MITROPOLIT CRNOGORSKO-PRIMORSKI U INTERVJUU ZA NEDJELJNIK "VREME" PORUČIO:

Amfilohije: Pored ovakvog zakona, ugovor ne bi imao pozitivno dejstvo

Povodom poziva crnogorskog premijera Duška Markovića Mitropoliji crnogorsko primorskoj da razgovaraju o zaključenju temeljnog ugovora, on je rekao kako "smatra da sad nije vrijeme za priču o ugovoru, ukoliko ne prepoznamo spremnost Vlade da djeluju (znaju oni kako to sve može) protiv spornih djelova teksta ovog i ovakog zakona"
15638 pregleda 277 komentar(a)
Amfilohije, Foto: Boris Pejović
Amfilohije, Foto: Boris Pejović
30.01.2020. 10:40h

Mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije izjavio da on i Episkopski savjet Srpske pravoslavne crkve (SPC) u Crnoj Gori, na čijem je čelu, "nisu mogli niti htjeli" da zabrane predsjedniku Srbije Aleksandru Vučiću da na Badnji dan dođe u Crnu Goru, već je to bila "bratska molba da se njegova posjeta odloži za neko bolje vrijeme".

"Za vrijeme u kome neće biti  moguće zloupotrijebiti posjetu predsjednika Srbije i okrenuti je protiv SPC u Crnoj Gori i unutarnjeg zajedništva u Crnoj Gori. I danas mislimo da je naša molba bila na mjestu", rekao je Amfilohije za novi broj nedjeljnika Vreme.

Kako je rekao, "bili su to dani početka naših protesta".

"Naše autentične, duhovne i građanske pobune protiv pomenutog zakona (o vjeroispovijesti). Dolazak predsjednika druge države među nezadovoljne ljude mogao se vrlo lako zloupotrijebiti  kao njegov politički uticaj i interes, i kao njegovo pokroviteljstvo - što ne bi bila istina i što bi naudilo duhu tih sabranja", rekao je Amfilohije.

"Na drugoj strani, smatramo da bi sve ono što predstavlja legitimni interes države  Srbije - u smislu brige o duhovnoj i kulturnoj baštini sprskog naroda u regionu, kao i očuvanje identiteta Srba izvan Srbije - trebalo i moglo da se rješava u državničkim aktivnostima predsjednika Srbije, a ne kroz njegove neformalne posjete", dodao je mitropolit Amfilohije.

Na ocjenu da je na meti ovdašnjih prorežimskih tabloida da pravi Crkvu zajedno sa crnogorskim predsjednikom Milom Đukanovićem, i da li zna otkud  dolaze ti napadi, on je rekao da "otkud da dolaze - oni su lažni i nemaju nikakvog smisla".

"Bilo bi van pameti da radim na nečemu što bi naudilo i Crkvi i Crnoj Gori i što bi mi oduzelo hrišćanski i ljudski obraz", rekao je Amfilohije.

Povodom poziva crnogorskog premijera Duška Markovića Mitropoliji crnogorsko primorskoj da razgovaraju o zaključenju temeljnog ugovora, on je rekao kako "smatra da sad nije vrijeme za priču o ugovoru, ukoliko ne prepoznamo spremnost Vlade da djeluju (znaju oni kako to sve može) protiv spornih djelova teksta ovog i ovakog zakona".

"Jer, pored ovakvog zakona, svaki ugovor, makar bio satkan i od najboljih pravnih formulacija, ne bi imao nikakvo pozitivno dejstvo na odnose Crkve i države", rekao je Amfilohije. 

On je rekao i da je Zakon o vjeroispovijesti usvojen zbog "pohlepe nekih ljudi i zbog njihovog osjećaja da je polička volja veća i jača od svih prethodnih donijetih zakona".

"E vidite, to ovi naši vlastodršci, zastrovani opakom bolešću - brozomorom, ne razumiju i misle da se te luke iz kojih se isplovljava u Nebesko carstvo, te neše svetinje, mogu pretvoriti u štandove za sticanje ovozemaljskog blaga", naveo je mitroplit crnogorsko primorski Amfilohije.