Budvanski odbornici se svađali tri sata, ali na kraju usvojili plan investicija

Rasprava o planu investicija i uređenja prostora pokazala da postoji duboka kriza u vladajućoj koaliciji
9978 pregleda 12 komentar(a)
Budvanski parlament, Foto: Vuk Lajović
Budvanski parlament, Foto: Vuk Lajović

Skupština opštine Budva usvojila je većinom glasova, nakon na momente burne tročasovne rasprave, Plan investicionih aktivnosti i Program uređenja prostora za ovu godinu. Tome je prethodilo izglasavanje svih amandmana koje su predložili Crnogorska, URA i Demokrate. Protiv amadmana su glasali odbornici DF.

Da koalicija nije složna i da kriza postoji, a da partneri praktično međusobno ne komuniciraju i ne dogovaraju se bilo je očigledno, jer je skupštinska rasprava, iako u sali nije bilo opozcije trajala punih dva i po sata uz na trenutke, oštre i krupne međusobne optužbe.

Iako skupštinskom zasijedanju nijesu prisustvovali opozicioni odbornici iz redova DPS i SD, njihovu ulogu je preuze dio vladajuće koalcije. I dok su odbornici DF branili Plan investicija, čiji je sekretar Mladen Mikijelj branio ključni dokument od koga zavisi razvoj grada i njegova priprema za sezonu, dotle su iz redova Crnogorske, URA, ali i Demokrata iznosili niz zamjerki, navodeći da je riječ o predizbornom planu DF-a .

“Kada bi se realizovao ovaj plan, ono što je uradio DPS u prethodnim godinama, bio bi na nivou statističke greške. Nemojmo zarad političkih poena stopirati razvoj ovoga grada. Jer uspjeh ovoga plana je uspjeh kompletne investicije. Pokazali bi kako se razvija ovaj grad“, poručio je Mikijelj.

Dragan Ivančević ( Crnogorska) kazao je da su Plan investicija i Programa uređenja prostora Budve za ovu godinu koncipirani u svrhu predizborne kampanje.

„Govoto 50 odsto učestvujemo u turističkom prometu Crne Gore, treba da pokažemo kvalitet i da smo sposobni da na vrijeme završimo naše zadatke i koncipiramo program investicionih aktivnosti i program urđenja prostora. Ignorisani smo i nijesmo učestvovali iu njihovom koncipirananju. Nećemo dati saglasnost da ovi dokumenti postanu značajan dio nečije političke kampanje, jer oni su trebali da budu dio opšteg dobra“, ocijenio je Ivančević i incirao da se vaterpolistima, članovima crnogorske reprezentacije, Budvanima Dejanu Lazoviću i Bogdanu Đurđiću riješe stambena pitanja i time grad pokaže da želi da zadrži vrhunske sportiste.

Odbornica URA Božena Jelušić takođe je izrazila sumnju da su Plan i Program investcija koncipirani u predizborne svrhe.

„Donisimo planove bez ikakvog uvida u strategiju i šta hoćemo da sprovedemo na terenu, bez konsultacija sa stručnjacima. Nema usvajanja ovakva dokumenta bez poštenog koaliconog razgovora. Ako se ne usvoje amandmani, onda je to plan jednog koaliconog partnera“, kazala je Jelušić i ocijenila investicionim promašajem planirani projekat pretvaranja Mediteranske i Ulice 22. novembra u bulevar sa kaldrmom.

Na negativne opaske na račun Plana investicija reagovao je odbornik Janko Dimić ( DF) koji je ustvrdio da ne očekuje da će u budućem sazivu lokalnog parlamenta biti ni Crnogorske, a ni GP URA, jer su građani prepoznali namjere te dvije partije.

Dragan Krapović (Demokrate) iznio je da će njegova partija podržati sve amandmane i od njihovog usvajanja zavisi i glasanje za Plan. Ujedno je izrazio sumnju kako su iznosi za izgradnju pojedinih objekata višestuko uvećavani i kao primjer iznio rekonstrukciju potoka Bečićima koja je uvećana sa prvobitnih 260.000 na 480.000 eura.

Đorđije Vujović (DF) podsjetio da je 31. decembra lokalni parlament usvojio budžet za ovu godinu čiji je sastavni dio Plan investicija i Program uređenja prostora.

„U slučaju da parlament ne usvoji Plan investciija, onda smo po svemu sudeći usvojili budžet za davanje plate i time spriječili razvoj garada. Ovaj Plana je kruna četvorogodišnjeg rada kompletne koalicije, a ne predizborni plan. Ovo je četvrta godina naše vlasti, kada smo stabilizovali finansije i kada možemo realizovati jedan ovakav plan“, kazao je Vujović.

Đorđije Pribilović ( DF) pozvao sve koalicione partnere da usvoje Plan i da se postigne dogovor.

„Ako je cilj ovoga Plana da se osvoje izbori, onda pitam šta je cilj da se ne usvoji? Da li je cilj da onda izgubimo izbore. To je kao da sami sebi pucamo u nogu. Moramo vidjeti šta nam je svima zajedničko. Uvijek možemo naći hiljadu razloga da se ne usvoji, ali moramo vidjeti šta to što svima donosi dobro i šta je u korist svih građana“, naglasio je Pribilović i dodao da curi vrijeme i da je sezona na pragu , te da zato treba usvojiti plan. Nezavisni odbornik Goran Pejović kazao je da ga cijela rasprava podsjeća na onu koja je bila prošle godine o Planu privremenih objekata, kada je bilo slično ucjenjivanje, da se neće glasati ako se ne prihvati stav pojedinih.

Potpredsjednik Opštine Vladimir Bulatović (Crnogorska) apelovao je na razum, i da se amandmanima Plan mijenja u nekih sedam odsto, ako se govori o promjenama iznosa za ponjedine projekte, te da ako je to razlog da se razbija koalicija, onda ne treba da je bude. Gradonačelnik Budve Marko Bato Carević kazao je da je Plan urađen sa najvećem stepenom realizacije, zakonit, navodeći da se nijesu tačne optužbe da koalicioni partneri nijesu pozivani na konsultacije, već da se nijesu htjeli odazivati na kolegijume koje je zakazivao.

Predsjednik Skupštine Krsto Radović je prekinuo sjednicu, nazvavši sramnim postupak izvršne vlasti. On je to uradio, jer su, nakon što su izglasana ta dva dokumenta. predjednik Opštin, potpredsjednici, glavna administratorka i sekretari sekretarijata napustili salu.

Hoće li Bemax graditi bulevar?

Navodeći da klub Demokrata ima ozbiljne sumnje u vezi Plana investicija, Mijomir Pejović (Demokrate) je zapitao kako je mogao projekat izgradnje bulevara, od prvobitnih 800.00 eura da se uveća na duplo veću sumu.

„Da li će se za izgradnju toga bulevara prijaviti Bemax. To je ono što našem klubu odbornika izaziva ozbiljnu sumnju da glasamo. Mi smo ovakvih uvećavanja nagledali“, istakao je Pejović.

Sekretar za investicije Mladen Mikijelj izrazio je čuđenje kako je mogao isti saziv SO propšle godine izglasao Plan za investicije u kome je bila stavka izgradnje bulevara, a sada su protiv.

„Gospodin Krapović je prije napuštanja funkcije upravo promovisao ovaj projekat. Ako niste za ovaj projekat, slobodno recite, jer ga nije promovisao, ni ja ni gospodin Carević. Suma je povećana jer je neko bez ikakve analize prošle godine stavio da će koštati 800.000 eura, a nakon što smo uradili kompletan projekat od strane stručnjaka, dobili smo ovu sumu. Ako imate neku kompaniju koja će uraditi za mnogo manje para, molim vas da je pronađete. Da li će Bemnax učestvovati ili neko drugi, to zavisi od tendera i od onih koji će se prijaviti. Nama je cilj da imamo kvalitetnog izvođača“, kazao je Mikijelj. Krapović je podsjetio da je upravo za vrijeme njegovog mandata resor za investicije vodio kadar DF, kao što ga i sada vodi, te da je ista osoba projektovala bulevar kao i sada, a suma je duplo veća.

„Kada sam ja radio, uvijek je bio kolegijum na kome su sve stavke argumentovano razmatrane.Sada nijesmo učestvovali, jer nijesmo imali koalicone sastanke. A ako hoćete baš da znate, da sve što je obećano na tim koaliconim sastnacima nije ispoštovano od strane vaše političke grupacije“, kazao je Krapović.

Bonus video: