Danilović predlagao prelaznu vladu koja bi pripremila izbore 2020.

Lider Ujedinjene je predlagao Vučiću da politički predstavnici Srba pokrenu inicijativu
28 komentar(a)
Goran Danilović, Foto: Savo Prelević
Goran Danilović, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 08.08.2018. 16:05h

Poslanik Ujedinjene Crne Gore Goran Danilović tražio je da predstavnici Srba uđu u prelaznu vladu koja bi pripremila izbore 2020. godine. On je to predložio na sastanku predstavnika srpskih partija i udruženja sa predsjednikom Srbije Aleksandom Vučićem.

Prema tvrdnjama dvojice učesnika tog sastanka Danilović je predložio da Beograd traži da predstavnici Srba uđu u Vladu, na šta je Vučić rekao da se neće miješati u unutrašnja pitanja u Crnoj Gori, već da samo da poboljša status Srba.

Danilović je “Vijestima” kazao da nije tražio da predstavnici Srba uđu u Vladu, već da se traži formiranje “prelazne, ekspertske ili vlade državnog jedinstva”. On je upozorio da predstavnici srpskih političkih partija moraju pokrenuti takvu inicijativu i iskoristiti pomoć spolja.

“Najuticajniji politički predstavnici Srba moraju nešto uraditi, jer nikad nije bio problem u zakonima već u njihovom sprovođenju. Imamo najave reformi izbornog zakonodavstva, ali valjda je svakome jasno da nisu dovoljne reforme ako će nove zakone sprovoditi Demokratska partija socijalista (DPS). Ako kroz prelaznu vladu ne pripremimo teren za naredne izbore, svakako će se naći neka srpska stranka koja će nakon izbora ući u vlast”, kazao je Danilović.

On smatra da bi na taj način politički predstavnici obezbijedili i uslove za organizovanje popisa stanovništva, koji se očekuje 2020. godine.

“Veoma je važno da Srbi budu spremni za popis jer rizikuju da budu brutalno pokradeni na njemu. Lično nemam namjeru da učestvujem u tome, ali ni da napadam one koji uđu u prelaznu vladu. Prije svega jer sam i sam bezrazložno bio meta napada kada sam kao dio takve vlade radio na poboljšanju uslova za izbore. Nemam namjeru da kao politički frontmen učestvujem, ali ću pomoći koliko mogu”, kazao je on.

Bonus video: