Biraju između Boga i Mila

Nakon poziva Stejt dipartmenta Srbiji i Crnoj Gori na uzdržanost, analitičari podsjećaju na devedesete, iako vjeruju da su tenzije između dvije države fingirali Đukanović i Vučić
44033 pregleda 377 komentar(a)
Sjednica Opštinskog odbora DPS-a Berane, Foto: DPS
Sjednica Opštinskog odbora DPS-a Berane, Foto: DPS

SAD su primijetile da postoji dizanje tenzija između Srbije i Crne Gore i njihovo oglašavanje može biti znak da žele da se pojave kao miritelji, ali čudi ćutanje Brisela kojem u ovom momentu ne treba još jedna kriza u Evropi, smatraju sagovornici “Vijesti”.

Stejt dipartment je pozvao sve strane da pokažu uzdržanost i “izbjegnu bilo kakve akcije koje mogu da dovedu do jačanja napetosti ili nasilne akcije i da vode konstruktivan dijalog o tom osjetljivom pitanju”.

Oni su to saopštili za Glas Amerike na pitanje da prokomentarišu “rast tenzija između Crne Gore i Srbije zbog usvajanja crnogorskog Zakona o slobodi vjeroispovijesti”.

Crnogorski parlament usvojio je u decembru 2019. Zakon o slobodi vjeroispovijesti i od tada se u gradovima širom Crne Gore održavaju protestne litije četvrtkom i nedjeljom, kojima prisustvuju hiljade građana. Iz Vlade tvrde da Zakon uvodi red u toj oblasti, dok Srpska pravoslavna crkva, dio crnogorske opozicije i zvaničnici Srbije tvrde da se tim rješenjem otvara put “za otimanje imovine SPC u Crnoj Gori”.

Politički analitičar iz Beograda Cvijetin Milivojević kaže za “Vijesti” da američka spoljna potltika ima ambiciju da se na velika vrata vrati na prostor zapadnog Balkana i ako se oni uključe u rješavanje problema sa crnogorskim Zakonom o slobodi vjeroispovjesti, to znači da očekuju svoju diplomatsku pobjedu. On, međutim, navodi da suštinski odnosi između Crne Gore i Srbije nijesu zategnuti, već da ih fingiraju dvojica predsjednika zbog svog političkog interesa.

Predsjednica Centra za istraživačko novinarstvo Crne Gore Milka Tadić Mijović kaže za “Vijesti” da su tenzije podignute iako su vještački izazvane sa iste adrese, i da niko ne može da predvidi šta će biti sjutra.

“Važno je da građani koliko je god to moguće ne nasijedaju na manipulacije. Znamo svi šta je region preživio posljednjih 30 godina i da treba da ignorišu sve one koje pozivaju na sukobe i podizanje tenzija”, kazala je Tadić Mijović.

Tadić-Mijović
Građani da ne nasijedaju na manipulacije: Tadić-Mijović(Foto: Vijesti)

Cvijetin Milivojević je rekao da tenzije između državnog rukovodstva Crne Gore i Srbije ne postoje” iako na verbalnom planu, recimo u Skupštini Srbije, možemo da primijetimo djelimično pojačano retoriku poslanika Vučićeve Srpske napredne stranke”.

“Očigledno su dobili neki mig da sada iskazuju neki vid kritike na račun poteza Đukanovića i njegove Vlade”, kazao je Milivojević.

Ministar vanjskih poslova Crne Gore Srđan Darmanović rekao je nedavno da su odnosi između dvije države na najgorem niovu od državne nezavisnosti.

Beogradski analitičar, međutim, dodaje da se oni igraju “djetinje diplomatije”. “Pa ministri spoljnih poslova Crne Gore i Srbije preduzimaju mjere reciprociteta tako što neke druge sekretare amabasada u Beogradu i Podgorici pozivaju na razgovore, uručuju demarše, što je tragikomično”, dodaje on.

vučić
“Čekali da stvari eskaliraju”: Vučić i Đukanović(Foto: Betaphoto)

Milka Tadić Mijović kaže za “Vijesti” da joj sve u početku izgledalo kao pripremljen scenario u kuhinji Đukanović-Vučić koji su nerazdvojno vezani svojim poslovima i načinima na koji vode države – jer ih vode na isti autoritarni način.

“Ali čini se da nijesu računali na jednog igrača, mitropolita Amfilohija, koji očito ne igra onako kako oni sviraju i koji je na neki način preuzeo glavnu ulogu u priči i vidi se ta nervoza, naročito se vidi kod Đukanovića da mu je neko preuzeo šou. Jasno je da pred izbore ni Đukanović ni Vučić nemaju šta da ponude biračima osim priču oko crkve – jedan štiti jednu naciju, a drugi drugu, a obje države se urušavaju, posebno u procesu evropskih integracija koji se ozbiljno zakočio, naročito u slučaju Crne Gore”, rekla je Tadić Mijović.

O tenzijama između dvije države juče su na marginama skupa u Berlinu razgovarali ministri unutrašnjih poslova Mevludin Nuhodžić i Nebojša Stefanović. Oni su se, kako je saopšteno iz crnogorskog Ministarstva unutrašnjih poslova, složili da Crna Gora i Srbija imaju različite stavove oko pojedinih pitanja, ali da je neophodno razgovarati kako bi se pronašlo rješenje u cilju interesa i daljeg unapređenja sveukupnih odnosa između dvije zemlje.

Tolerisana mnoga kršenja evropskih normi u Crnoj Gori

Tadić Mijović je kazala da je zanimljivo zašto Brisel ćuti jer je sve što se dešava u regionu posebno značajno za EU, jer njima nikako nije potrebna još jedna kriza.

“Bojim se da je igranje Brisela i Vašingtona na Đukanovića i Vučića zbog navodne stabilnosti u regionu bilo jako pogrešno, jer umjesto da se traži od ovih režima da demokratizuju društvo i da naprave stvarno demokratsku tranziciju, Brisel je zaista tolerisao mnoga kršenja evropskih normi, pravila i ponašanja, u Crnoj Gori, a i u Srbiji vidimo šta se dešava”, kazala je Tadić Mijović.

Ona smatra da bi bilo jako važno da Brisel reaguje jer je od potpisivanja Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, Brisel jedan od značajnih igrača na političkoj sceni Crne Gore.

Bonus video: