Poslanici će pravdati odsustvo i medicinskom dokumentacijom

Prema odluci, generalni sekretar Skupštine dostavlja Administartivnom odboru spisak poslanika koji su neopravdano odsustvovali sa sjednice parlamenta ili odbora
1812 pregleda 1 komentar(a)
Sa sjednice Administrativnog odbora, Foto: Biljana Matijašević
Sa sjednice Administrativnog odbora, Foto: Biljana Matijašević

Administrativni odbor usvojio je danas Odluku o određivanju kriterijuma za utvrđivanje opravdanog odsustva poslanika sa sjednice Skupštine i odbora.

Raško Konjević (SDP) konstatovao je da ova Odluka nije bila na dnevnom redu današnje sjednice.

Poslanik Milorad Vuletić (DPS) imao je primjedbu što je odluka dostavljena neposredno pred početak sjednice, jer mu, kako kaže, treba više vremena da se upozna sa predloženim rješenjima.

Odluku su poslanici dobili prije sjednice, jer je ona, kako je objasnio predsjednik Odbora Luiđ Škrelja, dorađena. Na dnevnom redu sjednica bila je tačka Primjena člana 56a Poslovnika Skupštine Crne Gore u vezi neopravdanog odsustva poslanika sa sjednica Skupštine Crne Gore i njenih radnih tijela.

Prema Odluci koja je usvojena, opravdanim odsustvom smatra se ako poslanik odustvuje zbog bolesti, roditeljskog odsustva, aktivnosti u vezi sa vršenjem poslaničke funkcije, uz prethodnu saglasnost Kolegijuma predsjednika Skupštine, ostalih nepredviđenih okolnosti (viša sila, saobraćajna nezgoda i druge okolnosti na koje poslanik nije mogao uticati), razloga za odsustvo predviđenih opštim propisima koji uređuju radne odnose i prava zaposlenih (odsustvo zbog sklapanja braka, smrtnog slučaja u porodici i dr).

"Poslanik je dužan, uz akt stava 1 ovog čana dostaviti dokaz kojim opravdava odsustvo (medicinsko uvjerenje, adekvatnu potvrdu, pozivno pismo i dr)", navedeno je u Odluci.

Poslanik o razlozima odsustva, kako se dodaje, obavještava predsjednika Skupštine, odnosno predsjednika odbora.

"Može li neko biti bolestan, a da ne ide kod ljekara? Kako ćemo onda opravdati ovo odsustvo? Radi se o elementarnim ličnim podacima. Niti je primjereno niti normalno da je predsjednik Skupštine, a još manje predsjednika odbora neko kome treba dostavljati medicinsku dokumentaciju", kazao je Konjević.

Andrija Nikolić (DPS) rekao je da ova rješenja nije izmislio parlament, već je to praksa iz najrazvijenijih zemalja EU.

Marta Šćepanović (DPS) pitala je zašto bi se poslanici razlikovali od drugih radnika u Crnoj Gori.

"Zašto bismo se mi razlikovali od drugih radnika u Crnoj Gori koji moraju na ovaj ili onaj način da opravdaju odsustvo? Da neko sjedi kući i radi ne znam šta i prima punu platu. To je samo jedan dokument od ljekara, nemojte to da banalizujemo", rekla je Šćepanović.

Konjević je podsjetio da prema Zakonu o radu kad zaposleni pet dana ne dođe na posao i ne obavijesti o razlozima, dobija otkaz.

"Primijenite zakon. Što ne primijenite? Ne možete, jer to nije klasični radni odnos", naveo je Konjević. Prema odluci, generalni sekretar Skupštine dostavlja Administartivnom odboru spisak poslanika koji su neopravdano odsustvovali sa sjednice parlamenta ili odbora.

"Generalni sekretar treba da je na usluzi poslanicima, a ne da on određuje ko je opravdao odsustvo, a ko ne", rekao je Konjević.

Sa njim se složio Vuletić i dodao "kao da smo njegovi činovnici".

Skupština je 22. jula 2019. usvojila izmjene i dopune Poslovnika kojim se reguliše neopravdano odsustvo poslanika sa jedne sjednice Skupštine, odnosno odbora čiji je poslanik član u toku mjeseca.

Prema poslovniku, poslaniku koji odsustvuje sa jedne sjednice Skupštine u toku mjeseca, odnosno odbora čiji je član, smanjuje se mjesečna zarada u visini od 40 odsto, odnosno 50 odsto ako neopravdano odsustvuje sa dvije ili više sjednica u toku mjeseca.

Predsjednik Administrativnog odbora Luiđ Škrelja je 26. septembra 2019. obavijestio Kolegijum Skupštine da je poslovnička odredba nedovoljno precizna u dijelu ocjenjivanja neopravdanog odsustva poslanika i da se iz obavještenja generalnog sekretara Skupštine ne može utvrditi kada je poslanik opravdano odsustvovao.

“U cilju primjene navedenog člana poslovnika potrebno je dopunom ili donošenjem posebne Odluke Administartivnog odbora bliže urediti postupak i kriterijume za utvrđivanje neopravdanog odsustva poslanika”, naveo je Škrelja.

Bonus video: