Bečić traži još vremena za dogovor: Opozicija sve dalja od zajedničkog kandidata

Bečić je tražio od tzv. građanske opozicije da produži rok za izbor zajedničkog kandidata za predsjedničke izbore, ali su u SDP-u i Demosu ocijenili da se time nepotrebno gubi vrijeme
94 pregleda 82 komentar(a)
Aleksa Bečić, Foto: Savo Prelević
Aleksa Bečić, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 27.02.2018. 06:28h

Lider Demokratske Crne Gore Aleksa Bečić tražio je od tzv. građanske opozicije da produži rok za izbor zajedničkog kandidata za predsjedničke izbore, nakon što je odbio da to bude novinarka Milka Tadić Mijović, saznaju “Vijesti”.

Prema tvrdnjama učesnika sastanaka lidera tzv. građanske opozicije, Bečić je prvo načelno prihvatio da Tadić Mijović bude kandidat, ali je kasnije odustao od toga zahtijevajući da se ponudi nova nestranačka ličnost koja bi ih predstavljala na izborima. Bečić je tražio da se produži rok za predstavljanje potencijalnog kandidata ali su, prema tvrdnjama sagovornika “Vijesti”, predstavnici Socijaldemokratske partije (SDP) i Demosa bili uzdržani prema takvom predlogu, upozoravajući da se time nepotrebno gubi vrijeme.

“Bečić je tražio da se i dalje pregovara, ali i pored insistiranja ostalih nije pokazao spremnost da ponudi ime kandidata koji bi bio prihvatljiv za sve. Neki od lidera jasno su mu poručili da sastanci nemaju smisla ako nema novih kandidata i da se time samo nepotrebno gubi vrijeme”, kazao je sagovornik “Vijesti”, navodeći da je Bečić izbjegao da se izjasni da li će se kandidovati na predsjedničkim izborima.

Na sastancima lidera tzv. građanske opozicije, koji su održani prošle nedjelje, osim Tadić Mijović kao potencijalni kandidati pominjani su i izvršna direktorka Mreže za afirmaciju nevladinog sektora (MANS) Vanja Ćalović Marković, koju je predlagao lider Demosa Miodrag Lekić, kao i bivši predsjednik CANU Momir

Đurović za čiju se kandidaturu zalagao predsjednik Socijalističke narodne partije (SNP) Vladimir Joković. Od razgovora sa Ćalović Marković odustalo se zbog njenog javnog odbijanja da se bavi politikom dok je, prema tvrdnjama sagovornika “Vijesti”, lider Građanskog pokreta URA Dritan Abazović odbio da podrži Đurovića. Tokom sastanka koji je održan krajem prošle nedjelje, čelnici tzv. građanske opozicije ostavili su mogućnost daljih pregovora samo u slučaju da neko od lidera ima konkretan predlog za predsjedničkog kandidata.

Predstavnici tzv. građanske opozicije i Demokratskog fronta (DF) su sredinom mjeseca razgovarali o mogućem zajedničkom kandidatu ali do dogovora nije došlo zbog insitiranja čelnika Fronta da se opozicija okupi oko bivšeg ministra unutrašnjih poslova Andrije Jovićevća. Oni su tada odbili mogućnost da Tadić Mijović bude zajednički kanididat opozicije.

Dok u Frontu očekuju da se Jovićević izjasni o kandidaturi ove nedjelje, Abazović je pozvao bivšeg ministra da povuče kandidaturu, jer bez toga ne bi bilo moguće ni tražiti zajedničkog kandidata. On je tada ocijenio da forsiranjem Jovićevića Front pomaže Demokratsku partiju socijalista (DPS) i naveo da Jovićević nije dobar kandidat jer je bio dio Vlade Mila Đukanovića i o njemu govorio hvalospjeve. Rok za predaju kandidatura za predsjedničke izbore ističe 26. marta.

Simović: Ne čekamo opozicionare

Funkcioner DPS-a Milutin Simović kazao je da u toj stranci ne čekaju opoziciju da bi saopštili ime predsjedničkog kandidata, nego se odgovorno odnose prema tom pitanju.

“Što se tiče DPS-a, kandidat će biti poznat na vrijeme. Tu nema nikakvog čekanja, nego odgovornog odnosa naše partije prema tom važnom pitanju”, kazao je Simović na konferenciji za novinare povodom objavljivanja javnog poziva za korišćenje sredstava iz IPARD programa.

Upitan da li je on jedan od mogućih kandidata, Simović je rekao da je svoj stav o tome saopštio nekoliko puta.

"Kazao sam da je interes i potreba Crne Gore i njenih građana da budući predsjednik bude lider DPS-a Milo Đukanović. To je interes i potreba očuvanja svih dostignutih tekovina i vrijednosti savremene Crne Gore, interes i potreba Crne Gore da sačuva svoju stabilnost i sigurnost”, naveo je Simović.

Bonus video: