"DAJE LOŠ PRIMJER STUDENTIMA I MLAĐOJ GENERACIJI"

Ministarstvo odbrane: Blažićeve tvrdnje netačne i paušalne

„Blažić tvrdi da je Ministarstvo odbrane otpustilo na desetine vojnika. Ministarstvo odbrane nije otpustilo niti jednog vojnika. Blažić, doktor pravnih nauka, morao bi znati razliku između otkaza i isteka ugovora“, kazali su iz Ministarstva
123 pregleda 5 komentar(a)
Ministarstvo odbrane, Foto: Vijesti online
Ministarstvo odbrane, Foto: Vijesti online
Ažurirano: 31.01.2019. 23:40h

Profesor Đorđije Blažić, govoreći o statusu profesionalnih vojnih lica i vojnih penzionera u Crnoj Gori, saopštio je netačne i paušalne tvrdnje, saopšteno je iz Ministarstva odbrane.

Iz tor resora su reagovali na izjavu i podatke Blažića o, kako je ocijenio, poražavajućem statusu pripadnika Vojske Crne Gore (VCG).

„Očigledno je da Blažić profesionalna vojna lica i vojne penzionere u Crnoj Gori prepoznaje kao ciljnu grupu na predstojećim predsjedničkim izborima, što je njegovo potpuno pravo“, navodi se u saopštenju.

Međutim, kako se dodaje, nije korektno da im se obraća iznoseći niz neistina, kao i paušalnih i populističkih ocjena.

„Blažiću bi, i kao pravniku i kao univerzitetskom profesoru, istinitost tvrdnji morala biti iznad sitnog politikantskog profiterstva“, kaže se u saopštenju.

Današnjom izjavom, navodi se, Blažić daje loš primjer studentima i mlađoj generaciji, koji su primarna i konstantna ciljna grupa za svakog profesora koji drži do svog integriteta.

„Blažić tvrdi da je Ministarstvo odbrane otpustilo na desetine vojnika. Ministarstvo odbrane nije otpustilo niti jednog vojnika. Blažić, doktor pravnih nauka, morao bi znati razliku između otkaza i isteka ugovora“, kazali su iz Ministarstva.

Navode da jedino što je tačno i sa čime se Minitarstvo slaže jeste da socioekonomski status profesionalnih vojnih lica i penzionera u Crnoj Gori treba sistemski riješiti.

To je, kako se ističe, ono na čemu Ministarstvo intenzivno i posvećeno radi.

Iz Ministarstva su podsjetili da su sredinom 2016. godine plate vojnim licima u Crnoj Gori povećane su 16 odsto.

„U posljednjih pet godina, profesionalnim vojnim licima u Crnoj Gori dodijeljeno je oko 150 stanova“, kaže se u saopštenju.

Prošle godine, kako se navodi, Ministarstvo i Sindikat VCG formirali su Stambenu zadrugu „Odbrana“, kojoj je uplaćeno 300 hiljada EUR za rješavanje stambenih pitanja zaposlenih u Vojsci.

„Ministarstvo odbrane neće komentarisati izjave u kojima Blažić u istu rečenicu smješta navodno ignorisanje opravdanog nezadovoljstva, otpuštanja, administrativne kapacitete i borbenu gotovost“, kazali su iz tog resora.

Time, kako dodaju, predsjednički kandidat pokazuje potpuno nevladanje materijom.

Za Ministarstvo odbrane i VCG je, kako je saopšteno, od ključnog značaja da su mladi u Crnoj Gori prepoznali napore Ministarstva da vojni poziv učine privlačnim i atraktivnim.

Navodi se da o tome govori broj onih koji se jave na konkurse za prijem novih vojnika po ugovoru.

„Više od pedeset mladih kadeta koji su već završili školovanje na uglednim vojnim akademijama u inostranstvu, čine pouzdanu kadrovsku bazu budućeg komandnog sastava VCG“, kaže se u saopštenju.

Ističe se da VCG, uz one koji se škouju i sve kvalitetniji vojnički sastav, postaje moderna institucija, prilagođena potrebama države Crne Gore, kao saveznice u okviru Alijanse.

„Blažić je današnjim saopštenjem samo pokazao koliko ne poznaje sistem odbrane vrijeđajući dostojanstvo svakog časnog pripadnika Vojske i ministarstva“, zaključili su iz Ministarstva. 

Preporučujemo za Vas