"NATO politika otvorenih vrata i Zapadni Balkan treba da ostanu prioritet"

Iz Ministarstva odbrane (MO) je saopšteno da su Bošković i Šavc kazali da NATO politika otvorenih vrata i region Zapadnog Balkana treba da ostanu prioritet Saveza u predstojećem periodu, naglašavajući značaj zajedničkog rada i saradnje NATO članica u tom pravcu
573 pregleda 1 komentar(a)
Sa sastanka Boškovića i Šavca, Foto: Ministarstvo odbrane
Sa sastanka Boškovića i Šavca, Foto: Ministarstvo odbrane
Ažurirano: 05.02.2020. 13:10h

NATO politika otvorenih vrata i region Zapadnog Balkana treba da ostanu prioritet Saveza u predstojećem periodu, ocijenili su ministar odbrane Predrag Bošković i odlezeći vojni savjernik pri ambasadi Slovenije u Podgorici Primož Šavc.

Na sastanku je poručeno da će se odnosi u domenu odbrane, ali i sveobuhvatni bileteralni odnosi Crne Gore i Slovenije razvijati uspješno kao i u prethodnom periodu.

Iz Ministarstva odbrane (MO) je saopšteno da su Bošković i Šavc kazali da NATO politika otvorenih vrata i region Zapadnog Balkana treba da ostanu prioritet Saveza u predstojećem periodu, naglašavajući značaj zajedničkog rada i saradnje NATO članica u tom pravcu.

Bošković je podsjetio na dagocjeno iskustvo Slovenije u oblasti NATO prioriteta, izrade integracionih planova i usvajanja procesa NATO planiranja.

Kako je saopšteno, istaknut je i nemjerljivi doprinos koji Slovenija pruža Crnoj Gori na njenom putu ka članstvu u Evropskoj uniji.

„Bošković se zahvalio Šavcu na kontinuiranoj i sveobuhvatnoj podršci Republike Slovenije Crnoj Gori na putu ka sticanju članstva u NATO, kao i na čvrstoj opredijeljenosti za njegovanje savezničkih odnosa u okviru Alijanse“, kaže se u saopštenju

Bošković je podsjetio na dragocjeno iskustvo Slovenije u oblasti NATO prioriteta, izrade integracionih planova i usvajanja procesa NATO planiranja.

Kako se navodi, Šavc se zahvalio Boškoviću za iscrpnu saradnju prethodnih godina i istakao da je Crna Gora od obnove nezavisnosti bila respektabilni NATO partner i da se od 2017. godine profilisala i kao kredibilna NATO saveznica.

„Šavc je posebno izrazio zadovoljstvo obostranom posvećenošću jačanju regionalne saradnje, kao i zajedničkom promovisanju NATO politike otvorenih vrata, čime se značajno doprinosi bezbjednoj i prosperitetnoj budućnosti Zapadnog Balkana“, navodi se u saopštenju.

Šavc je pohvalio rezultate Crne Gore na putu evroatlantskih integracija, naglašavajući da je uloga Crne Gore u kontekstu regionalne bezbjednosti i stabilnosti od ključnog značaja.

Bonus video: