BRAJOVIĆ SE SASTAO SA PREDSTAVNICIMA AMERIČKE ADMINISTRACIJE:

"SAD će nastaviti da podržavaju Crnu Goru u borbi protiv dezinformisanja i propagande"

Brajović je istakao zadovoljstvo odnosima i sveukupnom saradnjom Crne Gore i SAD-a, kao strateškog partnera u ispunjavanju najvažnijih crnogorskih vanjskopolitičkih ciljeva
2905 pregleda 10 komentar(a)
Palmer i Brajović, Foto: Skupština Crne Gore
Palmer i Brajović, Foto: Skupština Crne Gore

Sjedinjene Američke Države (SAD) nastaviće da podržavaju Crnu Goru u borbi protiv dezinformisanja i propagande, saopšteno je nakon sastanka predsjednika Skupštine Ivana Brajovića sa predstavnicima američke administracije.

Brajović je na početku posjete Vašingtona, povodom učešća na Molitvenom doručku, razgovarao sa Specijalnim predstavnikom za Zapadni Balkan Metjuom Palmerom.

Brajović je istakao zadovoljstvo odnosima i sveukupnom saradnjom Crne Gore i SAD-a, kao strateškog partnera u ispunjavanju najvažnijih crnogorskih vanjskopolitičkih ciljeva.

On je govorio i o dešavanjima u Crnoj Gori nakon usvajanja Zakona o slobodi vjeroispovijesti ili uvjerenja i pravnom položaju vjerskih zajednica, a u razgovoru, sagovornici su se saglasili o važnosti dijaloga u smanjivanju tenzija i borbi protiv kampanje dezinformisanja i propagande.

"Palmer je rekao da je Crna Gora kao multinacionalna i multivjerska država, najuspješnija priča u regionu i primjer za svoje susjede i ponudio svaku podršku u daljem promovisanju demokratskih vrijednosti", kaže se u saopštenju.

O situaciji u Crnoj Gori nakon usvajanja Zakona, Brajović je razgovarao i sa ambasadorom za međunarodne vjerske slobode Semjuelom Braunbekom.

Brajović je objasnio da je cilj države bio da se na demokratski način uredi ova oblast, da se implementiraju temeljna ustavna načela o slobodi vjeroispovjesti i jednakosti svih zajednica pred zakonom, kao i da se potvrdi građanski karakter crnogorskog društva i države.

Braunbek je ukazao na inicijativu crnogorske vlasti za direktne razgovore, uz isticanje da vjera uvijek mora biti instrument mira a ne sukoba, pa je od velikog značaja nastavak dijaloga svih strana.

Brajović je u američkom Kongresu, razgovarao sa predsjednikom Odbora za vanjske poslove Predstavničkog doma kongresmenom Eliotom Engelom i predsjednikom Pododbora u Senatu za Evropu i regionalnu bezbjednosnu saradnju, senatorom Ronom Džonsonom.

„U Crnoj Gori nikada nijemo imali dilemu kojem sistemu vrijednosti pripadamo i da radimo na postizanju jasno postavljenih ciljeva, kako bismo postali prva naredna članica Evropske unije (EU)“, kazao je Brajović.

On je uvjeren da je politika proširenja vraćena u fokus interesovanja, jer je EU svjesna da sebi ne smije dozvoliti zaustavljanje procesa proširenja, kao svoje najuspješnije politike širenja demokratije.

Engel je rekao da kao predsjednik vanjskopolitičkog Odbora, ponosan na Crnu Goru i postignuti napredak na evropskom putu.

"On je dodao da će nastojati da pomogne da se poveća prisustvo SAD-a na Balkanu, kako bi se smanjio uticaj država koje ne djele iste vrijednosti i ciljeve", kaže se u saopštenju.

Džonson je kazao da evropskim saveznicima stalno govori koliko je bitno da EU ima dugoročnu strategiju proširenja i da je neophodno da se podrži Crna Gora u njenom integracionom procesu.

Brajović je govorio i na skupu u Senatu posvećenom trenutnim izazovima Jugoistočne Evrope i ulozi sajber sigurnosti i 5G, u organizaciji američkog senatora Džejmsa Inhofa, predsjednika Odbora za oružane snage.

Govoreći na skupu u Senatu, kojem je prisustvovalo više američkih senatora, Brajović je istakao da su u poslednje vrijeme svjedoci različitim prijetnjama te vrste u pokušaju da se spriječi evroatlantsko opredjeljenje Crne Gore, ali da su NATO članstvom učvrstili suverenitet i teritorijalni integritet, nezavisnost i napredak.

„Crna Gora, kao odgovaran i pouzdan saveznik, usvojila je Strategiju sajber bezbjednosti 2018-2021. godine koja obuhvata niz aktivnosti i mjera za jačanje otpornosti mreža. Takođe smo u februaru prošle godine potpisali Memorandum o saradnji NATO i Crne Gore u oblasti sajber bezbjednosti“, zaključio je Brajović.

Tokom razgovora u Atlantskom savjetu i Njemačkom Maršalovom fondu (GMF) razgovarano je o situaciji u Crnoj Gori i regionu, kao i projektima podrške jačanja transatlantske saradnje.

Brajović će sjutra učestvovati na 68. Molitvenom doručku.

Preporučujemo za Vas