Kemp: Obaveza svake vlade je da garantuje sigurnost

"Crna Gora će trebati da balansira, između rada policije u obezbjeđivanju javne sigurnosti, sa jedne strane, a sa druge da štiti osnovne slobode uključujući slobodu izražavanja i okupljanja", kazala je Kemp za RTCG
18956 pregleda 24 komentar(a)
Britanska ambasadorka Alison Kemp, Foto: Privatna arhiva, Privatna arhiva, Privatna arhiva
Britanska ambasadorka Alison Kemp, Foto: Privatna arhiva, Privatna arhiva, Privatna arhiva
Ažurirano: 05.02.2020. 22:36h

Ambasadorka Velike Britanije u Crnoj Gori, Alison Kemp komentarišući Zakon o slobodi vjeroispovijesti kazala da je najbolji način da se strane uključe u inkluzivni dijalog.

"Vlada Crne Gore ima pravo da donosi zakone, i to treba da bude konzistentno sa standardima međunarodnih ljudskih prava, legalnim principima, kao i da uključuje javne rasprave. Vlada nas je više puta uvjeravala da je ovo urađeno. U potpunosti prepoznajem koliko je osjetljivo ovo pitanje. Ono pogađa srž toga kako građani percipiraju svoj identitet, identitet onih sa kojim se možda i ne slažu, kao i sopstveno povjerenje u vladu. Najbolji način da se pristupi ovim dubokim uvjerenjima koja su javno izražavana od decembra naovamo je kroz inkluzivni dijalog. Cijenim to što crkva ostaje privržena mirnoj prirodi protesta. Prepoznajem i napore policije u obezbjeđivanju litija do danas, a čujem da to više neće činiti. Svaka država je dužna da osigura bezbjednost svojih građana i da zaštiti njihova osnovna prava. Crna Gora ima potrebu da nađe ravnotežu između rada policije na obezbjeđivanju javne sigurnosti, sa jedne strane, i zaštite osnovnih sloboda, uključujući slobodu izražavanja i okupljanja, sa druge", kazala je Kemp za RTCG.

Ambasadorka je rekla da će Velika Britanija podržavati Crnu Goru u procesu pristupanja Evropskoj uniji, te da ovaj region smatra važnim.

"Ne mogu govoriti o pravcima koja će EU zauzimati kada je u pitanju politika proširenja. Ukoliko želite da se pridružite EU, mi ćemo vam biti podrška", kazala je Kemp.

Sigurna je da će Crna Gora nastaviti putem reformi i putem pridruživanja EU.

"Ujedinjeno kraljevstvo će nastavljati da podražva Crnu Goru u procesu pridruživanja.

Dodala je da je vladavina prava ključno pitanje kada je u pitanju proces pristupanja EU.

"Imate brojne reforme koje vam predstoje. Govorimo o izboru Vrhovnog državnog tužioca i predsjednika Agencije za sprečavanje korupcije", rekla je Kemp i naglasila da je potrebno raditi na slobodi medija.

Kazala je da su u Crnoj Gori osjećaju benefiti ulaskom Crne Gore u NATO.

Komentarišući izlazak Velike Britanije iz EU, Kemp je kazala da je u toj zemlji povodom Bregzita bio veliki stepen uzbuđenja.

"Avanturistički period je pred nama, koji ima izazove".

Kaže da je premijer Velike Britanije, Boris Džonson posvećen tome da očuva jedinstvo te zemlje.

"To je pitanje koje je podijelilo naše društvo", kazala je Kemp.

Britanija je 31. januara izašla iz Evropske unije nakon tri i po godine intenzivnih pregovora. Građani su 2016. na referendumu glasali za izlazak iz EU.

Bonus video: