Grupa Građanski opoziciji: Ujedinite se, Bojanić najbolje rješenje

Grupa #Građanski je neformalno udruženje intelektualaca/ki i istaknutih građanskih aktivista/kinja u Crnoj Gori, koje je nastalo nakon nasilnog razbijanja protesta Demokratskog fronta (DF) u oktobru 2015. godine. Tada su predstavnici grupe #Građanski pozvali crnogorsku javnost da potpiše “Protestni memorandum“
191 pregleda 30 komentar(a)
Mladen Bojanić, Foto: Arhiva "Vijesti"
Mladen Bojanić, Foto: Arhiva "Vijesti"
Ažurirano: 27.02.2018. 08:06h

Grupa #Građanski pozvala je opoziciju u Crnoj Gori da podrži Mladena Bojanića kao kandidata na predstojećim predsjedničkim izborima.

"Pred nama su predsjednički izbori na koje opozicija, po svemu što smo do sada vidjeli, izlazi podijeljena i nespremna. Prethodno iskustvo nam govori da su ovim postignuti svi uslovi koji pogoduju još jednoj pobjedi DPS-a. Polazeći od pretpostavke da to nije u interesu niti jedne opozicione stranke, pozivamo njihove predstavnike/ce da razmotre svoje pozicije i prilagode ih postizanju izborne pobjede kao zajedničkog cilja. Ne ulazeći u kvalifikacije drugih, do sada razmatranih kandidata i kandidatkinja, kao građani i građanke zainteresovani za opoziciono jedinstvo i demokratske promjene, predlažemo opozicionim partijama da kao nestranačkog predsjedničkog kandidata podrže Mladena Bojanića, navodi se u otvorenom pismu koje je neformalno udruženje #Građanski proslijedilo svim opozicionim političkim partijama.

Grupa #Građanski je neformalno udruženje intelektualaca/ki i istaknutih građanskih aktivista/kinja u Crnoj Gori, koje je nastalo nakon nasilnog razbijanja protesta Demokratskog fronta (DF) u oktobru 2015. godine. Tada su predstavnici grupe #Građanski pozvali crnogorsku javnost da potpiše “Protestni memorandum“, koji je podržalo skoro 500 intelektualaca/ki, književnika/ci, novinara/ki, političara/ki, profesora/ki i drugih istaknutih građana/ki.

“Uvjereni smo da gospodina Bojanića preporučuju lični kvaliteti i prethodno političko angažovanje, da – uzimajući u obzir do sada iznijete stavove opozicionih partija – može biti prihvatljiv svima, i da uz široku podršku opozicionog bloka može ostvariti izbornu pobjedu. Mladen Bojanić je u Crnoj Gori prepoznat kao stručnjak iz oblasti ekonomije i kao politički aktivan građanin koji želi da doprinese demokratskim promjenama u zemlji, istovremeno kritički promišljajući postupke političkih organizacija u čijem je radu do sada uzimao učešće i zalažući se za veće i transparentnije uključivanje građana u procese donošenja važnih odluka“, navodi se u otvorenom pismu opoziciji.

#Građanski podsjeća da nema dobrog razloga za insistiranje pojedinih opozicionih subjekata na kandidaturi koja bi ugrozila opozicioni dogovor, jer su “bez kompromisa, saradnje i zajedničkog nastupa predsjednički izbori unaprijed izgubljeni“.

“Kao građani i građanke Crne Gore, čiji je jedini interes demokratska promjena i boljitak crnogorskog društva, vjerujemo da je Mladen Bojanić upravo takav kandidat. Zato mi kao nosioci suvereniteta zahtjevamo od naših predstavnika da se vode opštim a ne partijskim interesom i podrže jedino rješenje koje može donijeti pobjedu Crnoj Gori“, zaključuje se u otvorenom pismu opozicionim partijama.

Bonus video: