Brajović: Slabljenje širenja evropskih vrijednosti moglo bi dovesti do nestabilnosti

Predsjednik crnogorskog parlamenta je rekao da naša država cijeni što se Evropski parlament, sa Sasoslijem na čelu, glasno usprotivio dovođenju u pitanje dalje politike proširenja za zemlje Jugoistočne Evrope
1194 pregleda 4 komentar(a)
Sa samita u Briselu, Foto: Igor Šljivančanin
Sa samita u Briselu, Foto: Igor Šljivančanin

Neizvijesnost na putu proširenja Evropske unije i dodatno slabljenje širenja evropskih vrijednosti moglo bi dovesti do nestabilnosti regiona, ocijenio je predsjednik Skupštine Crne Gore, Ivan Brajović.

On, na poziv predsjednika Evropskog parlamenta Davida Marie Sasolija učestvuje u Briselu na Samitu predsjednika Evropskog parlamenta sa čelnicima parlamenata Hrvatske, Albanije, Bosne i Hercegovine, Sjeverne Makedonije, Srbije i Kosova.

Otvarajući skup, Sasoli je naglasio da je politika proširenja oduvijek bila strateško opredjeljenje Evropske unije, a da sadašnji trenutak zahtijeva snažniju ulogu nacionalnih parlamenata i dalje unaprjeđenje saradnje u očekivanim evropskim procesima.

„Ovo je jedinstvena prilika da na početku mandata dogovorimo naše konkretne korake kako bismo ostvarili očekivanja građana,“ zaključio je Sasoli.

Brajović je rekao da Crna Gora cijeni što se Evropski parlament sa Sasoslijem na čelu, glasno usprotivio dovođenju u pitanje dalje politike proširenja za zemlje Jugoistočne Evrope.

„Izjave evropskih parlamentaraca i donijete Rezolucije u ovom domu, saglasne su sa stavom Crne Gore da je politika proširenja Evropske unije, zasnovana na individualnom napretku, najuspješniji instrument vaše vanjske politike“, rekao je Brajović.

Brajović u Briselu
Brajović u Briselu(Foto: Igor Šljivančanin)

On je mišljenja da bi neizvjesnost na tom putu i dodatno slabljenje širenja evropskih vrijednosti moglo bi dovesti do nestabilnosti regiona.

Kako je rekao, nekoordinisana i nejasna politika Evropske unije i pojedinih njenih članica u posljednje vrijeme, po ovom ali i nekim drugim pitanjima, ima štetan uticaj na vjerodostojnost i kredibilitet same Unije.

„Utoliko su nam značajnije reakcije Evropskog parlamenta i želja za iznalaženjem konkretnih i održivih rješenja. Vjerujem da širenje Evrope i njenih vrijednosti kroz integraciju Jugoistočne Evrope, nije samo prioritet naših država, već time Evropska unija ispunjava svoju međunarodnu ulogu i štititi interese svojih građana“, kazao je Brajović.

On je dodao da bez obzira kako će izgledati budući model pregovaranja za nove kandidate, očekuje se da će Crna Gora sa već utvrđenim pravilima nastaviti dalji proces, kako bi ušla u završnu fazu integracije.

„Sa naše strane nastavićemo da unaprjeđujemo zakonodavni okvir u svim oblastima, jačamo institucije sistema i demokratiju, poštujući i promovišući vladavinu prava i evropske vrijednosti u zemlji i regionu“, kazao je Brajović.

On je poručio da nove okolnosti traže nove odgovore, kao i da je razumio namjeru koju u potpunosti podržava, da se dalji proces proširenja odvija uz pojačanu ulogu nacionalnih parlamenata, civilnog društva i lokalnih zajednica.

„Za uspješni tok procesa i ostvarenje očekivanih rezultata neophodno je da nam jasno predstavite nove i unaprijeđene modele saradnje, kako bi svi mi opravdali dato povjerenje. Dosadašnjim radom i rezultatima, crnogorski parlament je potvrdio svoju otvorenost i biće konstruktivan partner u definisanju nove uloge naših nacionalnih parlamenata, u svim predstojećim procesima“, istakao je Brajović.

brrr
Brajović u Briselu(Foto: Igor Šljivančanin)

On je poručio da je važno shvatiti da je proces dvosmjeran, a benefiti uzajamni.

Predsjednici parlamenata, zajedno sa predsjednikom Evropskog parlamenta Sasolijem, potpisali su Zajedničku deklaraciju.

Samit u Briselu bio je prilika i za susret predsjednika Skupštine sa evropskim komesarom za proširenje i susjedstvo Oliverom Varheljijem, sa kojim je razgovarao o politici proširenja EU, kao i daljim aktivnostima Crne Gore.

Brajović je zadovoljan izrečenim stavom komesara Varheljija da će novi pristup politici proširenja uzeti u obzir rezultate koje Crna Gora ostvaruje.

Varhelji je naglasio da Evropska komisija snažno podržava dalji proces proširenja Evropske unije i da je proces neophodno ojačati u smislu kredibilnosti, stabilnosti, predvidljivosti i dinamičnosti.

„Za ovu fazu evropske integracije neophodna je snažna podrška Skupštine Crne Gore, kao i učešće svih političkih aktera na kreiranju zajedničke nacionalne reformske platforme. Zajednički cilj je da ubrzamo proces i ove godine zatvorimo što više poglavlja“, zaključio je komesar Varhelji.

Na sastanku sa kopredsjedavajućim Parlamentarnog odbora za stabilizaciju i pridruživanje (POSP) Vladimirom Bilčikom, Brajović je istakao važnost vraćanja fokusa na proširenje državama Zapadnog Balkana, kao i značaj procesa daljeg širenja Evropke unije.

Na sastanku je bilo riječi o parlamentarnom dijalogu i radu na izbornom i drugom zakonodavstvu, kao i aktivnostima u vezi sa predstojećim sastankom POSP-a u Podgorici krajem februara.

Brajović i kopredsjedavajući Bilčik kazali su da su zadovoljni redovnom saradnjom Skupštine i Evropskog parlamenta, kroz različite modele, kao i konstruktivnim političkim dijalogom sa kolegama iz nacionalnih parlamenata država članica Unije.

Bonus video: