"NEMAMO NAMJERU DA MIJENJAMO DRŽAVNO-PRAVNI STATUS"

Knežević: Nezavisnost Crne Gore ugrožavaju Đukanović i oligarhija, a ne DF, SPC i Srbija

Knežević je rekao da se Đukanović razmetao istorijskim datumima, "on koji ne zna ni kada je bio Trinaestojulski ustanak" odjednom se bavi izgradnjom manastira na Cetinju, početkom autokefalnosti i načinom na koji treba da se izabere mitropolit
12126 pregleda 49 komentar(a)
Sa presa DF, Foto: Savo Prelević
Sa presa DF, Foto: Savo Prelević

Jedan od lidera Demokratskog fronta (DF) Milan Knežević ocijenio je da nezavisnost Crne Gore ne ugrožava taj opozicioni savez, Srpska pravoslavna crkva (SPC) niti Srbija, već isključivo predsjednik države Milo Đukanović i oligarhija na vlasti.

"Mi nemamo namjeru da mijenjamo državno-pravni status Crne Gore, nezavisnost Crne Gore. Ona je isključivo ugrožena od Mila Đukanovića i ove oligarhije koja se nalazi na vlasti", rekao je Knežević na konferenciji za novinare komentarišući navode Đukanovića da postoje tri linije udara na državu Crnu Goru.

Đukanović je sinoć u intervjuu Televiziji Crne Gore rekao da je prva linija udara crkva, druga prosrpska opozicija, a treća ideolozi i akteri “velikosrpskog državnog nacionalizma iz okruženja”. Knežević je kazao da se Đukanovićev front širi jer je 2016. godine linija udara bio samo DF, a sada je i SPC, zvanična Srbija, ali i nezavisni mediji.

"To najbolje govori o panici i sindromu jednog odlazećeg južnoameričkog diktatora iz 60-ih i 70-ih godina prošlog vijeka", rekao je Knežević.

Dodaje da se Đukanović razmetao istorijskim datumima, "on koji ne zna ni kada je bio Trinaestojulski ustanak" odjednom se bavi izgradnjom manastira na Cetinju, početkom autokefalnosti i načinom na koji treba da se izabere mitropolit.

"Pogriješio je i u datumima i u formulacijama, ali dobili smo novi narativ da je ponovo ugrožena crnogorska nezavisnost, da se DF-u pridružila i SPC i zvanična Srbija i nezavisni mediji, a poslao je jasnu poruku - sa mnom može svako ko hoće kako ja hoću, spreman sam da razgovaramo, ali ne želimo ni za jotu da promijenimo naše početne pozicije i svi moraju da uvaže moja saznanja i moje neupitne činjenice ako žele da razgovaramo, kao što je poslao i jasnu poruku Srbima u Crnoj Gori da nas može zadesiti scenario iz Krajine", kazao je Knežević.

On smatra da Đukanoviću narativ odbrane nezavisnosti treba u izbornoj godini.

Knežević je dodao da ustavna nadležnost predsjednika nije da pregovara o Zakonu o slobodi vjeroispovijesti, nego premijera Duška Markovića, "ali poslije onoga sinoć jasno je da Đukanović predlaže zakone, utiče na njihove izglasavanje, proglašava ih i zadužen je da odlučuje ko će i kada i kako da pregovara".

Knežević je naveo i da se Đukanović "sigurno 30-ak minuta" bavio odlaskom predstavnika DF-a kod patrijarha Irineja avionom Vlade Srbije.

"Ali da je bilo novinara, kao što ga nije bilo sinoć, trebalo je da ga pita kojim je on avionom otišao u Majami, od čijih sredstava. Da li je otišao Boingom Pola Pue i da li je taj let platio 320.000 eura nakon što ga je Vladin avion odveo do Buržea nedaleko od Pariza i odatle je sa svojom svitom njih 27, odletio u Majami?", pitao je Knežević.

Poslanik DF-a Milutin Đukanović kazao je da je neistina ono što je Đukanović rekao o Srpskoj kući.

"Đukanović je saopštio da je kvadratni metar poslovnog prostora plan plaćen preko 10.000 eura. Evo faktura, kvadratni metar je koštao nešto malo preko 2.000 eura sa PDV-om", rekao je Đukanović i podijelio novinarima fakture.

On je dodao da 28 osnivača Srpske kuće nemaju mogućnost da raspolažu djelom te imovine, već su samo smo formalno osnivači, i ako bi kojim slučajem Srpska kuća prestala da funkcioniše, imovina bi se vratila Vladi Srbije.

On je pitao Mila Đukanovića koliko srpske firme plaćaju članovima njegove porodice za zakup pojedinih poslovnih prostora.

Poslanik DF Slaven Radunović rekao je da očekuju da "Javni servis objavi demant DF i da ga isto tretiraju kao što su svih ovih dana demantovali vijesti za koje su utvrdili da nijesu tačne".

Radunović je o pozivu Vlade naa pregovore o evropskim integracijama rekao da je potpuno jasno da je to skretanje pažnje sa užasno teške situaccije u koju je Đukanović doveo i Vladu i svoju partiju.

"To je problem premijera i Vlade i neka vide šta će sa čovjekom koji više nije dostojan funkcije koju formalno obavlja", kazao je Radunović.

Preporučujemo za Vas