Darmanović: Posvećeni smo ispunjavanju standarda za kontrolu oružja

„Nekontrolisana proliferacija i ilegalna trgovina malim i lakim oružjem ima alarmantan uticaj na mir i stabilnost, održivi razvoj, ali i ljudska prava, koja se u mnogim djelovima svijeta krše upravo iz ovih razloga“ rekao je Darmanović
1269 pregleda 2 komentar(a)
Darmanović u Berlinu, Foto: MVP
Darmanović u Berlinu, Foto: MVP

Crna Gora je posvećena ispunjavanju standarda za kontrolu oružja na Zapadnom Balkanu, ocijenio je ministar vanjskih poslova Srđan Darmanović na sastanku, u okviru francusko-njemačke Inicijative za sveobuhvatnu kontrolu malog i lakog oružja u tom regionu.

On je, kako je saopšteno iz Ministarstva, na drugom sastanku u Berlinu, kazao da je Crna Gora, kao kredibilan partner spremna da doprinosi naporima u razvoju i implementaciji politika i najviših standarda, kako bi učinila Zapadni Balkana sigurnijim.

„Nekontrolisana proliferacija i ilegalna trgovina malim i lakim oružjem ima alarmantan uticaj na mir i stabilnost, održivi razvoj, ali i ljudska prava, koja se u mnogim djelovima svijeta krše upravo iz ovih razloga“ rekao je Darmanović.

berlin
Sa sastanka u Berlinu(Foto: MVP)

Govoreći o napretku koji je Crna Gora do sada postigla kroz implementaciju određenih ciljeva iz Mape puta, Dramanović je kazao, da će budući koraci u pravcu suzbijanja ilegalne trgovine malokalibarskim i lakim oružjem i pripadajućom municijom na Zapadnom Balkana, olakšati napore regiona u ispunjavanju bezbjednosnih zahtjeva potrebnih za evropsku integraciju.

Na sastanku, čiji su domaćini ministri vanjskih poslova Njemačke i Francuske, Hajko Mas i Žan Iv le Drijan učestvovali su evropski komesari za unutrašnje poslove i proširenje i politiku susjedstva, Ilva Johanson i Oliver Varhelji, kao i ministri vanjskih i unutrašnjih poslova Zapadnog Balkana.

Domaćini skupa pohvalili su progres i volju zapadno-balkanske šestorke da doprinese bezbjednijem okruženju, što je u strateškom interesu obje strane.

Darmanović je bio gost i na ručku koji je Mas priredio za ministre vanjskih poslova Francuske, zapadno-balkanske šestorke, komesara EU za proširenje i generalnog sekretara OEBS-a.

„U razgovoru su razmijenejna mišljenja o strateškim pitanjima, globalnim bezbjednosnim izazovima, terorizmu, ilegalnim migracijama, ekonomskom razvoju i regionalnoj saradnji“, zaključuje se u saopštenju.

Bonus video: