DPS: Vjerujemo da će naši članovi i glasači umjeti da prepoznaju pravi karakter protesta

"Svaki građanin, bez obzira na stranačku pripadnost, ima pravo da iskazuje svoja vjerska osjećanja na način koji on smatra primjerenim, pa i da učestvuje u protestima koje organizuje SPC. To se odnosi, naravno i na članove DPS-a"
6871 pregleda 28 komentar(a)
Sa sjednice OO DPS Tivat, Foto: DPS
Sa sjednice OO DPS Tivat, Foto: DPS

Demokratska partija socijalista (DPS) očekuje od njenih aktivista i pristalica da ne idu na litije koje organizuje Mitropolija crnogorsko primorska jer smatra da su one usmjerene protiv države.

To proizilazi iz odgovora na pitanje “Vijesti” da li je stav partije da njihovi članovi ne mogu ostati u partiji ako učestvuju na litijama.

"Sloboda vjeroispovijesti je zagarantovana Ustavom i novim zakonom koji reguliše ovu oblast. Svaki građanin, bez obzira na stranačku pripadnost, ima pravo da iskazuje svoja vjerska osjećanja na način koji on smatra primjerenim, pa i da učestvuje u protestima koje organizuje SPC. To se odnosi, naravno i na članove DPS-a. Kako smo svjedoci da se ovi skupovi pokušavaju zloupotrijebiti vrijeđanjem državnih simbola, institucija države a sve uz prateću antidržavnu ikonografiju, vjerujemo da će naši članovi, simpatizeri i glasači umjeti da prepoznaju pravi karakter protesta i da pravilno protumače da se na ovaj način ugrožava sve ono što smo vrijedno zajednički gradili tokom tri decenije”, odgovor je DPS-a.

Predsjednica tivatskog odbora DPS-a Jovanka Laličić rekla je da aktivistima te partije koji učestvuju na litijama nije mjesto u njoj, dok je njen kolega iz Pljevalja Vlado Milinković pomirljiviji i kaže da nema razloga za smjenu.

Dvojica odbornika DPS-a u Pljevljima pojavila su se, suprotno stavu partije, na sjednici lokalnog parlamenta koji je trebalo da raspravlja o deklaraciji za povlačenje Zakona o slobodi vjeroispovijesti. Oni su i učesnici litija, kao i neke njihove kolege u drugim opštinama. Funkcioneri DPS-a posljednje dvije sedmice obilaze opštinske odbore sa kojim se uglavnom šalju poruke koje se tiču Zakona.

Lider partije i predsjednik Crne Gore Milo Đukanović je prije nekoliko dana na sjednici tivatskog DPS-a rekao da su litije usmjerene na “rušenje Crne Gore” i pozvao simpatizere i članove partije da “ne učestvuju u tom luđačkom pokretu”.

Predsjednik pljevaljskog DPS-a Vlado MIlinković kaže da je ta partija građanska i da svako ima pravo na svoj stav.

Vlado Milinković
Vlado Milinković(Foto: Rudnik uglja)

Na pitanje da li će sankcionisati odbornike Predraga Cvijovića i Srđana Pivljanina koji su došli na sjednicu SO kada je trebalo da se razgovara o zakonu, on je kazao da su mi oni kazali da se ne slažu sa zakonom, ali da ostaju privrženi partiji.

Upitan šta će biti ako u ponedjeljak dođu na nastavak sjednice, on je kazao da će se o tome razgovarati na sjednici prije SO Pljevlja.

"Neću ih isključiti, svako ima pravo na svoj stav”, rekao je Milinković.

Bonus video: