Šehović: Nećemo dozvoliti političku zloupotrebu djece u školama

Kako se navodi u saopštenju, " postoje teme i ponašanja koja su, ne samo nezakonita, već i u toj mjeri nerazumna, da ne mogu biti predmet apsolutno nikakve debate. Jedna od tih tema je vršenje otvorenog ili prikrivenog političkog uticaja u učionici, na djecu, koje je ovih dana kroz nekoliko pojedinačnih slučajeva primjetno
5599 pregleda 47 komentar(a)
Ažurirano: 29.01.2020. 19:41h

S obzirom na nekoliko incidenata u vezi sa obrazovnim sistemom u prethodnim danima, gdje su se škole stavljale u politički kontekst ili bile mjesto političkih ikonografija, pa do direktnog i besprizornog uticaja čak i na najmlađu djecu, kao krovna institucija u obrazovanju nećemo takve stvari dozvoliti, saopšteno je iz Ministarstva prosvjete.

"Ministarstvo prosvjete je uvijek svoj posao vršilo zakonito i sa namjerom poboljšanja obrazovnog sistema. Vjerujem i da smo svojim postupanjem promovisali otvorenost za komunikaciju, konstruktivnu debatu, ali i iznošenje drugačijih mišljenja, stavova i ukusa", saopštio je ministar prosvjete Damir Šehović.

Kako se navodi u saopštenju, " postoje teme i ponašanja koja su, ne samo nezakonita, već i u toj mjeri nerazumna, da ne mogu biti predmet apsolutno nikakve debate. Jedna od tih tema je vršenje otvorenog ili prikrivenog političkog uticaja u učionici, na djecu, koje je ovih dana kroz nekoliko pojedinačnih slučajeva primjetno".

"Ne samo da je nezakonito, nego je i nemoralno naše najmlađe izlagati bilo čemu do njihovim školskim i porodičnim obavezama. Osnovni postulati svakog demokratskog, građanskog društva, podrazumijevaju zaštitu učionice od bilo kakvih, u najmanju ruku, drskih pokušaja te vrste. Sintagma "osjetljivi društveni trenutak" ne može, kada je riječ o djeci, opravdati ponašanje za koje nema opravdanja", navodi se u saopštenju.

It Ministarstva naglašavaju da takve stvari neće dozvoliti nikome iz obrazovnog sistema.

"Želimo jasno da poručimo da nikom ko je dio obrazovnog sistema, bez izuzetka, to nećemo dozvoliti. I ne samo to, nego ćemo iskoristiti sva zakonska ovlašćenja koja imamo na raspolaganju da najrigoroznije sankcionišemo svakog ko pokuša da na krajnje primitivan način zloupotrijebi djecu", navodi se u saopštenju.

"Svojim profesionalnim odnosom prema svakome, nezavisno iz koje “političke strukture” dolazio, bićemo garant da naše škole neće postati poprišta političkih borbi, a naša djeca neće biti žrtve agresivnih, kontraproduktivnih i prije svega nezakonitih političkih uticaja ili nemilih scena dok su u školama", navodi se u saopštenju.

"Oni će sjutra, obrazovanjem, otresitošću i razumom, braniti i vaše i moje pravo da budemo to što jesmo. Zato kao najodgovorniji u sistemu obrazovanja ne apelujem već konstatujem, da ću u domenu svojih nadležnosti zahtijevati zakonsku odgovornost baš svakog ko đake u njihovoj drugoj kući - školi, ne ostavi da budu ono što oni jesu: djeca", zaključuje se u saopštenju Šehovića.

Bonus video: