Đukanović: Članstvo u EU je cilj, suština je evropeizacija, ne datumi

„Crna Gora vodi kvalitetan pregovarački proces i nastoji da bude dobar primjer u tom smislu. U tom kontekstu ohrabrenja evropskih partnera i prijatelja poput Grčke, ne zatvaraju vrata evropskoj perspektivi Regiona“, kazao je Đukanović
2060 pregleda 7 komentar(a)
Đukanović i Dendias, Foto: Služba za informisanje Predsjednika Crne Gore
Đukanović i Dendias, Foto: Služba za informisanje Predsjednika Crne Gore
Ažurirano: 29.01.2020. 16:36h

Članstvo u Evropskoj uniji (EU) je cilj, a suština je evropeizacija, a ne datumi, ocijenio je predsjednik Crne Gore Milo Đukanović, naglasivši da Balkan treba vratiti njegovoj evropskoj kući.

Đukanović je, kako je saopšteno iz njegovog kabineta, danas razgovarao sa ministrom vanjskih poslova Grčke Nikosom Dendiasom.

Đukanović je podsjetio na strateške prioritete državne politike, dinamičan ekonomski rast i podizanje kvaliteta života građana, kao i reforme koje realizujemo u cilju evropeizacije našeg društva.

„Crna Gora vodi kvalitetan pregovarački proces i nastoji da bude dobar primjer u tom smislu. U tom kontekstu ohrabrenja evropskih partnera i prijatelja poput Grčke, ne zatvaraju vrata evropskoj perspektivi Regiona“, kazao je Đukanović.

Crna Gora, kako je naveo, visoko cijeni grčku podršku viziji pridruživanja Zapadnog Balkana EU.

On je ukazao na dobre odnose Crne Gore sa susjedima i aktivno učešće u regionalnim inicijativama, koje vidi kao poligon za sticanje vještina i prihvatanje vrijednosti koje su obaveza budućeg članstva u okviru EU.

Đukanović se zahvalio grčkom ministru za bilateralnu podršku, posebno tokom pristupanja Crne Gore NATO.

Dendias je potvrdio da je integracija Zapadnog Balkana u EU dugoročna politika Grčke i da toj ideji ostaju posvećeni, jer je to, kako je ocijenio, pravi put za ekonomski i demokratski razvoj društva.

Grčka je, nakon kriza koje je prošla, spremna da pomogne susjedima, rekao je Dendias, navodeći da ta država vodi aktivnu diplomatsku aktivnost u tom smislu.

"Proširenje EU na Zapadni Balkan je pitanje geopolitike, a ne samo ekonomije ili ispunjavanja uslova", ocijenio je Dendias.

Sagovornici su ocijenili da dvije države mogu uraditi više na polju ekonomske saradnje. Jedan od glavnih preduslova je bolja infrastrukturna povezanost, što je i imperativ kada je u pitanju Region i njegov prosperitet.

Bonus video: