savo Prelević
Goran Danilović, Foto: Savo Prelević

Predsjednik Ujedinjene Crne Gore (UCG) i bivši ministar unutrašnjih poslova Goran Danilović rekao je da će opoziciji biti otežena priprema za izbore nakon nedavnih izmjena izbornih zakona, među kojima je i onaj o biračkom spisku.

Dio opozicionih partija fokusiran je trenutno na Zakon o slobodi vjeroispovijesti, dok su neke od njih na terenu ili se bave ekonomskim pitanjima. Iako je 2010. izborna godina, nekoliko zakona koji se tiču te problematike a koje je predložila vladajuća koalicija usvojeno je u Skupštini pred novogodišnje praznike, ali opozicione partije ih do sada nijesu javno problematizovale.

Izmjenama Zakona o biračkom spisku opozicija i nevladin sektor gube pravo stalnog uvida u birački spisak. Odredba zakona da je MUP dužan da parlamentarnoj stranci, podnosiocu potvrđene izborne liste i NVO ovlašćenoj da prati izbore dostavi “tabelarni prikaz podataka o biračima...”, izbrisana je.

Da je ona problematična ranije je tvrdio DPS, koji je u izbornoj 2016. protiv Danilovića, koji je tada bio opozicioni ministar unutrašnjih poslova, podnio i krivičnu prijavu.

“Krivična prijava DPS-a protiv mene iz 2016. bila je i ostala jedna žalosna petparačka priča. Ništa ja nisam omogućavao nikome koga Zakon nije prepoznavao. Oni su svojevremeno pristali na ta rješenja kontrole nadajući se da ih niko neće primjenjivati. Samim tim što su sada pobrisali ta demokratska rješenja kroz izmjene Zakona priznali su da sam ja radio po Zakonu, ali su priznali i da imaju šta da sakriju, odnosno da ne žele kontrolu izbornog procesa”, kazao je Danilović “Vijestima”.

On je istakao da lični podaci građana, koji su i korišćeni kao povod za promjenu ove odredbe, sada nisu nimalo zaštićeniji - samo su dostupni “potpuno podobnima”.

Poslanik je kazao da bi bilo važno da se sazna koliko inspektora i agenata ANB u ovom trenutku ima mogućnost pristupa svim registrima koje vodi MUP i evidencijama koje se tiču podataka o ličnosti, među kojima su najbizarniji detalji o pojedincima sačinjeni u različitim okolnostima prilikom podnošenja prekršajnih prijava u različitim situacijama.

Na pitanje da li je izmjenama Zakona o biračkom spisku partijama otežan rad na terenu, predsjednik UCG kaže da je “nemoguć terenski rad kakav pamtimo”.

“Opozicione partije, ovim usvojenim izmjenama, postaju puki posmatrači. Valjda treba svi bespogovorno da vjerujemo u profesionalni kredibilitet visokog rukovodnog i ekspertskog kadra u MUP-u ili DIK-u? Kao da imamo neupitan nivo demokratije i profesionalizma na nivou Engleske ili koje drugo stare evropske demokratije? Bez mogućnosti uparivanja podataka i praćenja “uživo” svih promjena, kontrola Biračkog spiska postaje nemoguća misija”, rekao je on “Vijestima”.

Danilović navodi da je nekadašnje Koordinaciono tijelo u okviru MUP-a, u kome su sem partija bili i predstavnici NVO, bilo bolno za DPS.

“I pored toga što su opstruisali njegov rad na svim nivoima tražili su svaki način da ga više niko i nikada ne uspostavi. Na kraju, umjesto da Zakon o biračkom spisku izmijene u pozitivnom pravcu jer je u njemu i onako bilo mnogo smetnji i podvala, oni su prosto pribjegli rigidnoj varijanti. Žalosno je što OEBS ćuti, pa samim tim daje svoj potpis na ovo novo iskalemljeno rješenje”, kaže sagovornik.

Svojeručni potpisi, matični brojevi zloupotrijebljeni mnogo puta

Danilović navodi da podaci koji su do sada dostavljani strankama i NVO nijesu sadržavali ništa što bi moglo biti kompromitujuće. Istakao je da se, međutim, na “ko zna koliko adresa, u ovom trenutku, nalaze knjige ili fotokopije knjiga po biračkim mjestima sa sve svojeručnim potpisima izašlih birača i cjelovitim matičnim brojevima koji su bivali zloupotrijebljeni mnogo puta, čak, i za dizanje kredita na tuđa imena”.

“Sjetimo se samo afere sa Atlas bankom u Kolašinu. Da ne govorim o tome ko sve ima pristup izvornim registrima MUP-a, i to direktan, pod izgovorom da je “firma autor” ovog ili onog softverskog rješenja. A u tim registrima ima i svojeručnih potpisa i otisaka prstiju i fotografija i najintimnijih podataka o ličnosti”, istakao je Danilović.

Bonus video: