Lekić: Zaustaviti neodgovorno guranje građana u sukobe

“Samozvani čuvar identiteta Crne Gore, koji je tokom 30 vladavine promijenio nekoliko nacionalno-crkvenih stanja, svojim najnovijim javnim ispadima i neminovnim reakcijama proizvodi na unutrašnjem i međunarodnom planu sliku zemlje u dubokoj krizi identiteta”, poručio je Lekić
7073 pregleda 13 komentar(a)
Miodrag Lekić, Foto: Boris Pejović, Boris Pejović, Boris Pejović
Miodrag Lekić, Foto: Boris Pejović, Boris Pejović, Boris Pejović

Neodgovorno i nemoralno guranje građana u sukobe potrebno je zaustaviti, rekao je predsjednik DEMOS-a, Miodrag Lekić.

Predsjednik Demokratske partije socijalista, Milo Đukanović, je u ponedjeljak, na sjednici tivatskog odbora et stranke, poručio građanima da ne dozvole da se njihova vjerska sloboda zloupotrebljava na način na koji se, kako je kazao, ovih dana zloupotrebljava da bi se srušila Crna Gora, i da ne budu dio „tog ludačkog pokreta".

Lekić je rekao da bi mogla biti zabavna za proučavanje najnovija i, kako je rekao, tragikomična faza Đukanovića, “da njegovo očigledno nekontrolisano stanje ne podstiče uznemirenja građana i nove, duboke, riskantne podijele u Crnoj Gori”.

“Samozvani čuvar identiteta Crne Gore, koji je tokom 30 vladavine promijenio nekoliko nacionalno-crkvenih stanja, svojim najnovijim javnim ispadima i neminovnim reakcijama proizvodi na unutrašnjem i međunarodnom planu sliku zemlje u dubokoj krizi identiteta”, poručio je Lekić.

On je, kako je rekao, podsjetio da je Đukanović u maju 1998. godine u Beogradu obećao tadašnjem patrijarhu Pavlu da će crnogorska država podržati Srpsku pravoslavnu crkvu u odnosu na nepostojeću i samozvanu crnogorsku crkvu , i da će ime, dostojanstvo i imovina mitropolije crnogorsko primorske biti zaštićena.

“Danas, u izbornoj 2020. godini, Đukanović opet nedržavnički, otuđen od građana i ustavnih postulata laičke države agresivno zagovara drugu krajnost, sada primitivnog “ćeranja” iste crkve iz Crne Gore, dajući joj time u javnosti tretman žrtve”, kazao je Lekić.

Prema njegovim riječima, Đukanović i njegovi sledbenici čine od raspolućene Crne Gore epicentar konfesionalnih sukoba, nemoralno gurajući njene građane u konfliktne sukobe.

“Ipak svima je jasno da se iza ove, navodno vjerske teme i zemaljskih dana crkvene imovine, kriju prizemni motivi čuvanja vlasti i sumnjivo stečene ogromne imovine samog Đukanovića, njegove porodice i klijenata oko njih, što treba obezbijediti još jednom izbornom pobjedom”, poručio je Lekić.

Zato su, smatra on, namjerno prekinuti potencijalni dogovori u Skupštini s ciljem kontrole izbora u parlamentu, kako bi još jedni izbori prošli “u znaku sudnjeg dana nakon kojeg dolazi spasenje”.

Bonus video: