"problem rješavati institucionalno"

Radulović: Potvrdilo se da MCP neće podnijeti inicijativu Ustavnom sudu

Predsjednik Udruženja pravnika smatra da će odluka Suda u Strazburu, kao i prethodna i neke koje će uslijediti, biti ključne, prije svega za međunarodni faktor, za definisanje pravca rješavanja problema
16859 pregleda 89 komentar(a)
Radulović, Foto: Screenshot/TV Vijesti
Radulović, Foto: Screenshot/TV Vijesti

Odluka Evropskog suda za ljudska prava u Strazburu da odbije zahtjev za zabranu sprovođenja Zakona o slobodi vjeroispovijesti pokazuje da bi taj problem trebalo rješavati institucionalno, ocijenio je predsjednik Udruženja pravnika Branislav Radulović.

On je kazao da Odluka suda u Strazburu sadrži dvije ključne i nezaobilazne poruke.

Radulović je naveo da je prva poruka da, primjenom Zakona, u ovom trenutku, neće nastupiti bilo kakva neotklonjiva štetna posljedica, čime se obesmišljava teza o otimanju crkvi.

„Druga, da spor treba isključivo riješiti institucionalno tj. putem inicijative Ustavnom sudu, odnosno zaključenjem temeljnog ugovora sa državom“, rekao je Radulović agenciji MINA.

On smatra da će odluka Suda u Strazburu, kao i prethodna i neke koje će uslijediti, biti ključne, prije svega za međunarodni faktor, za definisanje pravca rješavanja problema.

Radulovć je kazao da je ranije saopštio, a da se sada potvrdilo da Mitropolija neće podnijeti inicijativu Ustavnom sudu.

On je rekao da odbijanje Mitropolije da iskoriste pravni mehanizam posljedica procjenje da masovnošću svojih skupova mogu primorati strukture vlasti da, bez navedenih insitucionalnih mehanizama, „povuku Zakon“.

„Kako institut „povlačenja zakona“ nije moguć to Crkva istrajavanjem na ovom zahtjevu, zapravo vrši politički a ne pravni pritisak na donosioca zakona“, smatra Radulović.

On je ocijenio da je međunaronda zajednica nesporno važan faktor, na koji se u ovom trenutku zaboravlja.

Radulović je rekao da međunarodna zajednica neće ulaziti u meritum i arbitriranje oko sadržaja Zakona, ali da će nedvosimisleno insisitirati na institucionalonim riješenju.

„Njen prevashodan interes je da se ne dozvoliti bilo kakav oblik „balkanizacije sukoba“.Pritom tu je osnovni zahtjev Brisela vezan za uspostava vladavine prava i izgradnje insitucija. U tom pravcu se svi, prije svega država, moraju ponašati“, kazao je Radulović.

Prema njegovim riječima, dvije dominantne logike biće na kraju gubitnici.

„Logika o svemoći patije i logika o moći pritiska ulice u rješavanju problema, jer svaki vaninstitucionalni put je put u društvenu katastrofu“, rekao je Radulović.

On je ponovio da je samo podnošenjem inicijative Ustavnom sudu, u skladu sa čl. 150 Ustava, moguće riješiti dilemu u pogledu odredbi 62-64, a zaključenjem temeljnog ugovora, kao sa drugim vjerskim organizacijama, dodatno urediti odnos između države i Mitropolije.

Radulović je rekao da sve van ovoga ne bi bio pravni već politički pristup i da će ukoliko Crkva upliva u vode politike rezultat za nju biti više nego negativan.

„Pritom, ukoliko svoju aktivnost nastavi i u dijelu popisa stanovništva, teza o Crkvi kao „državi u državi“ bi se dodatno potvrdila i tada će se intezitet sukoba na relacija država – crkva samo se pojačavati“, kazao je Radulović.

Preporučujemo za Vas