Đukanović nije predsjednik svih građana

Biber: Izjava Đukanovića odražava njegovo interesovanje za polarizaciju, a ne za smirivanje tenzija
47112 pregleda 1060 komentar(a)
Milo Đukanović, Foto: Boris Pejović
Milo Đukanović, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 29.01.2020. 08:13h

Predsjednik države Milo Đukanović je posljednjim porukama još jednom pokazao da nije predsjednik svih građana i da su u njegovom interesu podjele, a ne smirivanje tenzija, smatraju predstavnici opozicionih partija i analitičari.

Đukanović, koji je i predsjednik DPS-a, u ponedjeljak je na sjednici Opštinskog odbora u Tivtu, između ostalog, poručio: “Ne dozvolite da se vaša vjerska sloboda zloupotrebljava na način na koji se ovih dana zloupotrebljava da bi se srušila Crna Gora. Ne dozvolite da budete dio tog ludačkog pokreta”.

Iz Kabineta predsjednika nijesu odgovorili na pitanja “Vijesti” na koga je Đukanović mislio kad je rekao “ludački pokret”, zašto takve poruke šalje i dijeli građane ako tvrdi da je predsjednik svih građana Crne Gore i da li je na taj način inidrektno poručio glasačima DPS-a da ne idu na protestne litije koje se organizuju zbog Zakona o slobodi vjeroispovijesti.

Stručnjak za Balkan sa Univerziteta u Grazu Florian Biber ocijenio je za “Vijesti” da izjava Đukanovića odražava njegovo interesovanje za polarizaciju, a ne za smirivanje tenzija. Članice vladajuće koalicije nijesu komentarisale ocjenu predsjednika na partijskom skupu, sem iz Liberalne partije (LP) koja ga je razumjela kao “kao poziv na razum...”, ali i priznala da komentar nije primjeren i da predsjednika ponekad ponesu emocije.

Biber je “Vijestima” rekao da je zakon “na mnogo načina bio uspješan mamac Vlade da polarizuje i skrene pažnju”: “Kao što je Venecijanska komisija u izveštaju prošle godine napomenula, nedostaju neke ključne garancije da će crkve u državnom vlasništvu i dalje biti dostupne Srpskoj pravoslavnoj crkvi. Iako Đukanović i Vlada ističu da će to biti tako, ali zakoni to ne garantuju”, kazao je Biber.

Kao takav, kako je dodao, Zakon doprinosi niskom nivou povjerenja i ne bavi se mogućnošću da ga Vlada može upotrijebiti za miješanje u vjerske slobode. “U suštini, takođe je to klasičan Đukanovićev potez koji je preokrenuo postojeću polarizaciju u društvu u svoju korist. Znajući da je „druga“ strana manje brojna, on može još jednom povezati građane sa svojom vladom. U tome mu je, kao i obično, korisna pomoć srpske nacionalističke opozicije i crkve, koja u reakciji preko vrha nije uspjela da izgradi saveze i bila je igračka u rukama Vlade. Kao takva, Đukanovićeva izjava samo dosipa ulje na vatru”, smatra Biber.

Potpredsjednik GP URA Miloš Konatar rekao je “Vijestima” da Đukanović svakim danom pokazuje da je uzrok društvenih napetosti, i ne samo da nije predsjednik svih građana, već je i glavni faktor podjela. “Koliko god nekom paradoksalno zvučalo, Đukanović danas, ovakav kakav je, predstavlja najveću prijetnju crnogorskoj održivosti i nezavisnosti”, kazao je Konatar.

Prema njegovim riječima, ne smije predsjednik Crne Gore ludačkim pokretom nazvati jedan mirni bunt ljudi koji vjeruju da im je učinjena nepravda, bez obzira na pojedinačne incidente koji ipak ne mogu narušiti mirni karakter protesta na koji svaki građanin naše države ima pravo. “Sve i ako misli na onaj dio građana koji vjerski skup koristi za promociju političkih i nacionalnih uvjerenja sa kojima se ni mi iz Građanskog pokreta URA ne slažemo, opet ih ne može nazvati takvim imenom jer to nije ni državnički ni ljudski. Što se mene tiče, Đukanović nije moj predsjednik”, rekao je Konatar.

U LP kažu da Zakon koji stavlja tačku na haos u oblasti vjerskih zajednica ne odgovara onome ko je iz tog haosa izvlačio najviše koristi. “Razumjeli smo izjavu predsjednika kao poziv na razum onima koji pokušavaju da zavedu za svoje interese za Goleš planinu, a ne nikako kvalifikaciju naroda koji je izmanipulisan i nažalost služi za potkusurivanje interesa dijela sveštenstva koje sluđuje emocije mase i gazi duh boga ljubavi i istine koji treba da zastupaju. Komentar svakako nije primjeren, ali je očigledno grubo izvađen iz konteksta, a i predsjednika ponekad ponesu emocije”, rekli su “Vijestima” iz LP. Iz Bošnjačke stranke su odgovorili da nemaju komentar.

Potpredsjednik Demokrata Dragan Krapović rekao je “Vijestima” da su Đukanovićeve riječi mržnje i provokacije samo još jednom pokazale o kakvom je čovjeku riječ. “Ko još može stajati iza čovjeka koji 150.000 građana na ulicama naziva ‘ludacima’, vrijeđajući čitave porodice, udarajući na dostojanstvo, na ponos i na obraz Crne Gore? U toj riječi mržnje, svenarodnog mrzitelja i kleronacionaliste, stao je i njegov odnos prema građanima. On očito i dalje živi u ubjeđenju da je moćan do mjere da zapali vatru sukoba, kao nekada, jer ne vidi talas bratske ljubavi koji je spojio sve građane i koji više ništa ne zaustavlja. Potopljen je Đukanović, samo još nije obavješten”, rekao je Krapović.

litija Podgorica
litija Podgorica(Foto: Luka Zeković)

Poslanica DF-a Branka Bošnjak rekla je “Vijestima” da Đukanovićeva skandalozna izjava u potpunosti odražava njegov karakter, prezir prema većini građana Crne Gore i spremnost da zapali Crnu Goru da bi “sačuvao bogatstvo i poziciju”.”Na sve njegove provokacije da razbije, već stvorenu, ogromnu energiju nezadovoljnog naroda, treba odgovoriti jačanjem te energije i jedinstvom, jer treba sve učiniti da prisilimo ovu kriminalnu huntu na čelu sa Đukanovićem, koja vlada Crnom Gorom evo decenijama, da ode na smetlište istorije”, poručila je Bošnjak.

Iz SNP-a su ocijenili da nazvati većinsku Crnu Goru ludacima, može samo osoba koja nema ni minimuma državničke mudrosti.

Oni su Đukanoviću poručili da je krajnje vrijeme da napusti državničke funkcije i ostavi vjerujući narod na miru.

Lider Demosa Miodrag Lekić saopštio je da samozvani čuvar identiteta Crne Gore, koji je tokom 30 godina vladavine promijenio nekoliko nacionalno-crkvenih stanja, “svojim najnovijim javnim ispadima i neminovnim reakcijama proizvodi na unutašnjem i međunarodnom planu sliku zemlje u dubokoj krizi identiteta”.

Odbrana predsjednika Atlas grupe Duška Kneževića protiv Đukanovića juče je podnijela krivičnu prijavu VDT-u zbog krivičnog djela izazivanje nacionalne, rasne i vjerske mržnje.

Osudili incidente, liderka SDP-a poziva na smirivanje nacionalnih strasti

Predsjednica SDP-a Draginja Vuksanović Stanković osudila je sve incidente koji su se desili u proteklih dana u Crnoj Gori i pozvala sve građane da “legitimne stavove iskazuju na civilizovan i dostojanstven način, a sve političke i društvene aktere da se uzdrže od neodmjerenih poruka i da svojim djelovanjem pospješuju kulturu dijaloga”. “Građani žele da žive u slozi, zajedništvu i ambijentu međusobnog uvažavanja koje je ovih dana na ispitu zbog želje grupica ekstremista da se sukobljavamo zbog različitosti koji postoje u svakom normalnom društvu. Sazrelo je vrijeme da se ujedinimo oko dobra, oko poruka mira i tolerancije koje ovih dana i možemo da čujemo od mnogih društvenih aktera, a da sve legitimne razlike rješavamo dijalogom, kako i priliči svakom demokratskom društvu. Na svima nama je odgovornost da te poruke suživota i međusobnog uvažavanja budu jače od poziva na obračun, prebrojavanja ‘naših’ i ‘njihovih’, udaranja u nacionalne bubnjeve i mržnje prema komšijama”, navela je ona.

Socijaldemokrate su osudile prebijanje mladića kod Delta sitija, kao i kamenovanje automobila navijača koji su išli da dočekaju vaterpoliste.

GP URA pozvao je na mir, jer, kako su poručili, na mržnju se ne smije odgovarati mržnjom, pogotovo “u situaciji kada određene političke strukture navijaju za dalje zaoštravanje sukoba”. Iz DPS-a su saopštili da žale zbog incidenta, u kojem je grupa neidentifikovanih lica napala i pretukla mladića.

Specijalce raspoređuju po sjeveru

Pripadnici Sektora specijalne policije raspoređeni su juče u centrima bezbjednosti Bijelo Polje, Berane i Pljevlja. Odluku je donio koegijum UP. Sektor specijalne policije čine Protivteroristička jedinica (PTJ), Posebna jedinica policije (PJP) i Jedinica za podršku i logistiku. U internoj odluci koju je nedavno potpisao direktor policije Veselin Veljović navodi se da specijalne policijske snage više ne mogu bez pisanog naređenja izlaziti na ulicu, osim u slučajevima krajnje nužde - terorističkog akta, talačke situacije, otmice vazduhoplova. U svim ostalim slučajevima odluku će donijeti pomoćnik direktora za Sektor specijalne policije Zoran Tomčić, uz saglasnost Veljovića.

Specijalci su juče bili primjetni na ulicama tri crnogorska grada.

Odgovornost za događaje leži u neodgovornim izjavama vlasti

Iz Mitroplije crnogorsko-primorske saopštili su da nakon izjava koje dopiru sa najviših državnih adresa, jasno je da su konflikt, mržnja i sukobi posljednje oružje u njihovoj borbi protiv naroda. „Ako prvi čovjek države nazove dvije trećine svojih građana ludacima, ako savjetnik premijerov javno podržava zabranu slobode kretanja i mirnog okupljanja najavljenog i odobrenog od nadležnih institucija, ako poslanici vladajuće većine, vrši pritisak na profesore koji treba djecu da uče onome što im ne pripada i za šta nisu plaćeni, onda je jasno da odgovornost za ove događaje isključivo leži u njihovim neodgovornim izjavama i postupcima“, naveli su iz MCP.

Oni su dodali da se mole da se ne dese ponovo krvne osvete koje je Sveti Petar mukotrpno liječio, „i da se ne povampiruje bratomržnja i bratoubilaštvo započeto u Drugom svjetskom ratu“. „Ko raspiruje tu bratomržnju i izaziva nerede, taj je negator i države i budućnosti ovog naroda. A mi, zajedno sa vjernim narodom, građani smo odani i vjerni ovoj državi“, kaže se u saopštenju.

Oni su ponovili da njihove litije nisu protiv države.

Bonus video: