Marković sa poslanikom Bundestaga Fajferom: Prilike za snažniju saradnju u ekonomiji i energetici

Marković je kazao "da je fokus Vlade u prethodne tri godine bio na jačaju ekonomije, te da je ostvaren izuzetno visok ekonomski rast, a pozitivni trendovi su zabilježeni u oblastima turizma, energetike te poljoprivrede", navodi se u saopštenju
1812 pregleda 4 komentar(a)
Duško Marković - Joahim Fajfer, Foto: Saša Matić
Duško Marković - Joahim Fajfer, Foto: Saša Matić

Crna Gora i Njemačka svoje odlične političke bilateralne odnose dalje mogu da snaže dinamičnijom ekonomskom saradnjom, posebno u oblasti energetike i turizma, ocijenjeno je na sastanku predsjednika Vlade Crne Gore Duška Markovića i poslanika njemačkog Bundestaga Joahima Fajfera koji boravi u Crnoj Gori, saopšteno je iz Markovićevog kabineta.

Marković je kazao "da je fokus Vlade u prethodne tri godine bio na jačaju ekonomije, te da je ostvaren izuzetno visok ekonomski rast, a pozitivni trendovi su zabilježeni u oblastima turizma, energetike te poljoprivrede", navodi se u saopštenju.

„Želimo da nastavimo ovim tempom u godinama koje dolaze. Doprinos tome dale bi nove investicije iz Njemačke, koje su nam važne ne samo zbog novca već i zbog znanja koje sa njima dolazi“, kazao je Marković, navodi se u saopštenju.

Kako je sopšteno iz kabineta premijera, Crna Gora okrenula se obnovljivim izvorima energije.

"Crna Gora se, kako je rekao Marković, okrenula ka obnovljivim izvorima energije i u toj oblasti su trenutno aktuelni projekti vrijedni više stotina miliona eura. U kontekstu saradnje u energetici, sagovornici su istakli posebnu važnost podmorskog kabla sa Italijom", navodi se u saopštenju.

Sastanku je prisustvovao i kandidat za počasnog konzula Crne Gore u pokrajini Baden Virtemberg Folker Ceh..

"Njemački poslanik Fajfer je posebno pozdravio članstvo naše države u NATO i ohrabrio Crnu Goru da dalje nastavi na putu evropskih integracija", navodi se u saopštenju.

Dodaju da su se sagovornici saglasili "da bi ove godine, tokom koje Unijom predsjedavaju Hrvatska pa potom Njemačka, mogli da imamo novi iskorak u procesu pristupanja EU", navodi se u saopštenju..

"Konstatujući da su, nakon bilateralnog susreta predsjednika Vlade i njemačke kancelarke Angele Merkel 2017. godine, odnosi Crne Gore i Njemačke dobili novi impuls, Marković je značajnim ocijenio i prošlogodišnju posjetu savezog ministra ekonomije i energetike Petera Altmajera kojom prilikom je potpisan Sporazum o administrativnom partnerstvu između organa za zaštitu konkurencije" zaključeno je u saopštenju.

Bonus video: